VARNIČI NA RELACIJI LITVANIJA - RUSIJA: Nova EPIZODA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

čvrsto pri svojoj odluci

VARNIČI NA RELACIJI LITVANIJA - RUSIJA: Nova EPIZODA!

"Ostatak sveta neće biti pogodjen onim što se dešava u Kalinjingradu, ali je ostatak sveta veoma pogodjen onim što se dešava u Ukrajini", kazao je Borel

Objavljeno:

Litvanija je danas branila svoju odluku da zabrani železnički tranzit iz Rusije u rusku baltičku enklavu Kalinjingrad, u sklopu sankcija Evropske unije, pošto je taj potez izazvao gnev Moskve.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je da njegova zemlja prosto primenjuje sankcije EU, čija je članica, i dodao da su mere usvojene u subotu preduzete "posle konsultacija sa Evropskom komisijom i prema njenim smernicama".

"Robi koja je pod sankcijama više neće biti dozvoljen tranzit preko litvanske teritorije", kazao je Landsbergis.

Među tom robom je čelik, ali će lista biti znatno proširena i obuhvatiće artikle od uglja do alkoholnih pića.

Šerf evropske dipolmatije Žozep Borel je rekao da potez Litvanije ne treba porediti sa situacijom u Ukrajini.

"Ostatak sveta neće biti pogodjen onim što se dešava u Kalinjingradu, ali je ostatak sveta veoma pogodjen onim što se dešava u Ukrajini", kazao je Borel.

Borel
Borelfoto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Ruska enklava Kalinjingrad, u kojoj živi 430.000 ljudi, okružena je Litvanijom i Poljskom, takođe članicom EU, i izolovana od ostatka Rusije. Vozovi sa robom za Kalinjingrad idu preko Belorusije i Litvanije, a kroz Poljsku ne. Rusija i dalje može da snabdeva enklavu morskim putem, i da tako zaobiđe sankcije EU.

Moskva je danas zatražila da Litvanija odmah ukine zabranu železničkog tranzita. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Rusija "zadržava pravo da preduzme mere kako bi odbranila nacionalne interese" ako transportne veze ne budu obnovljene u potpunosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je danas zabranu Litvanije kao "nezakonitu", navodeći da ta "odluka bez presedana predstavlja kršenje svega".

"Razumemo da je to povezano sa odgovarajućom odlukom Evropske unije o proširenju sankcija na tranzit (robe). Ovo takođe smatramo nezakonitim", rekao je Peskov novinarima.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je glavnog diplomatskog predstavnika Litvanije u Moskvi da mu izrazi protest i navelo da ta baltička zemlja krši međunarodne sporazume. Litvanija nema ambasadora u Moskvi od aprila, kada je smanjila nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom u znak protesta zbog ubistava ukrajinskih civila od ruskih snaga.

Litvanija je kasnije pozvala ruskog diplomatskog predstavnika u Vilnjusu da mu saopšti da je zabrana železničkog tranzita u skladu sa sankcijama EU i da nema blokade Kalinjingrada.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.