POSLEDICE VISOKIH TEMPERATURA VEĆ SU FATALNE: Dramatična upozorenja naučnika, TOPLOTNI TALASI SU UBICE
Ilustracija, Foto: Profimedia

upozorenje!

POSLEDICE VISOKIH TEMPERATURA VEĆ SU FATALNE: Dramatična upozorenja naučnika, TOPLOTNI TALASI SU UBICE

"Rekordno visoke temperature su, rano i naglo, počele da haraju i u drugim delovima sveta. U Aziji su zabeležene vrućine od preko 50 stepeni celzijusa, to je postao najsmrtonosniji vremenski događa"

Objavljeno:

Vrućine ovog leta postaju sve intenzivnije. Gradovi širom sveta imaju velike probleme sa funkcionisanjem usled tropskih vrućina zbog nastanka požara, nestašice vode i zdravlja stanovništva. Pokrenut je program borbe protiv tropskih vrućina.

Španski grad Sevilja je prvi koji je implementirao takav program. Vrućine ovog leta već sada prete da postanu rekordne, a još uvek nije ni počeo jul mesec. Španija se nedeljama unazad muči sa ekstremno visokim temperaturama. Snažan toplotni talas u junu je zahvatio čitavu južnu hemisferu, u nekim mestima je za više od 3 stepena porasla temperatura u odnosu na prosek za to doba godine. To je enormni skok koji zahteva hitne mere i saradnju vlada širom sveta.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Grad Žen u Španiji je oborio rekord sa temperaturom od 40 stepeni. Prema španskoj meteorološkoj službi, prve dve nedelje juna bile su dosad najtoplije u Španiji. Poslednji toplotni talas je trajao oko devet dana.

Direktorka centra za klimatske promene Rokfeler fondacije, Kejti Baugman, rekla je da se mogu sprovesti mere kojima se može rešiti problem ekstremnih vrućina za razliku od uragana i poplava protiv kojih malo toga može da se uradi. Sevilja je objavila svoje planove još početkom jeseni 2021. godine.

Usledila su brojna naučna istraživanja u vezi razvijanja metodologije za praćenje, imenovanje i rangiranje toplotnih talasa. Novi sistem uvodi tri kategorije za ekstremne vrućine, u rasponu od najniže (kategorija 1), do najteže (kategorija 3). U obzir se uzimaju različite varijable prilikom rangiranja toplotnih talasa, uključujući dnevne i noćne temperature, vlažnost vazduha, vazdušni pritisak i očekivani zdravstveni uticaj na stanovništvo.

Gradonačelnik Sevilje, Antonio Munoz, rekao je da su ekstremne vrućine poznate kao najsmrtonosniji vremenski događaj.

Ilustracija
Ilustracija foto: Aleksandra Čolić

"Rekordno visoke temperature su, rano i naglo, počele da haraju i u drugim delovima sveta. U Aziji su zabeležene vrućine od preko 50 stepeni celzijusa, to je postao najsmrtonosniji vremenski događaj. Vrućine nisu zaobišle ni Sjedinjene Američke Države. U Kaliforniji zbog toga vlada nedostatak vode. Zbog toga se razmatra zabrana zalivanja trave jer stanovništvo može da ostane uskraćeno za osnovnu životnu namirnicu", upozorio je gradonačelnik Sevilje.

Svaki nivo pokreće javne usluge, uključujući vremenska upozorenja i zdravstvena uputstva i upozorenja za stanovništvo. Toplotni talasi koji budu dostigli nivo 3, dodeliće im se imena i dobiće specijalan status. praćenja kao i mere vlasti kako bi se gradovi izborili sa vrućinama. Sevilja je prvi grad u svetu koji je ovo implementirao. Gradovi koji su podržali ovu inicijativu i pridružiće se ovoj akciji su Atina, Los Anđeles, Milvoki, Kanzas i Majami.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.