HITNO SE OGLASIO BAJDEN! Tiče se gasa u Evropi
Džo Bajden, Foto: Profimedia

VAŽNO

HITNO SE OGLASIO BAJDEN! Tiče se gasa u Evropi

Bajdenova administracija poziva proizvođače nafte i gasa iz celog sveta, uključujući OPEK, da povećaju eksploataciju kako bi snizili rekordne cene goriva, izjavila je ministarka energetike SAD DŽenifer Grenholm.

Objavljeno: 18:48h

- Predsednik SAD Džo Bajden zatražio je od svih dobavljača širom sveta da povećaju proizvodnju. To uključuje OPEK i naše domaće proizvođače nafte i gasa - precizirala je ministarka u intervjuu za CNN.

Kako je dodala, sledeće sedmice planira da se sastane sa liderima američkih naftnih i gasnih kompanija sa kojima će razgovarati o problemu deficita prerađivačkih kapaciteta.

Grenholm je takođe podsetila da eksperti predviđaju da će se cena benzina u trećem kvartalu sniziti sa rekordnih pet dolara, koliko iznosi u ovom momentu, na 4,27 dolara po galonu. Istovremeno je napomenula da na te procene mogu da utiču neočekivani događaji u svetu.

Vladimir Putin, Evri, Gas
foto: Profimedia

- Na primer, ukoliko EU donese odluku da i ona u potpunosti zabrani rusku naftu, to će stvoriti pritisak na cene, u smislu njihovog povećanja. Ako se kinesko tržište otvori (posle ukidanja ograničenja) ranije nego što se očekuje, to će takođe povećati potražnju - ocenila je američka ministarka.

Evropska unija uvela je krajem maja i šesti paket sankcija protiv Rusije koji predviđa postepeno uvođenje embarga na uvoz „crnog zlata“ iz Rusije. Zabrana će se odnositi samo na isporuke morem, a nafta koja se isporučuje naftovodom „Družba“ ne podleže ograničenjima. Šesti paket evropskih sankcija takođe predviđa isključenje „Zberbanke“, „Rosseljhozbanke“ i „Moskovske kreditne banke“ iz SVIFT-a.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.