MEDVEDEV UPOZORIO UKRAJINCE: Tiče se ORUŽJA i napada NA RUSIJU
Dmitrij Medvedev, Foto: AP

NIJE SE SUZDRŽAVAO

MEDVEDEV UPOZORIO UKRAJINCE: Tiče se ORUŽJA i napada NA RUSIJU

Gađaćemo ZAPADNE GRADOVE ako nas pogode američke rakete

Objavljeno: 17:31h

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kaže da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini smanjuju pod uticajem Vašingtona i Brisela i napominje da će Rusija morati da deluje po centrima odlučivanja u slučaju da Kijev upotrebi višecevne bacače raketa koje je dobio od SAD za napade na objekte na ruskoj teritoriji.

On je upozorio da bi Moskva mogla da gađa zapadne gradove ako Ukrajina upotrebi američke raketne sisteme za izvođenje udara na rusku teritoriju. Vašington je ove nedelje saopštio da šalje visokomobilne artiljerijske raketne sisteme M142 u Ukrajinu, što će više nego udvostručiti domet artiljerije njene vojske, prenosi "Tajms".

- Ako se, ne daj Bože, ovo oružje upotrebi protiv ruske teritorije, onda naše oružane snage neće imati drugog izbora osim da napadnu centre odlučivanja - rekao je Medvedev.

Kako je dodao, krajnji centri donošenja odluka u ovom slučaju se "ne nalaze čak ni na teritoriji Kijeva".

On je precizirao da se kada je reč o centrima donošenja odluka to odnosi na ministarstva odbrane i generalštabove.Medvedev je ocenio da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini pogoršavaju pod uticajem Vašingtona i Brisela.

- Šanse se, na žalost, ne poboljšavaju već pogoršavaju i to je nemoguće ne primetiti - istakao je Medvedev.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedevfoto: EPA/ YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

Podsetio je da je Kijev pre nekog vremena pokazao u izvesnoj meri želju za dogovorom o ključnim pitanjima i to na realističnoj osnovi koja se ogledala i u spremnosti da se priznaju Krim i Donbas, odustane od članstva u NATO i izvrši delimična demilitarizacija.

- Ali, onda, očigledno pod uticajem tih poziva koje Kijev čuje iz Vašingtona i Brisela, ti pregovori su obustavljeni. Situacija se, međutim, nije popravila, u izvesnoj meri se pogoršala. Situacija se odvija po sasvim drugačijem scenariju. Tj. dalje se razvija specijalna vojna operacija, mada su imali šansu da pokušaju da se dogovore sa nama po tom pitanju - zaključio je Medvedev.

Kritike zbog sankcija

Medvedev je danas kritikovao Zapad zbog "nelegitimnih" sankcija članovima porodica ruskih političara.

- Izgleda da je Zapad odlučio da reprodukuje najbolje prakse iz prošlosti - napisao je on na Telegramu.

Medvedev je naveo da kada je reč o sankcijama, one su dvostruko nezakonite.

- Sada su, po njihovom modelu, odgovorni ne samo učesnici političkih događaja, državnici ili poslanici, već i njihove porodice, koje ne na koji ničan nisu sposobne da utiču na svoje bližnje za mitske povrede koje je izmislio Zapad - istakao je Medvedev.

Ako evropski i američki polanici odluče, onda će porodice biti odgovorne, dodao je on.

- U potpunosti i bez greške. Hajde da blokiramo račune članova porodica, njihovu imovinu, zabranimo im prelazak granice ka zapadnim vrednostima - naveo je Medvedev.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.