KREMLJ RASPISAO POTERNICU ZA POPULARNIM RUSKIM KNJIŽEVNIKOM: On odgovorio da je spreman da NAPIŠE SVE OPET ISTO!
Kremlj, Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

raspisali poternicu

KREMLJ RASPISAO POTERNICU ZA POPULARNIM RUSKIM KNJIŽEVNIKOM: On odgovorio da je spreman da NAPIŠE SVE OPET ISTO!

Ruske vlasti od ranije targetiraju opozicione ličnosti i novinare na osnovu zakona koji predviđa zatvorske kazne i do 15 godina za „namerno širenje lažnih“ vesti“ o ruskoj vojsci

Objavljeno:

Ruske vlasti su danas raspisale poternicu za Dmitrijem Gluhovskim, popularnim piscem naučne fantastike, zbog optužbi da širi lažne informacije o vojnoj intervenciji u Ukrajini.

U objavi na platformi Telegram Gluhovski je napisao da je optužen jer je navodno diskreditovao ruske oružane snaga u svojoj Instagram objavi, prenosi Rojters.

„Spreman sam da ponovim sve što sam napisao, a to je: Zaustavite rat! Priznajte da je to rat protiv čitavog naroda i zaustavite ga“, napisao je Gluhovski.

1 / 9 Foto: Profimedia

Na sajtu ruskog ministarstva unutrašnjih poslova je objavljeno da je Gluhovski, najpoznatiji po serijalu naučno-fantastičnih novela „Metro 2033“, tražen po neodređenom članu krivičnog zakona.

Ruske vlasti od ranije targetiraju opozicione ličnosti i novinare na osnovu zakona koji predviđa zatvorske kazne i do 15 godina za „namerno širenje lažnih“ vesti“ o ruskoj vojsci.

Gluhovski je prva značajna ličnost iz sveta kulture za kojom je raspisana poternica zbog kršenja zakona usvojenog nekoliko dana nakon što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. februara.

Slučaj protiv Gluhovskog, koji je pokrenut zbog toga što se na društvenim mrežama oglašavao protiv vojne kampanje Moskve, izazvao je ogorčenje u ruskim opozicionim krugovima.

Putin se ranije plašio političara, ali sada se plaši i pisaca“, napisala je na Tviteru Ljubov Sobol, saveznica Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja koji je u zatvoru.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.