DUPLI ŠAMAR ZA MAKRONA: Francuski predsednik doživeo još jedan NEUSPEH!
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

deblokada

DUPLI ŠAMAR ZA MAKRONA: Francuski predsednik doživeo još jedan NEUSPEH!

Makronova centristička koalicija osvojilia je najviše mandata - 245 od ukupno 577, ali je za izgubila apsolutnu većinu za koju joj jke bilo neophodno najmanje 289 mesta u parlamentu

Objavljeno:

Stranke levice i desnice u Francuskoj oglušile su danas o poziv predsednika Emanuela Makrona da pomognu u deblokadi parlamenta u kojem posle nedeljnih izbora ni jedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, a od šefa države zatraženo je objašnjenje na koje kompromise je spreman da bi dobio njihovu podršku, javlja Rojters.

Britanska agncija podseća da je Makron je u sredu kasno uveče u televizijskom obraćanju uoči odlaska na današnji samit EU u Briselu ocenio da su parlamentarni izbori izneli na vidjelo "duboke podele" u francuskom društvu.

On je isključio mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva, a čelnike suparničkih stranaka pozvao je da razmotre mogućnost koalicije s njegovim centrističkim savezom Zajedno ili da podrže reforme za koje se opreelio Makron, pregovarajući o budućim predlozima zakona od slučaja do slučaja.

"Ako i dalje bude istrajavao u svojim namerama, (Makron) neće imati apsolutnu većinu. Onda će on biti taj koji blokira Francusku, a ne mi", rekla je poslanica socijalista Valeri Rabo.

Poslanici republikanaca isključuju koalicije i skloni su pregovorima "od slučaja do slučaja", dok sa ekstremne desnice poručuju da ne prihvataju Makronov poziv.

1 / 5 Foto: Profimedia

Reakcije stranaka daju malo nade za brzi izlazak iz slepe ulice, ocenila je agencija Rojters.

Makronova centristička koalicija osvojilia je najviše mandata - 245 od ukupno 577, ali je za izgubila apsolutnu većinu za koju joj jke bilo neophodno najmanje 289 mesta u parlamentu.

Levičarska koalicija na čijem je čelu Žan lik Melanšon osvojila je 131 mandat i druga je snaga u parlamentu, a desnica Marin Le Pen 89 mesta, dok će Republikanci imati 61 mandat.

1 / 8 Foto: Profimedia

Britanska agencija ocenila je da krajnja desnica i široki levičarski savez nastoje da postanu glavna opoziviona snaga, a da bi pat poziciju možda mogli da rešiti Republikanci.

Bonus video:

05:22

STRUČNJAK ANALIZIRAO PUTINA: Iz KGB mu je ostala ukočena ruka, nestrpljiv, često koristio pištolj, NOGA GA MNOGO ODAJE (VIDEO)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.