UJED JE BOLAN, IMA IH SVUDA: Na plažama u OMILJENOJ LETNJOJ DESTINACIJI SRBA se pojavila nova OPASNOST,nije NAIVNO!
Grčka, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

UJED JE BOLAN, IMA IH SVUDA: Na plažama u OMILJENOJ LETNJOJ DESTINACIJI SRBA se pojavila nova OPASNOST,nije NAIVNO!

Na organizovanim plažama postoje crvene zastavice koje upozoravaju kupače na njihovo prisustvo, pokušavaju mrežama da ih pokupe, ali ni to nije sigurnost

Objavljeno: 12:20h

U Grčkoj su se nedavno pojavile opasne meduze čiji ubod, osim što žari, izaziva zdravstvene posledice. Zbog toga su na mnogim plažama pobodene crvene zastavice koje označavaju zabranu ulaska u vodu.

Već tri nedelje Grci muče muku sa ljubičastim ili purpurnim meduzama koje, po svemu sudeći, nisu bezopasne i čini se da predstavljaju novu opasnost posle korone za turističko leto u Grčkoj.

"Reč je o opasnoj vrsti meduza, ujed je bolan, ostavlja trag nalik na opekotine, teško je to sprati. Kod ljudi koji imaju druge probleme može da izazove tahikardiju, plikove na telu, povraćanje, dijareju", rekla je za TV Prva dopisnica "Politike" iz Atine Jasmina Pavlović Stamenić.

Veličine oko 10 centimetara sa dugačkim pipcima, ove meduze, iako karakteristične za Španiju i Italiju, razmnožile su se i dospele u Jonsko i Egejsko more, a kako stručnjaci kažu, moguće je da će se pojaviti i u Jadranskom moru.

Meduza
Meduza foto: Profimedia

"One traže toplije more, hrane se planktonom, a pojavljuju se u razmacima od 10 godina . Do sada su okeanolozi uspevali da ih lociraju, ali sada ih vodene struje nose i ne znate gde će se sledeće pojaviti. Trenutno su zahvatile obe strane Atike, otišle su prema Jonosu, porema Peloponezu. Ne zna se kada će otplivati. Problem je i što su providne i roze pa ih ne vidite", ispričala je Jasmina Pavlović Stamenić.

Prema njenim rečima, grčki mediji svakodnevno upozoravaju na ove meduze, a u slučaju da vas neka opeče, preporuka je - brzo ispiranje morskom vodom, stavljanje leda, sode bikarbone.

Na organizovanim plažama postoje crvene zastavice koje upozoravaju kupače na njihovo prisustvo, pokušavaju mrežama da ih pokupe, ali ni to nije sigurnost.

1 / 10 Foto: Profimedia

"Treba biti oprezan jer talasima mogu da stignu na obalu. Vodene struje ih nose na sve strane - i po Egeju i po Jonskom moru, a uskoro ih treba očekivati i na Jadranskom moru iako je tu hladnija voda", upozorila je Jasmina Pavlović Stamenić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.