ISPLIVALI NOVI SNIMCI: Asanž pokušao da upozori Amerikance i umanji štetu
Džulijan Asanž, Foto: Tanjug

NOVI DETALJI

ISPLIVALI NOVI SNIMCI: Asanž pokušao da upozori Amerikance i umanji štetu

Asanž se trenutno nalazi u britanskom zatvoru gde čeka odluku o izručenju Americi

Objavljeno:

U jeku molbi američkom predsedniku Donaldu Trampu da pomiluje osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, procurili su snimci koji bacaju novo svetlo na čitav slučaj.

Naime, iako je Vikiliks godinama optuživan da je nemarno objavio stotine hiljada depeša i tako ugrozio brojne američke zvaničnike, snimci pokazuju da je Asanž pokušao da upozori Stejt department o tome i umanji štetu.

Kako navodi RT, nekoliko dana nakon što je nekadašnji zaposleni Vikiliksa distribuirao šifru tranše tajnih depeša 2011. godine, Asanž je pokušao da stupi u kontakt sa Hilari Klinton, tadašnjom državnom sekretarkom.

O ovom telefonskom razgovoru se prvo diskutovalo u dokumentarcu kanala Šoutajm "Riszik" (Risk), ali novi snimci otkrivaju dodatne detalje.

Snimke je pustio konzervativni medij Prodžekt Veritas, a kako navode, u njima Asanž razgovara sa pravobraniocem iz Stejt departmenta, Klifom Džonsonom.

Osnivač Vikiliksa je upozorio Džonsona da se internetom širi arhiva od oko 250.000 depeša koje sadrže poverljive informacije.

Uveravao je Džonsona da Vikiliks ne stoji iza toga, okrivljujući "odmetnutog" zaposlenog koji je dešifrovao dokumenta. Asanž je, takođe, tom prilikom izrazio zabrinutost da bi zaposleni američke vlade mogli da budu otkriveni i zamolio je Džonsona da upozori "bilo koje pojedince" koje bi "trebalo da budu upozoreni".

Čak je predložio da Vlada u tajnosti skloni ova dokumenta sa interneta i ponudio pomoć kako da ih lociraju.

Mesec dana posle ovog razgovora, novinar Gardijana Dejvid Li je objavio sve.

Godinu dana kasnije, Asanž je potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, bojeći se optužnice za seksualni napad u Švedskoj, koji je bio iskorišćen kao izgovor za izručenje Americi.

Američke vlasti su protiv njega pokrenule istragu zbog uloge u objavljivanju dokumenata koji otkrivaju moguće ratne zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu, ali je 2019. godine optužen samo za špijunažu. U ambasadi je proveo 7 godina, a kada se promenila vlast u Ekvadoru, promenio se izgleda i stav prema Asanžu, pa ga je britanska policija u aprilu 2019. godine izvukla iz ambasade i odvukla u zatvor.

U međuvremenu, Asanž je dodatno razljutio američke obaveštajce jer je objavio značajan broj mejlova Hilari Klinton pre predsedničkih izbora 2016, i neosnovano je optuživan da sarađuje sa Rusima kako bi na vlast došao Donald Tramp.

Pristalice i saradnici Džulijana Asanža pokušavaju da utiču na Trampa moleći ga da ga pomiluje.

Ukoliko bi se to i dogodilo, kako piše RT, to bi bio šamar američkom političkom establišmentu, obaveštajnim agencijama i medijima koji su godinama optuživali Asanža za "mešanje u američke izbore".

Hilari Klinton
foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Novootkriveni snimci privukli su i pažnju Edvarda Snoudena, uzbunjivača i nekadašnjeg radnika NSA (Nacionalne bezbednosne agencije) koji je 2013. otkrio njihov program masovnog nadziranja i praćenja, zbog čega je morao da pobegne iz SAD i trenutno boravi u Rusiji.

"Ovi neverovatni snimci, koje nisam pre čuo, potvrđuju Vikiliksove tvrdnje koje su njihovi kritičari godinama nazivali lažima. Asanž jeste hteo da umanji rizike po pojedince i objavljivanje dokumenata nije bilo namerno i iznuđeno. Ne zanima ko je ovo objavio, zanima me da li je istina. Iz prve ruke znam da kredibilni izvori mogu često pogrešiti, ali i užasni izvori mogu da budu u pravu. Ono što je najvažnije su dokazi", poručio je na Tviteru.

Snouden je takođe apelovao na Trampa da pomiluje Asanža.

Asanž se trenutno nalazi u britanskom zatvoru gde čeka odluku o izručenju Americi.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.