UKRAJINA UVODI RUSIMA VIZE OD 1. JULA ZA ULAZAK U ZEMLJU
Zelenski, Foto: Profimedia, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

šok

UKRAJINA UVODI RUSIMA VIZE OD 1. JULA ZA ULAZAK U ZEMLJU

Rusija je 24. februara počela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini radi, kako Moskva navodi, demilitarizacije i denacifikacije te zemlje

Objavljeno: 14:51h

Ukrajina ukida bezvizni režim za Ruse i od 1. jula, pa će od tog datuma od njih zahtevati da dobiju vize za ulazak u tu zemlju, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Prema odluci koju planira Kabinet ministara, Ukrajina će od 1. jula 2022. godine uvesti vizni režim za ruske državljane", rekao je predsednik Ukrajine, preneo je Rojters.

Rusija je 24. februara počela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini radi, kako Moskva navodi, demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

Podsećamo, Evropska komisija je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata kao simboličan korak na dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, navodi Blumberg na osnovu izjave dva zvačničnika upućena u to pitanje.

Izvršni organ EU je u petak odobrio kanidaturu uz uslove koje će dve zemlje morati da ispune u budućnosti u pogledu vladavine prava, pravde i borbe protiv korupcije, navode izbori.

Komisija je takođe preporučila da Gruzija dobije status kandidata, ali nakon što ispuni određene uslove.

- Ukrajina je evropska država koja je dala dovoljno dokaza o svojoj privrženosti vrednostima na kojima se zasniva Evropska unija, navodi se u preporuci.

- Komisija, stoga, preporučuje da se Ukrajini dodeli status kandidata, uz razumevanje da preduzima niz konkretnih koraka.

Ne postoji brzi put kojim bi se ubrzao naporan proces članstva, koji obično može trajati više od jedne decenije, navodi Blumerg.

Hrvatska je bila poslednja zemlja koja se pridružila bloku, a proces njenog podnošenja zahteva je trajao 10 godina pre nego što je zvanično prihvaćen 2013.

Konačnu odluku o dodeli statusa moraće da odobri svih 27 država članica.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.