U Francuskoj do 17.00 oko 38 odsto birača glasalo u drugom krugu parlamentarnih izbora
Foto: Printscreen/RTS

izbori

U Francuskoj do 17.00 oko 38 odsto birača glasalo u drugom krugu parlamentarnih izbora

Na trećem mestu je bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marine), a na četvrtom desničarski Republikanci

Objavljeno: 17:59h

U Francuskoj je danas do 17.00 glasalo 38,11 odsto birača u drugom krugu parlamentarnih izbora koji su neizvesni za centriste predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) jer se ne zna da li će vladajući savez osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu koji ima 577 poslanika, preneli su tamošnji mediji.

List Mond (Le Monde) preneo je danas da je odziv birača manji nego u prvom krugu u isto vreme pre nedelju danas. Tada je glasalo 39,42 odsto glasača.

U prvom krugu održanom prošle nedelje, Makronovi centristi u koaliciji Zajedno (Ensemble) i levičarska koalicija predvodjena liderom radikalne levice Žan-Lika Melanšona (Jean-Luc Melenchona) osvojili su približno isti broj glasova, sa blagom prednošću za centriste.

Na trećem mestu je bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marine), a na četvrtom desničarski Republikanci.

Koaliciji Zajedno je potrebno najmanje 289 mesta za apsolutnu većinu, kao što je to bio slučaj na prošlim izborima 2017. godine kada su Makronovi centristi osvojili 350 mesta.

Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se po običaju ubrzo po zatvaranju birališta u 20.00.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.