VAŠINGTON ISPORUČUJE KIJEVU TEŠKO NAORUŽANJE I TO KUPLJENO OD NORVEŠKE: Evo o čemu se tačno radi!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠTA OVO BI

VAŠINGTON ISPORUČUJE KIJEVU TEŠKO NAORUŽANJE I TO KUPLJENO OD NORVEŠKE: Evo o čemu se tačno radi!

SAD, zajedno sa drugim članicama NATO-a, sve više isporučuju teško naoružanje Ukrajini

Objavljeno:

Vašington planira da kupi unapređene norveške zemlja-vazduh raketne sisteme koje će da isporuči Kijevu.

Radi se o raketama NASAMS srednjeg do dugog dometa zemlja-vazduh. Agencija AP javila je da se radi o norveškom protivavionskom raketnom sistemu. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio je NASAMS prilikom obraćanja norveškom parlamentu krajem marta.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Takođe, Vašington će isporučiti Kijevu dodatnu artiljerijsku municiju i kontrabaterijske radare. U međuvremenu, lideri sedam najrazvijenih zemalja sveta G7 - koje čine SAD, Kanada, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Japan - sastali su se kako bi koordinisali dodatnu pomoć Ukrajini i uveli nove sankcije Rusiji.

SAD, zajedno sa drugim članicama NATO-a, sve više isporučuju teško naoružanje Ukrajini, uključujući razne raketne sisteme, borbene dronove i oklopna vozila, otkako je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je ranije ovog meseca dodatni paket vojne pomoći Ukrajini od 700 miliona dolara, koji uključuje višecevne raketne bacače HIMARS, protivtenkovske rakete sa ramena "džavelin" i helikoptere "Mi-17". Moskva je ranije optužila Zapad da je "preplavio" Ukrajinu oružjem i upozorila da će svako strano oružje na ukrajinskom tlu biti tretirano kao legitimna meta.

Trenutnu situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem blogu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.