OGLASILI SE I IZ GRUZIJE: Evo šta kažu o pristupanju EU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

gruzija o eu

OGLASILI SE I IZ GRUZIJE: Evo šta kažu o pristupanju EU!

Gruzijski državljani dobili su 2017. godine pravo da putuju u zemlje Šengena bez viza

Objavljeno:

Gruzija će početi da radi na implementaciji preporuka Evropske komisije koje su joj date radi dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je danas gruzijski premijer Irakli Garibašvili.

"Čim Evropski savet odobri preporuke, naravno, odmah ćemo početi da radimo sa Briselom. Želim da objasnim našim gradjanima da je većina ovih preporuka već stavljena na naš dnevni red. Postoje pitanja koja ćemo razjasniti sa Briselom, radićemo i dobiti status kandidata", rekao je on.

Evropska komisija je pre tri dana preporučila Evropskom savetu da Gruziji dodeli status kandidata nakon što ispuni niz preduslova, ;prenosi TASS.

Uslovi uključuju smanjenje polarizacije izmedju političkih partija, jačanje i osiguranje nezavisnosti državnih institucija, stvaranje transparentnog i efikasnog pravosudnog sistema.

Gruzija, Rusija
foto: AP, EPA/PATRICK SEEGER, Ilustracija

Šefovi država i vlada EU će 23. i 24. juna razmotriti preporuke Evropske komisije.

Gruzija učestvuje u programu Istočnog partnerstva od 2009. Program je usmeren na razvoj saradnje izmedju EU i bivših sovjetskih republika.

Zemlja je 2014. godine potpisala sporazum o pridruživanju sa EU, čiji je sastavni deo sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini (DCFTA).

Gruzijski državljani dobili su 2017. godine pravo da putuju u zemlje Šengena bez viza.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.