(BLOG UŽIVO) 125. DAN RATA: Dragi se oglasio povodom UKRAJINSKOG žita, Putin stigao u Tadžikistan!
Ilustracija, Foto: Printscreen, Google Earth, EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) 125. DAN RATA: Dragi se oglasio povodom UKRAJINSKOG žita, Putin stigao u Tadžikistan!

Ruske snage napadaju u pravcu Lisičansk, posebno na južno predgrađe i rafineriju nafte, saopštio je jutros generalštab Ukrajine

Objavljeno: 21:58h

Danas je 125. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo do sada

  • „Rusija je opasnost“: NATO stavlja 300.000 vojnika u visoku pripravnost
  • Šolc: Odnosi s Rusijom ne mogu da se vrate u stanje pre napada na Ukrajinu
  • Broj žrtava napada u Kremenčuku raste, najmanje 18 poginulih
1 / 10 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

21:57 Prva reakcija Rusije na ulazak Švedske i Finske u NATO

Rusija je toliko moćna vojna i politička sila da ove države nemaju nikakav značaj u globalnom strateškom smislu, izjavio je Andrej Klimov, šef komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta.

On je naglasio da učešće severnih suseda Rusije u alijansi „neće poboljšati“ njihove odnose sa Moskvom. Istovremeno, i Švedska i Finska su imale određene koristi od svoje neutralnosti, a sa jačanjem vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji, „napraviće probleme sami sebi“, naveo je Klimov.

21:48 Putinov čovjek preti: Raketama ćemo pokriti 100 posto Europe. 9 od 10 će pogoditi

Na televiziji Rusija 1 voditelj Vladimir Solovjov rekao je da Rusija koristi samo 18 odsto svoje vojske u Ukrajini i da je spremna za direktnu konfrontaciju sa NATO-om ako bude potrebno.

U emisiji je učestvovao Andrej Guruljov, zamenik predsednika Dume i bivši zamenik komandanta ruskog Južnog vojnog okruga. On se hvalio da ruska nuklearna sposobnost znači da može likvidirati sve što ugrožava rusku teritoriju.

On je rekao i da Rusija treba da probije koridor od Sankt Peterburga duž obala Baltičkog mora.

"Tek tada ćemo imati normalno snabdevanje Kalinjingrada“, dodao je on.

1 / 6 Foto: Profimedia

Solovjov je rekao da su politički lideri na Zapadu "imali srčani udar" kada su beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i ruski kolega Vladimir Putin razgovarali o raketnim sistemima Iskander i avionima Suhoj.

Guruljov je rekao da će Iskander biti stacioniran duž zapadne beloruske granice i „pokrivati 100 odsto Zapadne Evrope jer ima operativni domet do 500 kilometara“.

"Devet od deset projektila će stići do cilja, a jedna može da se sruši, to se dešava. Verujem da bi to bio sjajan rezultat i naši neprijatelji treba dobro da razmisle o tome kada nas provociraju da upotrebimo nuklearno oružje", rekao je Guruljov, prenosi Newsweek.

20:57 Erdogan popustio, Turska podržala članstvo Finske i Švedske u NATO

Uprkos višenedeljnom protivljenju, Turska je konačno odlučila da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO-u, rekao je danas finski predsednik Sauli Ninisto.

Ninisto je rekao da je do preokreta došlo nakon što su tri zemlje potpisale memorandum kako bi "pružile punu potporu protiv pretnji sigurnosti sve tri zemlje" nakon sastanka na summitu NATO-a u Madridu.

20:26 MAPA Rute kojima Rusi kradu pšenicu iz Ukrajine

Ruske snage su više puta optuživane za krađu žita od ukrajinskih farmera u okupiranim oblastima, kao i drugih useva poput semena suncokreta, zajedno sa đubrivom i poljoprivrednom opremom. BBC je razgovarao sa poljoprivrednicima, analizirao podatke sa sateliskih snimaka i pratio je podatke kako bi potražio dokaze o tome kuda ide ukradeno žito.

20:24 Putin stigao u Tadžikistan, prvi put od početka rata napustio Rusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin počeo je 28. juna jednodnevnu posetu Tadžikistanu tokom koje vodi razgovore sa svojim tadžikistanskim kolegom Emomalijem Rahmonom, jer ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu i dalje izaziva zabrinutost u Centralnoj Aziji.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Rahmon se sa Putinom sastao na Međunarodnom aerodromu u Dušanbeu, a dvojica lidera su odmah otišli ​​na razgovor, prenosi Radio Slobodna Evropa. Više u posebnoj vesti.

19:22 Premijer Italije: Gutereš predstavio plan UN za iznošenje žitarica iz Ukrajine

Plan Ujedinjenih nacija (UN) za iznošenje žitarica iz Ukrajine bezbednim morskim koridorima mogao bi da uštedi i mesec dana u pražnjenju silosa pred jesenju žetvu, jer ne zahteva deminiranje luka, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi (Draghi).

Dragi je rekao da su informacije koje su lideri Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) dobili o tom planu od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Guterres) „među najvažnijim“ na danas završenom samitu u Nemačkoj.

Mario Dragi
foto: Profimedia

On je kazao da taj plan UN predstavlja „sve u svemu, dobru vest“, ali da je za njegovo sprovođenje potrebno brzo odobrenje Rusije.

Dragi je rekao da ključni elementi plana uključuju korišćenje postojećih bezbednih koridora do luka, usled čega bi UN mogle da zaštite teretne brodove od mogućih ruskih napada.

Brodovi bi bili pregledani da bi se sprečilo dostavljanje oružja Ukrajini, na čemu je insistirao ruski predsednik Vladimir Putin, dodao je Dragi.

19:03 SAD uvele nove sankcije Rusiji

SAD su uvele nove sankcije Rusiji, i to protiv više od 100 entiteta i pojedinaca i zabranile novi uvoz ruskog zlata, čime su povećale pritisak na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, u skladu sa obavezama preuzetim na ovonedeljnom samitu G7, javila je agencija Rojters.

17:00 Lavrov: Rusija proglašena neprijateljem NATO mnogo pre samita

Rusija je proglašena neprijateljem NATO mnogo pre predstojećeg samita Alijanse, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov
foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

"Što se tiče planova koji se pripremaju za samit NATO, da nas proglasi pretnjom, da Kinu proglasi sistemskim izazovom, Rusija je proglašena neprijateljem mnogo pre nego što je sazvan samit NATO", poručio je šef ruske diplomatije tokom posete Turkmenistanu.

16:49 Rusi objavili satelitske snimke "centara odlučivanja" na Zapadu

Ruska svemirska agencija "Roskomos" podelila je satelitske snimke zgrada u španskoj prestonici Madridu, gde se održava samit NATO-a, identifikujući je kao "centar za donošenje odluka" koji "podržava ukrajinske nacionaliste", izvestili su ukrajinski mediji.

16:30 "Morate da budete čudovište za ovako nešto"

Radnici Hitne pomoći i dalje pretražuju ruševine tržnog centra u ukrajinskom gradu Kremenčuku, posle raketnog napada koji su izvele ratke trupe u ponedeljak. U napadu je poginulo najmanje 18 ljudi, prema navodima šefa ukrajinske vojne administracije. Šta kažu Ukrajinci koji su preživeli napad pročitajte u posebnom tekstu.

16:00 CNN: SAD sumnjaju da će Ukrajina vratiti teritoriju

Zvaničnici Bele kuće ne veruju da će Ukrajina ikada pomoći da povrati svu teritoriju koju je izgubila od Rusije u poslednja četiri meseca, rekli su američki zvaničnici za CNN, čak i sa sofisticiranijim naoružanjem SAD i njenih saveznika.

.15:27 Rusi objavili satelitske snimke "centara odlučivanja" na Zapadu

Ruska svemirska agencija "Roskomos" podelila je satelitske snimke zgrada u španskoj prestonici Madridu, gde se održava samit NATO-a, identifikujući je kao "centar za donošenje odluka" koji "podržava ukrajinske nacionaliste", izvestili su ukrajinski mediji.

NATO
foto: Profimedia

"Roskosmos" je podelio i koordinate drugih "centara za donošenje odluka" u SAD, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj, uključujući i Pentagon.

15:20 "Što više Zapad šalje oružje Ukrajini, sukob će duže trajati"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da, što više zapadne zemlje šalju oružje Ukrajini, to će duže trajati sukob.

Lavrov je na konferenciji za novinare tokom posete Turkmenistanu, rekao da Rusija juče nije gađala tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku, gde je najmanje 18 ljudi poginulo, prenosi Rojters.

15:10 Ruske snage uhapsile ukrajinskog gradonačelnika

Gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva uhapsile su ruske snage u utorak, saopštila je portparolka Galina Ljaševskaja.

"Odveli su Igora Kolihajeva", napisala je na Fejsbuku.

15:06 Ruski oligarh: Sankcije će za 18 meseci imati kontra efekat

Ruski biznismen Oleg Deripaska ocenio je danas da će sankcije protiv Rusije za godinu i po početi da deluju protiv zemalja koje su ih uvele.

"Verujemo da sankcije za godinu i po teško da će imati smisla, ali će početi da daju obrnut efekat. Ako ne budu mogle da budu ukinute zbog političkih razloga, one će postati snažna prepreka za napredak zemlje koja ih je uvela", rekao je Deripaska novinarima, prenosi TAS S.

Ruski milijarder je rekao da ga je iznenadilo to što se Rusija pokazala mnogo jačom tržišnom ekonomijom nego što je mislio.

15:05 "Sankcije dok Putin ne prihvati da mu planovi neće uspeti"

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će zapadne sankcije Rusiji prestati tek kada ruski predsednik Vladimir Putin prihvati da njegovi planovi u Ukrajini neće uspeti.

Olaf Šolc
foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

"Sve sankcije koje smo uveli zbog Krima i dalje su tu. Sve sankcije koje smo uveli zbog pobune u Donbasu koju je pokrenula Rusija, i dalje su tu. Isto će važiti i za odluke donete sada, koje su mnogo strože", poručio je nemački kancelar na završnoj konferenciji za novinare trodnevnog samita G7 u Nemačkoj, prenosi Rojters.

Samit
foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kako je dodao, postoji samo jedan izlaz, a to je da Putin prihvati da njegovi planovi u Ukrajini neće uspeti.

14:20 - "Lisičansk je poslednja ispostava ukrajinske vojske u Lugansku"

Lisičansk je poslednja ispostava u oblasti Luganska za ukrajinsku vojsku i na udaru je iz "različitih pravaca", rekao je Sergej Gajdaj, načelnik vojne uprave Luganske oblasti.

"Sada je cilj da to traje što je duže moguće", rekao je Gajdaj preko Telegrama, dodajući da se grad "svakodnevno uništava i da je izuzetno opasan za ostanak lokalnog stanovništva.

14:07 - Kremlj: NATO agresivan blok, stvoren radi konfrontacije

Kremlj je danas ocenio da je NATO agresivan blok koji je stvoren radi konfrontacije, što, kako navodi, i danas pokazuje.

"NATO je prilično agresivan blok. Ovo je blok koji je stvoren u cilju konfrontacije i nastavlja da pokazuje svoju suštinu i ispunjava svoje podrazumevane zadatke: pomeranje infrastrukture NATO-a prema našim granicama. To je proces koji traje već dve decenije, pa čak i više, ima svoj nastavak, mi smo toga svesni“, rekao je Peskov u razgovoru sa novinarima.

14:05 - Lideri G7 saglasni oko ograničenja cena ruske nafte

Kako se samit G7 približava kraju, lideri su se složili oko zabrane transporta ruske nafte prodate iznad određene cene, prenosi Rojters.

"Pozivam sve zemlje istomišljenika da razmotre da nam se pridruže u akcijama", naveli su lideri G7 u saopštenju.

Ograničavanje cena bi bio način da se spreči Rusija da profitira od svoje invazije na Ukrajinu.

1 / 6 Foto: Profimedia

14:00 - EU: Napad na Kremenčuk još jedan ratni zločin Rusije

EU je najoštrije osudila ruski raketni udar na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuk i ponovila da Rusija snosi punu odgovornost i da će odgovarati za ”akte agresije i sva razaranja i gubitke života koje izaziva”.

”Ovo je još jedan gnusan čin u nizu napada na civile i civilnu infrastrukturu od strane oružanih snaga Rusije, uključujući najnovije raketne napade na civilne zgrade i infrastrukturu u Kijevu i drugim regionima. Nastavak granatiranja civila i civilnih objekata je zastrašujuć, potpuno neprihvatljiv i predstavlja ratni zločin”, navodi se u pisanom saopštenju šefa diplomatije EU, Žosepa Borelja.

13:29 - Makron: Napad na tržni centar je ratni zločin

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da je ovonedeljni napad Rusije na ukrajinski tržni centar "ratni zločin" i da će Francuska podržavati Ukrajinu koliko god bude bilo potrebno.

"Rusija ne može i ne sme da pobedi u ovom ratu", poručio je Makron na samitu G7 u Nemačkoj, prenosi agencija Rojters.

1 / 7 Foto: Profimedia

12:59 - Guverner Luganska: Kupujemo vreme dok ne dođe zapadno naoružanje

Ukrajinske snage pokušaće da zadrže liniju protiv ruskih snaga iz grada Lisičanska, kupujući vreme za dolazak zapadnog naoružanja, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

"Ništa neće postići za nekoliko dana u Lisičansku kao što kažu da hoće. Geografija Lisičanska je teška. Veoma je raširena. Ima stambeni deo, ima devetospratnica, ima padova, ima nizine i ima uspona. Naš zadatak je da zadržimo neprijatelja što je duže moguće i da mu nanesemo maksimalnu štetu... Dokle god je ruska vojska na jednom mestu, vreme je na našoj strani. Dobićemo oružje sa zapada", rekao je.

12:22 - Peskov: Sve može da se završi do kraja dana, ovo su uslovi

Ukrajinske vlasti, ako žele, mogu da zaustave neprijateljstva u roku od nekoliko sati, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je potrebno da se rat okonča pre zime.

"Ukrajinska strana može sve da zaustavi pre kraja današnjeg dana. Potrebna je naredba nacionalističkim jedinicama da polože oružje, naređenje ukrajinskoj vojsci da položi oružje i potrebno je da ispune uslove Ruske Federacije. Sve se može završiti pre kraja dana. Ostalo su misli šefa ukrajinske države", rekao je Peskov.

Dodao je da se ruska strana rukovodi izjavama Vladimira Putina i da "specijalna vojna operacija ide po planu i ostvaruje svoje ciljeve". Peskov je pojasnio da ne postoje približni datumi njegovog završetka, prenose RIA Novosti.

12:00 - Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom uoči NATO samita

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je u telefonskom razgovoru generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu poručio da su njegovoj zemlji potrebni raketni odbrambeni sistemi da spreči ruske napade.

"Imao sam telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Usaglašeni su stavovi uoči NATO samita u Madridu", objavio je na Tviteru Zelenski.

11:42 - Rusija uvodi sankcije supruzi i ćerki američkog predsednika

Rusija je uvela sankcije supruzi i ćerki američkog predsednika Džoa Bajdena, prenosi Rojters.

Džil Bajden i Ešli Bajden su među 25 američkih državljana na proširenoj listi sankcija, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

10:44 - Rusija se oglasila o napadu na tržni centar u Ukrajini

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u ponedeljak izvršen napad na Kremenčuk, ali tvrde da nisu gađali tržni centar u kojem je poginulo najmanje 18 ljudi.

"Vazdušni napad na zalihe municije u Kremenčuku u Ukrajini izazvao je požar u zatvorenom tržnom centru u blizini", tvrdi rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da se lokacija koja je bila meta nalazi u blizini fabrike "Kredmaš". Tvrde da je "zapadna municija detonirala i izazvala požar u tržnom centru, koji više nije radio".

10:15 - Traga se za 36 ljudi u Kremenčuku

Tužioci su jutros za Gardijan potvrdili da se 36 ljudi i dalje vodi kao nestalo nakon jučerašnjeg raketnog udara na tržni centar u Kremenčuku.

09:53 - Raketni napad na Nikolajev, troje poginulih u Očakovu

Ruske snage izvele su raketni napad na Nikolajev i gađale Očakov, na jugu Ukrajine, saopštio je danas načelnik regionalne uprave Vitalij Kim.

On je rekao da su u granatiranju Očakova poginule dve odrasle osobe i jedno dete, a povređeno još šest ljudi, prenosi Unian. Prema njegovim rečima, pogođena je gradska pijaca, dom kulture i dva stambena objekta. U pojedinim delovima grada nema vode, gasa, struje i interneta, rekao je Kim. Naveo je da je na Nikolajev ispaljeno oko 11 projektila, od kojih je neke oborila protivvazdušna odbrana.

09:39 - Zelenski: Rusija je najveća teroristička organizacija na svetu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da zaustavi "ruski teror", rekavši da su raketni udari na ukrajinski grad Kremenčuk učinili zemlju Vladimira Putina "najvećom terorističkom organizacijom na svetu".

"Mi još utvrđujemo broj ljudi pod ruševinama u tržnom centru", rekao je Zelenski.

08:31 - Tržni centar u Kremenčuku posle napada

08:06 - Separatisti iz LNR tvrde: Ukrajinska vojska pokušava da napusti Lisičansk

Ukrajinske vojne grupe pokušavaju da napuste Lisičansk, izjavio je danas ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnjik.

"Grupe militanata napuštaju Lisičansk i pokušavaju da se probiju do Severska, gde se vidi njihova koncentracija“, napisao je Mirošnjik na Telegramu, prenosi Interfaks Ukrajina.

07:47 - Danas počinje samit NATO-a u Madridu

U Madridu danas počinje samit NATO, na kojem se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za Alijansu.

07:38 - Medvedev: Ako posegnu za Krimom to je treći svetski rat

Svaki pokušaj posezanja za Krimom smatraće se objavom rata Rusiji, a ako to učini država koja je deo NATO, to će značiti sukob sa celom Severnoatlantskom alijansom, to će zapravo biti treći svetski rat, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev govoreći o posledicama mogućeg ulaska Ukrajine u NATO. To bi bila totalna katastrofa, rekao je Medvedev u intervjuu za "Argumente i činjenice", a prenela je agencija RIA Novosti.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedevfoto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

07:37 - Danas hitan sastanak SB UN o Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitan sastanak o Ukrajini. Kako prenose RIA Novosti, hitan sastanak SB UN zatražio je stalni predstavnik Ukrajine pri ovoj organizaciji Sergej Kisilica. Kisilica je u pismu predsedavajućem SB UN zatražio da se sastanak održi pod tačkom dnevnog reda "Održavanje mira i bezbednosti u Ukrajini".

Ujedinjene Nacije
Ujedinjene Nacijefoto: EPA/JUSTIN LANE, Ilustracija

07:36 - Ukrajina: Ruske snage napadaju Lisičansk

Ruske snage napadaju u pravcu Lisičansk, posebno na južno predgrađe i rafineriju nafte, saopštio je jutros generalštab Ukrajine. Navedeno je da su ruske trupe, osim minobacača i topova, izvele i vazdušne udare u rejonima pojedinih naselja, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodaje se da ruske snage izvode napade i na pravcu Harkova i Slavjanska, a da su glavni napori usmereni na nastavak ofanzive u pravcu Izjum - Slavjansk.

07:33 - Raste broj žrtava napada u Kremenčuku, najmanje 18 mrtvih

Vatrogasci i vojnici tragaju danas za preživelima u ruševinama tržnog centra u ukrajinskom gradu Kremenčuku, nakon što je u ruskom raketnom udaru ubijeno najmanje 18 ljudi.

Više od 1.000 ljudi bilo je u unutra kada su dve ruske rakete u ponedeljak pogodile prometni tržni centar u Kremenčuku, jugoistočno od Kijeva, ali na sreću mnogi su ispeli da izađu, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, prenosi Rojters.

Više od 40 osoba je prijavljeno kao nestalo, saopštila je kancelarija državnog tužioca Ukrajine.

Požar je izbio na površini većoj od 10.000 kvadrata,a prema spasilačkoj službi, najmanje 16 ljudi je poginulo, a 59 je povređeno,navodi britanska agencija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.