ODOBRENO IZRUČENJE ASANŽA AMERICI
Foto: Profimedia

Dali zeleno svetlo

ODOBRENO IZRUČENJE ASANŽA AMERICI

Iako je Patel dala zeleno svetlo, očekuje se žalba Asanžovog pravnog tima

Objavljeno: 11:57h

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD.

Slučaj je proslog meseca prosleđen ministarki unutrašnjih poslova nakon što je Vrhovni sud odlučio da nema pravnih pitanja u vezi sa uveravanjima američkih vlasti o tome kako će se prema njemu postupati.

Iako je Patel dala zeleno svetlo, očekuje se žalba Asanžovog pravnog tima.

Za sledbenike, Džulijan Asanž je plemeniti borac za istinu. Za kritičare, on je egzibicionista koji je ugrozio živote pustivši brojne osetljive informacije u javnost.

Asanža oni koji su radili sa njim opisuju kao napetog, motivisanog i izuzetno inteligentnog, sa izuzetnom sposobnošću razbijanja kompjuterskih kodova.

Osnovao je Vikiliks, koji objavljuje poverljive dokumente i slike, 2006. godine, dospevši u vesti širom sveta u aprilu 2010. godine kad je objavio snimke na kojima američki vojnici ubijaju 18 civila iz helikoptera u Iraku.

Ali kasnije iste godine stavljen je u pritvor u Velikoj Britaniji - a potom pušten uz kauciju - nakon što je Švedska izdala međunarodnu poternicu za njim pod optužbom za seksualni napad.

Švedske vlasti su htele da ga saslušaju povodom navoda da je silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao i naveo na seks drugu u avgustu 2010. godine, dok je bio u Stokholmu da bi održao predavanje.

On tvrdi da su oba susreta bila potpuno uzajamno dobrovoljna, ali je usledio dugi sudski proces zbog kog je zatražio azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu da bi izbegao izručenje.

Pošto je proveo skoro sedam godina unutar ambasade, Asanža je uhapsila britanska policija 11. aprila 2019. godine.

To se desilo pošto je ekvadorski predsednik Lenjin Moreno tvitovao da je njegova zemlja donela „suverenu odluku" da mu povuče status azilanta.

Osnivač Vikiliksa oduvek je tvrdio da ne može da napusti ambasadu zato što se plaši da će iz Švedske biti izručen u SAD, a da će mu se tamo suditi zbog objavljivanja tajnih američkih dokumenata.

Policajci su ga izveli iz kruga ambasade i stavili u pritvor u centralnoj londonskoj policijskoj stanici.

Prvog maja 2019. godine, Asanž je osuđen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova njegove kaucije.

Nedeljama kasnije, švedski tužioci ponovo su otvorili istragu na osnovu optužbi iznetih protiv Asanža za silovanje iz 2010. godine.

Kasnije istog meseca, SAD su podigle 17 novih tačaka optužnica protiv Asanža zbog kršenja Zakona o špijunaži, u vezi sa objavljivanjem poverljivih dokumenata 2010. godine.

Vikiliks je rekao da je to saopštenje čisto „ludilo" i da predstavlja „kraj novinarstva o nacionalnoj bezbednosti".

Dok se Asanž pripremao za borbu protiv izručenja SAD-u, švedski tužioci su saopštili da odustaju od istrage o navodima o silovanju iz 2010. godine.

Tužioci su saopštili da dokazi protiv Asanža „nisu dovoljno čvrsti da posluže kao osnova za podizanje optužnice", okončavši tako slučaj koji je trajao čitavu deceniju.

1 / 6 Foto: Profimedia

U aprilu 2020. godine obelodanjeno je da je Asanž postao otac dva deteta dok je živeo u Ekvadorskoj ambasadi.

Stela Moris, advokatkinja rođena u Južnoj Africi, rekla je da je u vezi sa osnivačem Vikiliksa od 2015. godine i da sama odgaja njihova dva mlada sina.

Dok se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarš, nastavlja se Asanžova sudska borba protiv izručenja SAD-u.

Na jednom ročištu povodom izručenja u septembru 2020. godine, psihijatar je rekao da se Asanž žali da čuje imaginarne glasove i muziku.

Majkl Kopelman, koji je intervjuisao Asanža dvadesetak puta, rekao je na sudu da postoji „veoma visok" rizik od njegovog samoubistva ako bi bio izručen SAD.

Asanž uglavnom nerado priča o svojoj prošlosti, ali je veliko medijsko interesovanje posle pojavljivanja Vikiliksa pružilo neke uvide u to šta je sve uticalo na njega u mladosti.

Rođen je Taunsvilu u australijskoj državi Kvinslendu 1971. godine a detinjstvo je proveo uglavnom bez nadzora dok su njegovi roditelji vodili putujuće pozorište.

Postao je otac sa 18 godina i ubrzo je usledila sudska borba oko starateljstva.

Razvoj interneta pružio mu je mogućnost da iskoristi svoj rano otkriveni talenat za matematiku, mada je i to dovelo do poteškoća.

Asanž je 1995. godine bio optužen, zajedno sa prijateljem, za desetak hakerskih aktivnosti.

Iako je njegova grupa hakera bila dovoljno umešna da prati detektive koji su pratili njih, Asanž je na kraju ipak uhvaćen i izjasnio se krivim po optužnici.

Kažnjen je novčano sa nekoliko hiljada australijskih dolara - izbegavši zatvor pod uslovom da ne ponovi prestup.

Potom je tri godine proveo radeći sa naučnicom Sulet Drajfus - koja je istraživala sve izraženiju subverzivnu stranu interneta - napisavši knjigu sa njom, Podzemlje, koja je postala bestseler u kompjuterskim krugovima.

Drajfus je Asanža opisala kao „veoma umešnog istraživača", koji je „prilično zainteresovan za koncept etike, koncepte pravde, šta vlade smeju a šta na smeju da rade".

Posle ovoga usledio je kurs iz fizike i matematike na Univerzitetu u Melburnu, gde je postao istaknuti član matematičkog društva, izmislivši složenu zagonetku u kojoj je, kažu njegovi vršnjaci, briljirao.

Džulijan Asanž, Stela Moris
foto: EPA-EFE/DAVID CLIFF

Rad na Vikiliksu

Vikiliks je osnovao 2006. godine sa grupom istomišljenika iz svih kutaka interneta, stvorivši veb-zasnovano „poštansko sanduče" za buduće uzbunjivače.

„Da bismo zaštitili naše izvore, morali smo da raspodelimo sredstva, enkriptujemo sve i premeštamo telekomunikacije i ljude širom sveta kako bismo aktivirali zaštitne zakone u različitim nacionalnim jurisdikcijama", rekao je Asanž za BBC 2011. godine.

„Postali smo dobri u tome i nikad nismo izgubili nijedan slučaj ili izvor, ali ne možemo da očekujemo od svakoga da prolazi kroz tolike mere predostrožnosti kao mi.

"Počeo je da živi nomadski, upravljajući Vikiliksom sa privremenih lokacija koje su se stalno selile.

Umeo je da izdrži dugo vremena bez hrane i da se usredsredi na posao sa vrlo malo sna, prema Rafiju Hačaturijanu, novinaru časopisa Njujorker koji je proveo nekoliko nedelja putujući s njim.

„On stvara atmosferu oko sebe u kojoj ljudi koji su mu bliski žele da se staraju o njemu, da mu pomažu da nastavi dalje.

„Rekao bih da to ima nekakve veze s njegovom harizmom."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.