OVAJ MEDITERANSKI GRAD JE MARKO ANTONIJE POKLONIO KLEOPATRI: Na njemu su i proveli svoj MEDENI MESEC!
Alanja, Foto: Profimedia

prelepo!

OVAJ MEDITERANSKI GRAD JE MARKO ANTONIJE POKLONIO KLEOPATRI: Na njemu su i proveli svoj MEDENI MESEC!

Po njoj se zove i najpozntija plaža u ovom gradu

Objavljeno:

Nalazi se u Mediteranskom regionu Turske, u vilajetu Antalija, a od samog grada je udaljen oko 135km.

Alanju je Marko Antonije poklonio svojoj tadašnjoj izabranici, čuvenoj Kleopatri, a tu su i proveli svoj medeni mesec. Egipatska kraljica je, iskoristila ovu oblast prepunu šuma za izgradnju ratnih brodova. Po njoj nosi ime najlepša plaža ovog letovališta. U Alanji, zajedno sa njenim okolnim naseljenim mestima danas živi približno 300.000 stanovnika.

Velika plaža

Jedna od prednosti ovog mesta je što se praktčno ceo grad prostire duž morske obale pa vas uglavnom samo par ulica deli od plaže, jer su skoro svi hoteli smešteni blizu mora. Neki od hotela imaju i svoje podzemne prolaze do plaže.

Kejkubat plaža se prostire istočno od centra grada i naspram nje se nalazi veliki broj hotela od kojih svaki uglavnom ima svoje privatne ležaljke i suncobrane, kao i beach barove. Odlikuje je krupniji pesak ali i stene u vodi, što mnogi smatraju najvećom manom ove plaže.

1 / 3 Foto: Profimedia

Kleopatrina plaža sa razlogom se smatra za jednu od najlepših plaža u Turskoj. Nalazi se zapadno od centra grada i duga je oko 3,5km. Sitan pesak, voda tirkizno zelene boje, ali i neretko veliki talasi vas neće ostaviti ravnodušnim. Ako do sada niste bili u Turskoj, primetićete da je salinitet mora dosta veći.

Centar grada

Nalazi tačno između dve pomenute plaže. U večernjim satima, posebno u sred sezone, ovde je velika gužva, ali nemojte nikako propustiti priliku da prošetate ulicama, pazarite u nekim od mnogobrojnih butika koji često budu otvoreni do kasno u noć. Ako slučajno naiđete na neki prazan ili poluprazan restoran, videćete domišljate konobare koji plešu, pevaju i izvode razne performanse kako bi privukli goste.

Ovde i vaši malisani mogu da se zabave jer se u blizini nalazi luna park koji radi tokom celog leta, ali cene žetona su ove godine bile dosta skuplje nego prethodnih.

Kedi Park

Odnosno park za mačke koji će oduševiti sve posetioce, prelepo uređen i osvetljen, sa dosta zelenila, klupa i divnom fontanom u sredini u kojoj plivaju ribe.

Mačke imaju svoj poseban deo gde spavaju i jedu, ali ih uglavnom možete videti u parku na svakom koraku. Na tabli, pri samom ulasku u park, stoji par pravila, a jedno od njih je da ih ne smete hraniti, ali svakako možete uživati i igrati se sa njima.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.