CENA NAFTE SE PONOVO VINULA U NEBESA! Evo koliko iznosi danas
Ilustracija, Foto: Profimedia

cene nafte

CENA NAFTE SE PONOVO VINULA U NEBESA! Evo koliko iznosi danas

Švajcarska UBS banka je podigla prognozu cene Brenta na 130 dolara po barelu do kraja septembra, i na prosečno 125 dolara za naredna tri kvartala posle septembra naspram ranije predviđanih 115 dolara za barel

Objavljeno:

Cene nafte su porasle danas jer je ograničena globalna ponuda potisla u drugi plan zabrinutost trgovaca da će moguća recesija i restriktivne mere u Kini radi suzbijanja kovida pogoditi potražnju.

Globalno referentna nafta Brent za isporuku u julu (fjučers ugovori) poskupela je za 1,6 dolara ili za 1,31 posto na 123,9 dolara po barelu na trgovaju u 15:02 časa po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com.

Američka nafta WTI je skočila za 1,53 dolara, odnosno za 1,27 odsto, na 122,5 dolara za barel.

Nedovoljna tržišna ponuda nafte se pogoršala usled pada izvoza iz Libije zbog političke krize u zemlji koja pogađa proizvodnju i luke. Drugi proizvođači iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) takođe imaju teškoće da ispune proizvodne kvote, dok se Rusija suočava sa natnim embargom zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

„Nastavak smanjene ponude rafinisanih proizvoda na globalnom nivou, kao i nedostatak investicija koje bi omogućile povećanje isporuka iz članica OPEK-a ili iz drugih izvora, znači da izgubljena ruska proizvodnja nije ni blizu toga da bude pokrivena na globalnim tržištima“, poručio je u belešci za klijente DŽefri Halej, viši tržišni analitičar u brokerskoj kući Oanda.

1 / 6 Foto: Profimedia

Švajcarska UBS banka je podigla prognozu cene Brenta na 130 dolara po barelu do kraja septembra, i na prosečno 125 dolara za naredna tri kvartala posle septembra naspram ranije predviđanih 115 dolara za barel.

„Niske zalihe nafte, sve manje slobodnih proizvodnih kapaciteta i rizik od toga da će povećanje ponude kaskati za rastom potražnje u narednim mesecima naveli su nas da podignemo prognozu cena nafte“, saopšteno je iz te banke.

Bonus video:

02:43

OTKRIVENO ZBOG ČEGA JE BELIVUKU POZLILO! Doživeo izdaju od najbližeg saradnika, MILJKOVIĆ POSTAJE SARADNIK TUŽILAŠTVA?!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.