POGLEDAJTE VELELEPNO ZDANJE KOJE POVEZUJU SA PUTINOM: Nivo ESTRAVAGANCIJE koji bi posramio i jednog CARA! (FOTO)
Vladimir Putin, Foto: Printskrin/Youtube/Алексей Навальный, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

LUKSUZ

POGLEDAJTE VELELEPNO ZDANJE KOJE POVEZUJU SA PUTINOM: Nivo ESTRAVAGANCIJE koji bi posramio i jednog CARA! (FOTO)

U njoj se nalaze bidei koji koštaju po 10.000 evra, i tuševi koji su plaćeni 4.300 evra svaki

Objavljeno: 12:41h

Nivo ekstravagancije, koji bi posramio i jednog cara! Tako svetski mediji opisuju "ribarsku kolibu", luksuznu rusku daču koju povezuju sa liderom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, a sam predsednik negira da je koristi.

U njoj se nalaze bidei koji koštaju po 10.000 evra, i tuševi koji su plaćeni 4.300 evra svaki. U dači su podovi od luksuznog mermera, vrednog više od 100.000 evra, a tu je i unutrašnji bazen sa dekorativnim vodopadom koji se sliva sa prvog sprata.

Nije se štedelo. A to je, prema procurelim mejlovima, samo „Baštenska kuća“, piše Guardian.

Pre šest godina, ruski televizijski kanal Dožd je izveštavao o objektu, koji su arhitekte skromno nazvali - ribarska koliba. Objekat je smešten duboko u šumi regiona Karelija na severu Rusije, a mnogi lokalci su ga nazivali Putinova dača, odnosno vikendica.

I dok analiza britanske vlade pokazuje da je Putin zvanično prijavio samo da ima mali stan u Sankt Peterburgu, dva automobila iz sovjetske ere iz 50-ih, prikolicu i malu garažu, kao i predsedničku platu od oko 105.000 evra godišnje, Dožd je objavio da je ribarska koliba mesto gde Putin "beži" od stresa u Kremlju.

1 / 7 Foto: Profimedia

U pitanju su dve kuće. Jedna ima krov sa travom i heliodrom, ali svejedno - kompleks izgleda poprilično skormno, sa futurističkim drvenim i staklenim detaljima. "Koliba" je unutra opremljena sa bež sofama i zelenim foteljicama, koje izgledaju kao da su iz Ikea-e. Travnati krov druge zgrade navodno služi da se "zapadni špijuni na nebu" suzdrže od pogleda.

Danas, međutim, zahvaljujući curenju hiljada mejlova koje su poslale dve građevinske kompanije, do kojih su došli Projekt za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) i novinski sajt na ruskom jeziku Meduza, pojavila se "spektakularnija slika" kompleksa luksuznih nekretnina koje se razvijaju oko Ribarske kolibe.

Nacrti i projekti dizajna enterijera otkrivaju kako izgleda obližnja "baštenska kuća" sa šest spavaćih soba, čija izgradnja je počela 2021. godine, a u njoj ima i detalja od poludragog kamenja kao što je lapis lazuli, tamnoplavi kamen za koji se kaže da pruža lekovita svojstva, i labradorit, svetleći kristal u koji se neki zaklinju da ublažava anksioznost i stres.

Prema dokumentima sadržanim u procurelim imejlovima, na projektu je bila angažovana poznata ruska agencija za dizajn enterijera, FullHouseDesign. Vlasnica kompanije rekla je OCCRP-u da se ne seća "bilo kakve umešanosti", ali se protivila ideji da su mermerni podovi ekstravagantni.

- Ukoliko pogledate naš sajt videćete da ima mnogo projekata gde smo koristili mermer za podove, kao što bi to činila i svaka druga ugleda arhitektonska kuća - rekla je vlasnica kompanije, odbijajući da komentariše koliko je koštala izgradnja.

Na okolnom zemljištu postoji druga nova zgrada koja je u ruskom zemljišnom registru 2018. godine opisana kao štala. To je, u stvari, prema informacijama, moderna dvospratna zgrada koja je izgleda namenjena kao prostor za zabavu, sa trpezarijom od 200 i više kvadratnih metara.

Stakleni zid deli veliku trpezariju od profesionalne kuhinje u kojoj imaju profesionalne rerne, grilovi, i sušara.

Takođe, postoji pivara opremljena opremom iz Austrije vrednom 345.000 evra koja može da proizvede 47 litara piva dnevno i čajna soba sa pogledom na jezero Ladoga na drugom spratu.

Prošle godine počelo se sa izgradnjom i dvospratnice u kojoj takođe postoje specijalne kuhinje, kao i prostor za skladištenje ribe, mesa i povrća. Ima četiri "skromne" spavaće sobe, sa krevetima na rasklapanje, koje se mogu koristiti za smeštaj osoblja.

U blizini postoji i farma goveda, gde se goveda uzgajaju za proizvodnju kobe govedine, rekao je lokalni izvor.

Podaci navodno pokazuju i da "štala" ima dva manja bazena, a od nje puteljak vodi do prirodnog vodopada na jezeru Ladoga. Tu je smeštena i sjenica, da se možete skloniti sa sunca.

Nekada je taj vodopad bio popularna turistička atrakcija, ali danas mu je nemoguće prići.

Procenjuje se da građevinski radovi premašuju cifru od 2,9 miliona evra.

Putin negira da je korisnik kompleksa. Poznato je da čuvari koji patroliraju duž ograde prodaju pastrmke iz jezera meštanima kada su gazde odsutne, ali nisu komentarisali na pitanje za koga rade. Ne postoji ništa na papiru što bi sugerisalo direktnu vezu sa predsednikom Rusije.

1 / 4 Foto: Printskrin/Youtube/Алексей Навальный

Međutim, već dve decenije se spekuliše da je Putin tajno gomilao ogromno bogatstvo preko punomoćnika, a sve ovo podstaknuto je nizom otkrivanja u curenjima poput Pandora papira o bogatstvu ljudi veoma bliskih ruskom predsedniku.

Kako ističe Guardian, i situacija sa "ribarskom kolibom" pokreće mnoga pitanja u vezi sa ovim imanjem.

Prema rečima jednog lokalnog ribara, lokalci čuvaju ovaj objekat samo kada je prazan dok, prema njegovim rečima, tu su uvek specijalci "kada je neko od gostiju tu".

Sama ribarska koliba registrovana je na kompaniju "Prime", koja je u vlasništvu neprofitne partnerske organizacije koje su osnovali Jurij Kovalčuk ​​i njegov sin Boris.

Kovalčuk stariji, koji je na listi sankcija Zapada je blizak Putinov saradnik i deoničar u "Bank Rossiya", koja se takođe nalazi na listi sankcija.

Okolno zemljište u vlasništvu je firmi koje se povezuju sa Kovalčukom i još jednim biznismenom koji se nalazi na listi sankcija SAD od 2016. godine.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.