MAKRON POZVAO NA KOMPROMIS: Napravio je novi korak
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

francuski predsednik

MAKRON POZVAO NA KOMPROMIS: Napravio je novi korak

U obraćanju Francuzima prvi put od nedeljnih izbora kada je njegova stranka izgubila parlamentarnu većinu

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron odbacio je danas ideju o vladi nacionalnog jedinstva i ocenio da to nije opravdano rešenje za izlazak iz krize posle parlamentarnih izbora održanih u nedelju, dok je istovremeno pozvao na kompromis sa političkim snagama u zemlji da se dodje do "jasne većine".

U obraćanju Francuzima prvi put od nedeljnih izbora kada je njegova stranka izgubila parlamentarnu većinu, Makron je priznao da postoje povećani "rascepi" posle izbora i pozvao političku klasu da nauči da vlada i donosi zakone drugačije.

Stranka francuskog predsednika nije osvojila apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini i mora da sklapa saveze, ili od slučaja do slučaja, ili u okviru koalicije. Prema konačnim rezulatima izbora, Makronovi centristi su osvojili najviše poslaničkih mesta, 245 od ukupno 577, ali je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 mesta. Na drugom mestu je levičarska koalicija, Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) sa 131 mestom, desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marine) dobila je 89 mesta, dok će desničarski Republikanci imati 61 poslanika.

Marin Le Pen
Marin Le Penfoto: Printscreen/Twitter/@MLP_officiel

"Treba graditi kompromise, obogaćivanja, amandmane ali to raditi potpuno transparentno, otvorenog neba mogu da kažem, u želji ujedinjenja i delovanja za naciju", rekao je predsednik u kratkom televizijskom obraćanju.

On je političkim snagama ukazao na njihovu odgovornost.

"Da bi se korisno išlo napred, sada političke grupe treba transparentno da kažu dokle su spremne da idu", rekao je on.

"Čujem i spreman sam da preuzmem na sebe želju za promenom koju je zemlja jasno izrazila", takodje je rekao Makron i podsetio da je juče i danas razgovarao sa vodjam svih poliktičkih grupa, i da su svi preneli da imaju poštovanje za francuske institucije i želju da izbegnu blokadu zemlje.

On je istakao da je na izborima njegova partija dobila najviše mesta u Narodnoj skupštini, ali bez apsolutne većine i da je njena odgovornost da se proširi, ili izgradnjom koalicije ili dobijanjem većine od teksta zakona do teksta zakona.

Francuska koja je zapala u neizvesnost nije naviknuta na taj tip scenarija, za razliku od njenih evropskih partnera, kao što je Nemačka na primer, što je Makron i istakao u svom govoru.

On je najavio da već ovog leta treba doneti zakon za kupovnu moć i bolje plaćanje rada, doneti prve odluke ka punom zaposlenju, praviti snažan izbor o energiji i klimi i donositi hitne mere oko zdravlja bilo da se radi o bolnicama ili o epidemiji. ; Rekao je da će vlada početi da gradi ovaj novi metod i novu konfiguraciju kad se vrati sa samita EU u Briselu u četvrtak i petak.

Bonus video:

00:05

VUČIĆ U JELISEJSKOJ PALATI: Emanuel Makron primio predsednika Srbije

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.