"PUTIN JE NAPRAVIO ISTORIJSKU GREŠKU!" Makron komentarisao ruskog lidera
Makron i Putin, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

"PUTIN JE NAPRAVIO ISTORIJSKU GREŠKU!" Makron komentarisao ruskog lidera

Na uporne pozive da poseti Kijev, dok su mnoge njegove evropske kolege već bili tamo, odgovarao je: "Danas ništa ne isključujem"

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u petak da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio grešku kada je napao Ukrajinu.

"Mislim, i to sam mu rekao, da je napravio istorijsku i najveću grešku prema svom narodu, prema sebi i prema istoriji", rekao je Makron u intervjuu francuskim regionalnim medijima na 100. dan rata.

"Mislim da je izolovano. Jedna je stvar zatvoriti se u izolaciju i teško je izaći iz nje", rekao je Makron.

Francuski predsednik je ponovio da "Rusiju ne treba ponižavati" – što je loše primljeno u istočnoj Evropi – "kako bismo, čim se borbe završe, diplomatski dozvolili da se izvuče" iz te situacije.

Na uporne pozive da poseti Kijev, dok su mnoge njegove evropske kolege već bili tamo, odgovarao je: "Danas ništa ne isključujem".

"Želimo da povećamo finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini. I na kraju, učinimo sve što možemo da izvozimo žito iz Ukrajine", dodao je on, opovrgavši Vladimira Putina, koji je rekao da izvoz žitarica "nije problem".

Francuske isporuke topova Cezar ukrajinskoj vojsci biće "kompenzovane", dodao je on.

"Tražio sam od naših fabrika da ubrzaju proizvodnju oružja, ne samo da bi popunili zalihe već i da ojačaju našu nezavisnost", rekao je francuski predsednik.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.