DEMONSTRANTI UPALI U SEDIŠTE LIBIJSKOG PARLAMENTA: Mediji prenose da je deo zgrade ZAPALJEN
Ilustracija, Foto: Profimedia

haos

DEMONSTRANTI UPALI U SEDIŠTE LIBIJSKOG PARLAMENTA: Mediji prenose da je deo zgrade ZAPALJEN

U parlamentu nije bilo nikoga kada su demonstranti ušli, jer je petak neradni dan u Libiji

Objavljeno:

Demontranti su upali danas u sedište libijskog parlament u Tobruku na istoku zemlje u protestu zbog pogoršanja uslova života i političke blokade, preneli su tamošnji mediji.

Više televijiza javilo je da su demonstranti upali u zgradu i da su je demolirali. Slike prenete u medijima pokazuju guste stubove crnog dima oko zgrade gde su besni mladi demonstranti palili gume.

Drugi mediji kažu da je deo zgrade parlamenta zapaljen.

U parlamentu nije bilo nikoga kada su demonstranti ušli, jer je petak neradni dan u Libiji.

Jedan demonstrant je buldožerom srušio deo ulaza u dvorište zgrade, što je olakšalo demonstrantima da upadnu unutra.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/Goran Tomašević

Automobili poslanika su zapaljeni.

Drugi demonstranti, neki od kojih su mahali zelenim zastavama bivšeg režima Maamer Gadafija i razbacivali okolo dokumente koje su pokupili u kancelarijama.

Demonstracije se dogadjaju u vreme kada je zemlja pogodjena poslednjih dana prekidima struje, kao i blokadom više naftnih instalacija zbog političkih svadja izmedju rivalskih strana.

Druge demonstracije protiv uslova života i političara održane su danas u Tripoliju i drugim libijskim gradovima ali nisu prijavljeni nikakvi incidenti.

Dve vlade se od marta svadjaju za vlast jedna bazirana u Tripoliju koju od 2021. predvodi Abdelhamid Dbeibah i druga koji vodi Fathi Bašaga i koju podržavaju parlament u Tobruku, i maršal Kalifa Haftar koji je moćnik na istoku.

Predsednički i parlamentarni izbori trebalo je da se održe u decembru prošle godine u Libiji na kraju mirovnog procesa pod pokroviteljstvom UN posle nasilja 2020. godine. Ali su izbori odloženi na neodredjeno vreme zbog tenzija izmedju rivalskih politika i tenzija u zemlji.

Poslednja runda pregovora koji se vode uz posredovanje UN izmedju predsednika dva rivalska paralmenta završena su juče bez dogovora o ustavnom okviru koji bi omogućio održavanje izbora.

Pregovore su vodili predsednik Predstavničkog doma u Tobruku Agilah Saleh i predsednik Visokog državnog saveta čije sedište je u Tripoliju Kaleda el Mešrija.

Libija je u haosu od pada Gadafijevog režima 2011.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.