INOVACIJA IZ AMAZONA: Aleksa dobija NOVI glas - poznat je SVIMA, uskoro bi mogla da PREDSTAVLJA i vašu MRTVU BAKU?!
Ilustracija, Foto: Profimedia

aleksa

INOVACIJA IZ AMAZONA: Aleksa dobija NOVI glas - poznat je SVIMA, uskoro bi mogla da PREDSTAVLJA i vašu MRTVU BAKU?!

Govorila je umirujuće, manje robotski, tobože zvučajući kao detetova baka u stvarnom životu

Objavljeno: 13:38h

Amazonova Aleksa već može da šapuće, koristi akcenat i govori glasom Semjuela L. Džeksona – a uskoro bi čak mogla i da predstavlja vašu mrtvu baku.

Tehnološki gigant je otkrio da razvija sistem koji će Aleka omogućiti da oponaša bilo koji glas nakon što čuje manje od jednog minuta zvuka.

To bi moglo omogućiti korisnicima Amazonovog glasovnog asistenta da im priče čitaju glasom voljene osobe – uključujući preminulog prijatelja ili rođaka.

Govoreći na Amazonovoj Re:Mars konferenciji u Las Vegasu u sredu, Aleksin viši potpredsednik Rohit Prasad rekao je da je cilj da „sećanja traju“ nakon što je „toliko od nas izgubilo nekoga koga volimo“ tokom pandemije.

„Nesumnjivo živimo u zlatnoj eri veštačke inteligencije, gde naši snovi i naučne fantastike postaju stvarnost“, rekao je on.

Google inženjer upozorava da je veštačka inteligencija kompanije razumna Softverski inženjer u Guglu koji se prijavio da testira Google-ov alat za veštačku inteligenciju LaMDA stavljen je na odsustvo nakon što je tvrdio da je čet-bot razuman.

Tokom serije razgovora sa LaMDA, 41-godišnji Blejk Lemoin je predstavio kompjuteru različite scenarije kroz koje bi mogle da se prave analize.

Oni su uključivali verske teme i da li se veštačka inteligencija može podstaći da koristi diskriminatorni govor ili govor mržnje.

Lemoine je došao sa percepcijom da je LaMDA zaista osećajan i da je obdaren sopstvenim senzacijama i mislima.

Tokom konferencije, video segment je prikazivao dete koje je pitalo: „Aleksa, može li baka da mi završi čitanje Čarobnjaka iz Oza?“

Trenutak kasnije, Aleksa je potvrdila komandu i promenila glas.

Govorila je umirujuće, manje robotski, tobože zvučajući kao detetova baka u stvarnom životu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prasad je primetio da je, koristeći novu tehnologiju, kompanija uspela da proizvede zvuk visokog kvaliteta koristeći samo jedan minut govora.

„Način na koji smo to ostvarili je uokvirujući problem kao zadatak konverzije glasa, a ne putanju generisanja govora“, rekao je on.

Amazon nije dao nikakve naznake kada će funkcija oponašanja glasa biti predstavljena javnosti.

Rad ulazi u oblast tehnologije koja je pomno ispitana u pogledu potencijalnih koristi i zloupotreba.

Cilj je da se pomogne ljudima sa smetnjama u govoru ili drugim problemima, ali neki se brinu da bi se to moglo koristiti i za propagiranje političkih lažiranja.

Na primer, Microsoft je nedavno ograničio koje kompanije mogu da koriste njegov softver za papagajstvo glasova.

1 / 4 Foto: Profimedia

U međuvremenu, Google inženjer je ranije ovog meseca stavljen na plaćeno odsustvo nakon što je tvrdio da je čet-bot kompanije napredovao do osećaja i da može da izrazi misli i osećanja.

Bonus video:

29:19

KINA IMA RAZUMEVANJA ZA RUSIJU I ZNA O PRITISKU NATO Stručnjaci o bezbednosnoj situaciji u svetu OVO JE SLEDEĆI KORAK KINEZA

(Espreso/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.