PUTINOV SLEDEĆI KORAK JASAN KAO DAN: Vijori se RUSKA ZASTAVA u Lisičansku, prebaciće FOKUS na ovaj deo UKRAJINE?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, Printscreen

rat

PUTINOV SLEDEĆI KORAK JASAN KAO DAN: Vijori se RUSKA ZASTAVA u Lisičansku, prebaciće FOKUS na ovaj deo UKRAJINE?

Prema njegovim rečima, iako povlačenje ukrajinskih vojnika iz Lisičanska puno boli, to nije gubitak rata

Objavljeno:

Ruske snage pokušavaju da pritisnu dublje u istočnu Ukrajinu i zauzmu čitav region Donjecka nakon što su zauzele susedni Lugansk, rekao je guverner Luganska.

Vojna komanda Ukrajine potvrdila je u nedelju uveče da su njene snage bile primorane da se povuku iz grada Lisičanska, poslednjeg bedema ukrajinskog otpora u Lugansku, jednog od dva regiona koji čine srce istočnog industrijskog regiona Donbasa.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je u nedelju ruskog predsednika Vladimira Putina da su njihove snage uspostavile potpunu kontrolu nad Lisičanskom i nekoliko susednih područja.

Sergej Hajdaj, guverner Luganska, rekao je da očekuje da gradovi u Donjecku Slavjansk i Bahmut dođu pod teški napad dok ruske snage pokušavaju da preuzmu potpunu kontrolu nad Donbasom.

- Gubitak regiona Luganska je bolan jer je to teritorija Ukrajine. Za mene lično ovo je posebno. To je domovina u kojoj sam rođen i ja sam guverner regiona - rekao je Hajdaj za Reuters.

rat u ukrajni, Rat, Ukrajina
foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, iako povlačenje ukrajinskih vojnika iz Lisičanska puno boli, to nije gubitak rata, prenosi Guardian.

On je rekao da je povlačenje iz Lisičanska bilo "centralizovano" i uređeno i da je izvedeno da bi se spasili životi ukrajinskih vojnika koji su bili u opasnosti da budu opkoljeni.

- Ruske snage neće prebaciti 100 posto svojih trupa na neki front jer moraju da drže liniju. Ako napuste svoje pozicije, onda naše trupe mogu da izvedu neku vrstu kontranapada. Za njih je i dalje cilj broj jedan region Donjecka. Slavjansk i Bahmut doći će pod napad - Bahmut je već počeo da bude bombardovan jako - rekao je on.

Bahmut, Slavjansk i obližnji Kramatorsk nalaze se jugozapadno od Lisičanska, i glavna su urbana područja koja se drže protiv ruskih snaga u Donjecku.

- Ruske taktike će biti iste, pucaće na sve svojom artiljerijom, ali biće teško za njih da idu napred - rekao je Hajdaj.

"Rusija će prebaciti fokus na zauzimanje Donjecka"

Rusija će sada gotovo sigurno prebaciti fokus na zauzimanje ukrajinskog istočnog regiona Donjecka, nakon zauzimanja grada Lisičanska, smatra britansko Ministarstvo odbrane.

U najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe, ocenjuje se da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska, grada na liniji fronta u regionu Luganska, verovatno se vraćajući na pripremljene odbrambene položaje, prenosi Guardian.

1 / 10 Foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je u nedelju uveče gubitak Lisičanska i rekao je da će područje biti vraćeno.

Bonus video:

04:58

BRZE VESTI 04.07.2022 14:55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.