(UŽIVO) 131. DAN RATA: Putin naredio nastavak OFANZIVE na istoku Ukrajine! Ukrajinske snage granatiraju Donjeck!
Ilustracija, Foto: Profimedia

IZ ČASA U ČAS

(UŽIVO) 131. DAN RATA: Putin naredio nastavak OFANZIVE na istoku Ukrajine! Ukrajinske snage granatiraju Donjeck!

Podoljak je sinoć na svom Tviter nalogu naveo da su ti uslovi trenutni prekid vatre, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, povratak kidnapovanih građana, ekstradicija ratnih zločinaca, mehanizam reparacije i priznavanje suverenih prava Ukrajine

Objavljeno: 23:25h

Danas je 131. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo do sada:

Ukrajina: Ruske snage pripremaju ofanzivu na Slavjansk

Plaćenik iz Vagner grupe konačno progovorio: Putin je stvorio tajnu armiju

Rusija preuzela kontrolu nad Luganskom, Ukrajina: Morali smo da se povučemo

Iz časa u čas:

23:17 Zaharova i Lavrov prete Bugarskoj

Ruska ambasada u Sofiji ne može da nastavi sa normalnim radom nakon što je Bugarska proterala 70 diplomata, saopštila je Moskva. „Sada, posle ove gluposti..., ambasada više ne može normalno da funkcioniše“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenela je agencija Interfaks.

Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih porodica napustilo je Bugarsku u nedelju nakon što su proterani iz zemlje Evropske unije zbog sumnje za špijunažu. Rusija je zauzvrat zapretila da će u potpunosti zatvoriti svoju ambasadu u Sofiji. „Politizovana odluka Sofije da neopravdano smanji naše diplomatsko osoblje u Bugarskoj sigurno neće proći bez bilateralnog odgovora“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a prenosi Frans pres.

Rekavši da je bugarsko proterivanje „daleko prevazišlo diplomatsku praksu“, ona je pozvala Sofiju i EU da razmisle „o principu reciprociteta“ u diplomatskim odnosima.

22:09 Švedska i Finska završile pregovore o pristupanju NATO

Švedska i Finska završile su danas pregovore o pristupanju NATO u sedištu Alijanse u Briselu, kao što je i bilo dogovoreno prošle nedelje na samitu lidera NATO u Madridu.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu NATO, sutra bi u sedištu Alijanse trebalo da budu potpisani protokoli o pristupanju Finske i Švedske vojnom savezu, a koji bi zatim trebalo da ratifikuju sve članice.

Obe zemlje su zvanično potvrdile spremnost i mogućnost da ispune političke, pravne i vojne obaveze, koje proizlaze iz članstva u NATO.

22:08 Ukrajinske snage konstantno granatiraju Donjeck

Četiri dečija vrtića, jedna stambeni blok, škola, preduzeće i rudnik oštećeni su artiljerijskom vatrom tokom današnjeg ukrajinskog granatiranja Donjecka, izjavio je danas gradonačelnik Aleksej Kulemzin u intervjuu TV kanalu Rusija-24. "Granatiraju se stambene četvrti, dečiji vrtići, škole, industrijska postrojenja i rudnik Zasjadko", rekao je Kulemzin i potvrdio da i dalje gori pijaca u centru grada, prenosi TAS S.

18:03 Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini

18:00 Deo prostora ispred britanske ambasade u Moskvi biće nazvan po LNR

Deo prostora ispred britanske ambasade u Moskvi biće nazvan po samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), nakon onlajn ankete, saopštila je danas gradska uprava.

Prošlog meseca raskrsnica u blizini američke ambasade u Moskvi nazvana je "Trg Donjecke Narodne Republike" po još jednoj samoproglašenoj državi u Ukrajini, koju podržava Rusija, prenosi agencija Rojters.

Gradski odbornici su prvobitno predložili naziv "Trg branilaca Donbasa", što je ambasada u šali pozdravila kao počast ukrajinskim vojnicima koji se bore protiv ruskih snaga.

Rusija je priznala samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku (DNR i LNR) kao nezavisne, neposredno pre nego što je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju.

17:00 Lavrov: Ambasada u Bugarskoj ne može normalno da radi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da ruska ambasada u Bugarskoj ne može normalno da radi, kao i da će Moskva odgovoriti na proterivanje 70 ruskih diplomata iz Sofije.

Sergej Lavrov
foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

16:31 Fon der Lajen najavila platformu za rekonstrukciju Ukrajine

Evropska unija uspostaviće platformu za rekonstrukciju Ukrajine kako bi koordinisala obnovu zemlje nakon što se okonča rat sa Rusijom, najavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine u švajcarskom gradu Luganu.

15:53 Papa: Nadam se da ću uskoro posetiti Moskvu i Kijev

Papa Franja je odbacio navode da planira da odstupi, kazavši da ovog meseca planira da poseti Kanadu, a nada se da će uskoro nakon toga ići u Moskvu i Kijev.

U ekskluzivnom intervjuu za Rojters, papa je u svojoj vatikanskoj rezidenciji, komentarišući situaciju u Ukrajini, potvrdio da je bilo kontakta između vatikanskog državnog sekretara, kardinala Pjetra Parolina i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, oko moguće papine posete Moskvi.

15:43 Putin naredio nastavak ofanzive na istoku Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je svojim snagama da nastave ofanzivu na istoku Ukrajine, posle zauzimanja celog regiona Lugansk.

Ruske snage "treba do kraja da izvedu svoju misiju prema već odobrenim planovima", rekao je Putin u razgovoru sa svojim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji je prenosila televizija.

15:33 Zelenski: Obnova Ukrajine je zadatak celog sveta

Obnova Ukrajine je „zajednički zadatak čitavog sveta“, rekao je u ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, dodajući da bi oporavak njegove ratom razorene zemlje išlo u korist svetskog mira.

15:09 Britanac se žalio na smrtnu kaznu u istočnoj Ukrajini koju drže separatisti

Britanac Ejden Aslin, osuđen na smrt pred sudom u otcepljenoj Donjeckoj Narodnoj Republici na istoku Ukrajine koju podržava Rusija, podneo je žalbu u ponedeljak, javila je ruska agencija Interfaks.

„Danas je uložena kasaciona žalba na presudu“, rekao je Interfaksu advokat koji ga zastupa Pavel Kosovan.

Aslin je prošlog meseca osuđen na smrt zajedno sa Britancem Šonom Pinerom i Marokancem Brahimom Sadunom zbog „najamničkih aktivnosti“ jer su bili zarobljeni dok su se kao stranci borili za ukrajinsku vojsku protiv ruskih i ruskih snaga u Ukrajini.

14:46 Šojgu: Ukrajina za dve nedelje izgubila skoro 5.500 ljudi

Ukrajinska vojska je za dve nedelje, tokom "oslobađanja" Luganske Narodne Republike od strane savezničkih snaga, izgubila skoro 5.500 ljudi, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u izveštaju Vladimiru Putinu.

"Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 5.469 ljudi, uključujući nepovratne - 2.218, sanitarne - 3.251", rekao je.

14:24 Gde je učiteljica krvavog lica čija je fotografija obišla svet prvih dana rata

Ukrajinska učiteljica iz Harkova Olena Kurilo, koja je privremeno oslepela nakon ruskog raketnog napada, tri meseca nakon operacije ponovo vidi. Danas živi u Poljskoj gde je pobegla iz svoje zemlje nakon ranjavanja. U Poljskoj nastavila je da se bavi humanitarnim radom i pomaže onima kojima je to najpotrebnije.

13:52 Konašenkov: Ruski avion oborio Suhoj Su-25 ukrajinskih snaga

Ruski borbeni avion oborio je avion Suhoj Su-25 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga u vazdušnoj borbi u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), rekao je danas novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov .

13:20 Putin: Svi zaslužni u ratu u Ukrajini da budu odlikovani

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je danas na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom da "svi zaslužni učesnici specijalne operacije u Ukrajini" budu odlikovani.

Putin je čestitao ruskim trupama koje su "oslobodile" samoproglašenu Lugansku Narodnu Republiku (LNR), o čemu ga je Šojgu i lično obavestio na današnjem sastanku koji prenosi televizija. Ruski predsednik je dodao da vojnici koji su učestvovali u operacijama u LNR sada treba da se odmore, ali da ostale trupe treba da nastave borbu.

13:10 Ukrajinska zastava ponovo je podignuta na Zmijskom ostrvu

Ukrajinska zastava ponovo je podignuta na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, rekao je portparol ukrajinske vojske u ponedeljak, nakon što su se ruske trupe prošle nedelje povukle sa strateške ispostave.

"Teritorija Zmijsko ostrvo je vraćena pod jurisdikciju Ukrajine“, rekla je Natalija Humenjuk, portparol južne vojne komande Ukrajine, na konferenciji za novinare.

12:28 Ruski kosmonauti slave u svemiru zauzimanje Luganska

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) danas su proslavili to što su ruske snage stavile pod kontrolu Lugansku oblast na istoku Ukrajine.

Roskosmos, ruska svemirska agencija, opisala je zauzimanje oblasti Luganska kao "dan oslobođenja" za proslavu i na Zemlji i u svemiru, preneo je Rojters.

11:16 Australija obećala dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

Premijer Australije Entoni Albaniz tokom posete Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, najavio je dodatnu vojnu pomoć toj zemlji.

Albaniz se tokom iznenadne posete Kijevu sastao s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, javio je BBC.

11:03 Čavušoglu: Čeka se Rusija za pregovore o žitu

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska čeka odgovor Rusije na predlog da se sastane u Istanbulu po pitanju omogućavanja transporta žita i dodao da predsednik ove zemlje Redžep Tajip Erdogan planira da o ovom pitanju razgovara i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegovim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

10:48 Kuleba Zapadu: Objasnite zašto Ukrajina ne može u NATO

Šef ukrajinske dimplomatije Dmitro Kuleba pozvao je Zapad da objasni zašto Ukrajina ne može da bude članica NATO-a, dok Švedska i Finska mogu.

10:40 Najnovije procene ruskih gubitaka

Ukrajinska strana je objavila najnovije procene ruskih gubitaka prema kojima je Moskva do sada izgubila 36.200 vojnika, 1.589 tenkova i 187 helikoptera.

10:06 Snimak granatrirane škole u Harkovu

09:52 Britanci procenjuju da će ukrajinski izvoz žitarica opasti za 2/3

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da ima razoran uticaj na ukrajinski poljoprivredni sektor i da će izvoz žitarica iz te zemlje opasti za dve trećine.

U saopštenju se navodi da je rat uticao na lance snabdevanja semenom i đubrivom koja su potrebna ukrajinskim poljoprivrednicima.

09:49 Granatirana škola kod Harkova

Ruske snage sinoć su raketom pogodile zgradu srednje škole u harkovskoj regiji, objavio je guverner Oleg Sinehubov.

Projektil je pogodio školu u okrugu Ševčenkiv u 4 ujutro, a spasioci pretražuju ruševine, objavio je guverner na svom Telegramu.

Dodao je i da ruske snage napadaju gradove i sela u regionu Harkova, Izjuma i Bogodukiva kao i da granatama uništavaju stambene zgrade, farme, garaže i druge objekte.

08:56 - Guverner Luganska: U Severodonjecku je ostalo 8.000 civila, u Lisičansku oko 10.000

Oko 8.000 civila je ostalo u okupiranom Severodonjecku i oko 10.000 u novookupiranom Lisičansku, rekao je Sergej Gajdaj, ukrajinski guverner Luganska. Kako je naveo na Telegramu, "mi održavamo odbranu malog dela regiona Luganska tako da naša vojska ima vremena da izgradi odbranu".

08:37 - Uništeno skladište municije u istočnoj oblasti Donjecka

Ukrajinski mediji javili su da je uništeno skladište municije u okupiranom Snježnju u istočnoj oblasti Donjecka. Beloruski kanal Neksta objavio je snimak za koji navodi da prikazuje trenutak kada se dogodila eksplozija u skladištu.

08:28 - Hokejaš Fedotov doveden u Severodonjeck na odsluženje vojnog roka

Ivan Fedotov, ruski hokejaš koji je igrao u američkoj Nacionalnoj hokejaškoj ligi (NHL) koji je juče priveden u Rusiji zbog optužbi da je izbegao služenje vojnog roka doveden je u Severodonjeck na odsluženje vojnog roka, saopštio dopisnik Sport-Ekspresa Aleksej Ševčenko na svom Telegram kanalu. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

08:12 - Britanski obaveštajci: Rusi će sad se prebaciti na okupaciju Donjecka

Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izveštaj svojih vojnih obaveštajaca.

U izveštaju se navodi da će ruske trupe sada, "gotovo sigurno" prebaciti na pokušaj osvajanja Donjecke oblasti. Veliki deo Donjecka je i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga

08:09 - Rusija pojačala snage u Crnom moru još jednom podmornicom

Rusija je pojačala svoje snage u Crnom moru još jednom podmornicom, saopštila je danas ukrajinska Operativna komanda Jug.

07:52 - EIB: Obnovu Ukrajine finansirati osnivanjem finda kao za kovid

Evropska investiciona banka (EIB), kreditni ogranak Evropske unije, predlaže da finansijska struktura koja je pre korišćena za pomoć tokom pandemije kovid-19, bude model za finansiranje obnove Ukrajine u iznosu do 100 milijardi evra (104,3 milijarde dolara), prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

07:33 - Podoljak odgovorio Peskovu: Ovo su uslovi Ukrajine

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrjaine Mihail Podoljak izneo je spisak zahteva za nastavak pregovora sa Rusijom, nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Kijev, da bi sklopio mir, morati da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske oblasti.

Podoljak je sinoć na svom Tviter nalogu naveo da su ti uslovi trenutni prekid vatre, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, povratak kidnapovanih građana, ekstradicija ratnih zločinaca, mehanizam reparacije i priznavanje suverenih prava Ukrajine.

07:32 - Ukrajina: Ruske snage pripremaju ofanzivu na Slavjansk

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se ruske snage konsoliduju u Lisičansku i da pripremaju ofanzivu u pravcu Slavjanska. Navedeno je da su ruske trupe u pravcu Kramatorska izvršile artiljerijsku pripremu i prešle reku Severski Donjec, prenosi Unian.

07:19 - Lideri se okupljaju da razrade "Maršalov plan"“ za obnovu Ukrajine

Lideri iz desetina zemalja, međunarodnih organizacija i privatnog sektora trebalo bi da se okupe danas u Švajcarskoj kako bi predstavili "Maršalov plan" za obnovu ratom razorene Ukrajine.

Procenjuje se da je više od 120.000 domova u Ukrajini uništeno tokom ruske invazije. Obim rekonstrukcije zavisiće od ishoda i dužine rata, kao i od toga da li će istočna Ukrajina - gde su bila najgora razaranja - biti vraćena Kijevu ili će ostati u ruskim rukama.

Cena rata se procenjuje na 1.000.000.000.000 dolara ako potraje do kraja godine. Međunarodni monetarni fond procenio je jaz u platnom bilansu Ukrajine do juna na otprilike 14,3 milijarde evra (15 milijardi dolara).

07:15 - Rusija preuzela kontrolu nad Luganskom

Rusija je saopštila da kontroliše Lugansku oblast na istoku zemlje nakon što je preuzela grad Lisičansk, poslednji grad u tom regionu koji je bio pod kontrolom Ukrajine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u nedelju Vladimiru Putinu da su njihove snage uspostavile "potpunu kontrolu" nad Lisičanskom i nekoliko obližnjih naselja, javila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ukrajinska vojna komanda potvrdila je u nedelju uveče da su njene trupe bile prinuđene da se povuku iz grada, rekavši da bi u suprotnom bilo "fatalnih posledica".

"Da bi se sačuvali životi ukrajinskih branilaca, doneta je odluka o povlačenju", navedeno je.

Bonus video:

02:58

NA KIM SE SPREMA UKRAJINSKI SCENARIO? Kurti opsednut severom Kosova: Srbiji upućena OTVORENA PRETNJA, provokacije ne prestaju

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.