(UŽIVO BLOG) 113 DAN RATA: Britanija uvela SANKCIJE patrijarhu Kirilu, Medvedev UVREDIO Šolca, Makrona i Dragog!
Ilustracija, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

(UŽIVO BLOG) 113 DAN RATA: Britanija uvela SANKCIJE patrijarhu Kirilu, Medvedev UVREDIO Šolca, Makrona i Dragog!

Tri višecevna raketna bacača, koje je Nemačka obećala Ukrajini, mogu biti isporučena u julu ili avgustu

Objavljeno: 20:39h

Danas je 113. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo do sada

Šolc: Irpin je simbol surovosti, rat se mora okončati

Makron u Ukrajini: U Irpinu su počinjeni masakri i drugi ratni zločini

Rusija preti gašenjem Severnog toka

Zelenski: Rusija ima teritorijalne ambicije od Varšave do Sofije

Rusi zarobili prve Amerikance u Ukrajini

1 / 10 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

20:33 Koka-kola zaustavlja proizvodnju i prodaju u Rusiji

Kompanija Koka-kola saopštila je danas da zaustavlja proizvodnju i prodaju pića u Rusiji. "Kada se rezerve kompanije potroše, Koka-kola više neće proizvoditi i prodavati Koka-kolu ili druge brendove kompanije u Rusiji", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters. U martu je kompanija najavila obustavu poslovanja u Ruskoj Federaciji, posebno isporuke sastojaka za svoja pića za rusko tržište. U maju, izvršni direktor kompanije Džejms Kvinsi priznao je da bi kompanija mogla da napusti Rusiju, podseća Interfaks Rusija.

20:28 Lavrov za BBC: Rusija nije izvršila invaziju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu i da je specijalna operacija objavljena onda kada nije bilo drugog načina da se ukaže Zapadu na zločinačko uvlačenje Kijeva u NATO. Lavrov je u intervjuu za BBC dodao da je Zapad brižno štiteći, brinuo i na sve načine gajio neonacistički režim čiji je predsednik Vladimir Zelenski još u septembru 2021. godine rekao da ako se neko u Ukrajini oseća kao Rus onda neka ide u Rusiju. Kako je istakao, Zelenski je to javno rekao. „Kada mu je dopisnik CNN rekao da je puk ''Azov'' u nekoliko stranih država, u SAD, Japanu, uvršten na listu ekstremističkih, terorističkih organizacija, Zelenski je slegnuo ramenima i rekao da oni imaju mnogo takvih bataljona i pukova i da su oni takvi kakvi su“, dodao je Lavrov, prenosi Sputnjik. Kako je istakao, ruska strana nikoga nije napadala u Ukrajini, već su u toj zemlji napadali Ruse. „Još jednom vam kažem: nismo imali drugi izlaz. Mnogo puta, hiljadu puta smo sve to objašnjavali. Sada vašim zapadnim oružjem ukrajinski režim napada civile, gradove, isto onako kako su to radili 2014. godine, kada su na vlast došli pučisti, kada su bombardovali centar Luganska iz aviona, kada su u Odesi spalili 50 ljudi“, istakao je Lavrov i retorički zapitao: „Da li se iko toga seća danas?“.

19:16 Bela kuća pokušava da sazna gde su dvojica državljana SAD

Bela kuća je danas saopštila da veoma naporno radi da bi saznala nešto više o dvojici američkih državljana koji su nestali u Ukrajini i za koje se strahuje da su zarobljeni. Aleksander Druk (39) iz Taskaluse u Alabami i Endi Hjuin (27) iz Hartsela u Alabami, poslednji put su bili u kontaktu sa svojim porodicama 8. juna, preneo je Rojters. Oni se nisu vratili iz misije oko Harkovske oblasti na istoku Ukrajine, gde su se dobrovoljno prijavili da se bore u ukrajinskoj vojsci.

18:46 Ukrajina nešto krije od Amerike i to bi moglo da odluči dalji tok rata

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je skoro svakodnevno na društvenim mrežama izveštavao o invaziji Rusije na njegovu zemlju. Viralne video objave su pokazivale efikasnost zapadnog oružja u rukama ukrajinskih snaga, a Pentagon je redovno održavao brifinge o dešavanjima u ratu.

Ali uprkos protoku svih ovih vesti u javnost, američke obaveštajne agencije imaju manje informacija nego što bi želele o operacijama u Ukrajini i imaju daleko bolju sliku o ruskoj vojsci, njenim planiranim operacijama i njenim uspesima i neuspesima, prema tvrdnjama sadašnjih i bivših zvaničnika.

Vlade često kriju informacije od javnosti radi operativne bezbednosti. Ali ove praznine u informacijama unutar američke vlade mogle bi otežati Bajdenovoj administraciji da odluči u koje delove Ukrajine da uputu vojnu pomoć. Američki zvaničnici su rekli da im je ukrajinska vlada dala nekoliko poverljivih brifinga ili detalja o njihovim operativnim planovima, ali ukrajinski zvaničnici su priznali da nisu sve rekli Amerikancima, prenosi Njujork tajms.

17.30 Babuška Z: Otkrivena istina iza ikone ruske propagande

Starija Ukrajinka koja maše crvenom sovjetskom zastavom postala je lice propagande Kremlja nakon što je video snimak njenog susreta sa ukrajinskim vojnicima postao viralan. BBC uspeo da uđe u trag čuvenoj "Babuški Z" kako bi pokušao da utvrdio šta se krije iza onoga što je prikazano na snimku.

„Mislim da ne treba da me veličaju. Ja sam samo seljanka. Ne razumem zašto sam postala slavna ličnost“, rekla je ona.

Žena koja je postala poznata kao „Babuška Z“, bila je zaprepašćena kada joj je BBC pokazao fotografije na kojima je ona, a koje su obišle svet.

„Nikada nisam videla ništa od toga“, rekla je.

Na snimku koji je postao viralan, pomenuta žena je prikazana kako ide prema dvojici ukrajinskih vojnika i drži sovjetsku zastavu. Vojnici kažu da su stigli da joj pomognu i nude joj kesu hrane. Onda su joj uzeli zastavu, bacili je na zemlju i gazili po njoj. U javnosti se pričalo da je ukrajinske vojnike pomešala sa ruskim.

"Moji roditelji su poginuli za tu zastavu u Drugom svetskom ratu", rekla je ona ogorčeno.

16:53 - Dragi: Italija želi da vidi Ukrajinu u EU

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas da je glavna poruka njegovih razgovora u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcem da Italija želi da vidi Ukrajinu kao deo EU.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u ukrajinskoj prestonici, Dragi istakao da u potpunosti podržava istrage o ratnim zločinima u Ukrajini.

16:33 - Stoltenberg: Ruska agresija "menja igru"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da ruska agresija „menja igru“ i da će ta organizacija pojačati vazdušnu, pomorsku i sajber odbranu, kao i da će koristiti više tehnološki sofisticiranih trupa na teritorijama zemalja članica.

Stoltenberg je nagovestio da će u budućnosti NATO trupe biti zadužene za direktnu odbranu određenih zemalja, a neće biti na opštim dužnostima kao do sada, što će im omogućiti da brže reaguju.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: Profimedia

16:13 - Rumunija kupuje 32 polovna aviona F-16 od Norveške

Rumunska vlada je odobrila kupovinu 32 polovna borbena aviona F-16 od Norveške.

Procenjeno je da će Rumunija za kupovinu aviona i plaćanje logističke podrške i usluga održavanja izdvojiti 454 miliona evra, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

15:57 Le Pen: Ukrajina ne ispunjava kriterijume za članstvo u EU

Ukrajini se mora jasno reći da ne ispunjava zahteve za ulazak u EU, rekla je Marin le Pen, šefica stranke Nacionalni skup za radio "Frans inter".

„Mislim da se Kijevu mora jasno reći da ne ispunjava zahteve da postane članica EU“, navela je Le Pen.

1 / 4 Foto: Profimedia

15:37 - Rus koji ratuje za Ukrajinace: Nisam mogao da budem deo ovog zločina

Šetajući Kijevom u svojoj novoj ukrajinskoj vojnoj uniformi, Igor Volobujev se osećao kao da je konačno ispunio svoju svrhu. Nedeljama nakon što je napustio Rusiju, bivši potpredsednik Gasprombanke provodio je svoje dane pokušavajući da ubedi zvaničnike da mu dostave ukrajinska dokumenta i dozvole mu da se prijavi za vojnu službu da bi se borio protiv zemlje u kojoj je proveo veći deo svog odraslog života.

15:17 - Zelenski prihvatio Šolcov poziv da prisustvuje sledećem sastanku G7

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prihvatio je poziv Olafa Šolca da učestvuje na sledećem samitu G7 krajem juna u Bavarskoj, rekao je nemački kancelar danas u Kijevu gde je došao u posetu zajedno sa francuskim predsednikom i italijanskim premijerom.

15:01 - Lisičansk: U vazdušnom napadu na zgradu tri žrtve

Najmanje tri osobe su poginule, a sedam je ranjeno u vazdušnom napadu na zgradu u kojoj su se sklonili civili u gradu Lisičansku na istoku Ukrajine, izjavio je danas guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

14:24 - Zvaničnik LNR: Počeli smo operaciju čišćenja industrijske zone u Severodonjecku

Jedinice Luganske Narodne Republike i Ruske Federacije ukopale su se u industrijsku zonu Severodonjecka, uključujući i u blizinu hemijske fabrike Azot.

"Naše jedinice, zajedno sa jedinicama Ruske Federacije, već su se učvrstile u industrijskoj zoni i započele specijalnu operaciju. Odnosno, već polako krećemo duž industrijske zone i čistimo ovu teritoriju", rekao je Andrej Maročko, potpukovnik Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike.

13:56 - Britanija uvela sankcije ruskom patrijarhu Kirilu

Velika Britanija uvela je danas sankcije nekolicini ruskih državljana uključujući patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila. Sankcije su uvedene zbog njegove podrške vojnoj operaciji u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova.

1 / 4 Foto: Profimedia

13:54 - Šolc: Irpin je simbol surovosti, rat se mora okončati

Ukrajinski grad Irpin, kao i ranije Buča, postao je simbol „surovosti ruskog rata“ u Ukrajini i njegovog besmislenog nasilja, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc tokom posete predgrađu Kijeva i dodao da se rat mora okončati.

"Irpin je, kao i Buča, postao simbol nezamislive surovosti ruskog rata, besmislenog nasilja. Brutalno uništenje ovog grada je upozorenje: ovaj rat mora da se završi“, napisao je on na Tviteru.

13:44 - Makron u Ukrajini: U Irpinu su počinjeni masakri i drugi ratni zločini

Fracuski predsednik Emanuel Makron rekao je tokom današnje posete Kijev rekao da je u ukrajinsku prestonicu došao da izrazi podršku Ukrajini i istakao da će naredne nedelje biti veoma teške. Naglasio je i da u Irpinu, gradu koji je potpuno razoren od strane ruskih snaga, počinjeni masakri i drugi ratni zločini.

Makron je prilikom posete Irpinu rekao da su u tom gradu počinjeni masakri i drugi ratni zločini.

"To je herojski grad, obeležen stigmama varvarstva“, naveo je Makron.

13:29 - Medvedev brutalno uvredio Šolca, Makrona i Dragog

Bivši ruski predsednik i premijer, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je na Tviteru posetu francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera Ukrajini rasističkim vređanjem u vezi sa stereotipima o kuhinjama tri zemlje Evropske unije.

„Evropski ljubitelji žaba, kobasica i špageta vole da posećuju Kijev“, napisao je Medvedev.

Medvedev procenjuje da će lideri EU obećati Ukrajini članstvo u Uniji i stare haubice, „naliće“ se horilkom (ukrajinskom vodkom) i otići kući vozom, „kao pre 100 godina“.

12:40 - Glavni ruski pregovarač: Moskva spremna da ponovo pokrene pregovore

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da je Moskva spremna da ponovo pokrene mirovne pregovore sa Kijevom, ali tvrdi da tek treba da dobije odgovor na svoje najnovije predloge, prenosi agencija Interfaks.

Ruske i ukrajinske delegacije održavale su povremene razgovore na daljinu i lično od kada su ruske trupe napale Ukrajinu 24. februara, ali su pregovori uglavnom u zastoju od marta. Medinski tvrdi da je Kijev kriv za nedostatak napretka.

12:31 - Porodica nestalih američkih boraca iz Ukrajine: Postoji nekoliko scenarija

Porodice američkih boraca koji su se borili na strani Ukrajine više od nedelju dana ne znaju gde se njihovi najbliži nalaze, piše CNN. Iako je juče britanski Telegraf objavio da ih je zarobila ruska vojska, zvanične potvrde još nema, ali njihove porodice i jedan borac čije ime CNN nije objavio, veruju da je to istina.

"Očigledno postoji nekoliko scenarija. Jedan od njih je da su možda uhvaćeni. Ali za to trenutno nemamo potvrdu", rekla je Džoj Blek, verenica Endija Taja Nkoga Huina.

12:08 - Lider separatista iz Donjecka: Ruski ciljevi će biti ostvareni do kraja godine

Rezultat specijalne vojne operacije u Ukrajini trebalo bi da bude oslobađanje svih ruskih gradova, uključujući i Odesu, izjavio je Denis Pušilin, lider samoproglašene DNR, u intervjuu za RIA Novosti.

Pušilin je podržao izjavu poslanika Državne dume Adama Delimhanova da će ruski ciljevi biti ostvareni do kraja ove godine.

"Stvarno se nadam", rekao je.

12:00 - Rusija preti gašenjem Severnog toka

Rusija je upozorila da bi dotok gasa u EU kroz ključni gasovod mogao da bude obustavljen, javlja RT.

Dalji problemi sa pumpnim jedinicama mogu dovesti do gašenja Severnog toka, saopšteno je iz Moskve.

11:16 - Abazović i Rama sa Kličkom u Kijevu

Premijeri Crne Gore i Albanije, Dritan Abazović i Edi Rama sastali su se sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom tokom posete tom gradu. Abazović je na Tviteru objavio da su imali emotivni razgovor sa, kako je naveo, bokserskom legendom.

10:56 - Guverner Luganska: U Severodonjecku se vode žestoke borbe za svaku kuću

Sergej Gajdaj, ukrajinski guverner Luganska, objavio je na Telegramu da ruske trupe "bacaju sve svoje rezerve da zauzmu Severodonjeck".

"Za svaku kuću u gradu vode se žestoke borbe. Ukrajinskoj vojsci je potrebna dalekometna artiljerija da bi potisnula Ruse na bezbednu udaljenost. Desetine okupatora ginu svakog dana tokom uličnih sukoba u Severodonjecku", naveo je.

10:40 - Ukrajinci: U poslednja 24 sata stradalo 200 ruskih vojnika

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je najnoviju procenu gubitaka ruskih snaga. Kijev tvrdi da je tokom poslednja 24 sata Rusija izgubila još 200 vojnika i 17 APV-a i oko devet tenkova i sedam artiljerijskih sistema.

10:20 - „Svakog dana na prvim linijama fronta strada do 1.000 ukrajinskih boraca“

U istočnoj Ukrajini, od kako je ruska vojska pojačala napade, svakog dana na prvim linijama fronta strada do 1.000 ukrajinskih boraca, izjavio je neimenovani ukrajinski zvaničnik, prenosi portal Axios. Kako se navodi, problem je i vojna oprema, koje je sve manje.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je 1. juna da dnevno pogine do 100 vojnika samo u Donbasu. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

09:41 - Rusija: Nedopustive ideje o novom Nirnberškom procesu

Ambasada Rusije u SAD ocenila je kao nedopustive ideje da bi protiv ruskih vojnika, koji učestvuju u invaziji na Ukrajinu, trebalo pokrenuti "novi Nirnberški proces".

"Mislimo da su bilo kakve spekulacije o organizovanju 'novog Nirnberškog procesa' protiv ruskih vojnika, navodno odgovornih za zločine u Ukrajini, nedopustive", piše na zvaničnom Telegram kanalu ambasade, prenela je agencija TASS.

09:21 - Trojica lidera stigla u Kijev

Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi su stigli u Ukrajinu. Trojica lidera će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Makron, Šolc i Dragi
Makron, Šolc i Dragifoto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL, Profimedia

09:01 - Nemačka u julu ili avgustu isporučuje Ukrajine raketne bacače

Tri višecevna raketna bacača, koje je Nemačka obećala Ukrajini, mogu biti isporučena u julu ili avgustu, nakon što se ukrajinske snage obuče za njihovu upotrebu, najavila je danas nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

"Obuka na ovim višecevnim raketnim bacačima može da počne krajem juna, što znači da mogu biti isporučeni krajem jula ili početkom avgusta", rekla je Lambreht novinarima po dolasku na drugi dan razgovora sa kolegama iz NATO u Briselu, prenosi Rojters.

08:50 - Separatisti iz DNR: Ukrajinske snage su tokom dana 77 puta gađale našu teritoriju

Ukrajinske snage bezbednosti su tokom dana 77 puta gađale teritoriju DNR, saopštilo je predstavništvo samoproglašene republike iz Donbasa u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

"Na Donjeckom pravcu neprijatelj je upotrebio MLRS Grad, artiljeriju 155, 152 i 122 mm, minobacače 120 mm. Na pravcu Gorlovka - artiljeriju 152 i 122 mm, minobacače 120 i 82 mm. Ispalivši 386 jedinica različite municije", stoji u poruci Telegram kanal predstavništva koju prenose RIA Novosti.

08:26 - Deca rođena Hersonu automatski će dobiti državljanstvo Rusije

Deca rođena u ukrajinskoj oblasti Herson posle 24. februara automatski će dobiti državljanstvo Rusije, navodi se u saopštenju zvaničnika te oblasti u kojoj je ruska vojska postavila nove vlasti ubrzo nakon što je zauzela oblast na početku rata.

08:04 - Ruska ambasada u SAD: Nedopustive ideje o novom Nirnberškom suđenju

Ambasada Rusije u SAD ocenila je kao nedopustive ideje da bi protiv ruskih vojnika koji učestvuju u invaziji na Ukrajinu trebalo pokrenuti "novi Nirnberški proces".

"Mislimo da su bilo kakve spekulacije o organizovanju 'novog Nirnberškog procesa' protiv ruskih vojnika navodno odgovornih za zločine u Ukrajini nedopustive", piše na zvaničnom Telegram kanalu ambasade, prenela je agencija TASS.

Ruska ambasada je dodala da ruska vojska "brani civile u Donbasu od nacista", koje podržavaju SAD i države Evrope.

07:33 - Peskov o produženju sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja

Rusija i Sjedinjene Države moraju da razgovaraju o produženju sporazuma START, sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu novinskoj agenciji RIA u četvrtak.

1 / 6 Foto: Profimedia

07:25 - SAD: Pratimo izveštaje o zarobljavanju dvojice bivših američkih vojnika kod Harkova

SAD prate izveštaje o zarobljavanju dvojice bivših američkih vojnika kod Harkova, rekao je koordinator za strateške komunikacije Nacionalog saveta bezbednosti Džon Kirbi, navodeći da ne može da potvrdi tačnost tih izveštaja.

"Ako je to istina, uradićemo sve što je u našoj moći da ih bezbedno vratimo kući", rekao je Kirbi.

Džon Kirbi
Džon Kirbifoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Dvojicu američkih državljana, Roberta Drukija (39) i Endija Hjuina (27), koji su obojica iz Alabame a borili su se na strani Ukrajine, zarobile su ruske snage prošle nedelje na periferiji Harkova, javio je ranije britanski Dejli mejl.

07:13 - Šolc, Makron i Dragi noćnim vozom putuju u Kijev

Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi su na putu za Ukrajinu. Trojica lidera slikani u kupeu noćnog voza kojim su ušli u zemlju, piše Gardijan.

Poseta lidera EU, koja nije zvanično najavljena iz bezbednosnih razloga, dolazi dan pre nego što bi Evropska komisija trebalo da da preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU.

07:04 - Gasprom ponovo smanjio količinu dostavljenog gasa Nemačkoj

Ruski gigant Gasprom počeo je u danas rano ujutro da smanjuje količinu gasa koju Nemačkoj isporučuje putem gasovoda Severni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubika metara. Prethodno, Gasprom je objavio da će reducirati maksimalne količine dostavljenog gasa sa 167 mliona kubika dnevno na 100 miliona kubika.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.