Si Đinping razgovarao sa Vladimirom Putinom
Rusija i Kina, Foto: Profimedia

GORUĆE

Si Đinping razgovarao sa Vladimirom Putinom

Kineski predsednik Si Đinping u sredu je telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Objavljeno: 08:23h

Si Đinping je izjavio da, iako se trenutno suočavaju sa izazovnom situacijom u svetu, odnosi Kine i Rusije su uspeli da zadrže dobar trend razvoja. Ekonomska i trgovinska saradnja između dve zemlje napreduje stabilno.

Kina je spremna da nastavi međusobno da se podržava sa Rusijom po pitanjima od suštinskih interesa i velikih briga, kao što su suverenitet i bezbednost, ali i da pojača komunikaciju i koordinaciju u važnim međunarodnim i regionalnim organizacijama, kao što su Ujedinjene nacije, BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju, te da unapredi razvoj međunarodnog reda i globalnog upravljanja i da ga usmeri ka razumnijem smeru.

Valerij Gerasimov, Vladimir Putin
foto: Profimedia

Putin je rekao da je Kina pod snažnim vođstvom predsednika Si Đinpinga postigla izuzetna dostignuća u razvoju. Od početka ove godine, rusko-kineska praktična saradnja se stalno razvija. Ruska strana podržava globalnu bezbednosnu inicijativu koju je predložila kineska strana, protivi se mešanju u unutrašnje stvari Kine, kao što su pitanja Sinđijanga, Hongkonga, Tajvana, kao i drugih pitanja. Rusija je spremna da nastavi da jača multilateralnu koordinaciju sa Kinom.

Si Đinping
foto: Kineski radio Internacional

Si Đinping je naglasio da je Kina uvek donosila nezavisne presude na osnovu istorijskih uzroka ukrajinskog pitanja, aktivno radila na očuvanju mira u svetu i promovisala stabilnost globalnog ekonomskog poretka.

Odgovarajuće strane treba da ulože više napora kako bi pitanje ukrajinske krize bilo rešeno na ispravan način. Kina će i dalje nastaviti da igra svoju ulogu u tom području, naveo je kineski predsednik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.