SZO O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Pomenuli su i VAKCINE
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/Channels Television, Wikipedia, EPA/MARTIAL TREZZINI

nova pandemija u pripremi?

SZO O MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Pomenuli su i VAKCINE

Majmunske boginje se prvenstveno šire stalnim kontaktom koža na kožu sa ovim lezijama

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je više od 550 slučajeva majmunskih boginja u 30 zemalja, dok virus nastavlja da se širi širom sveta.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da iznenadna pojava majmunskih boginja u više zemalja širom sveta ukazuje da se virus već neko vreme neprimetno širi. Kako navodi dr Rozamund Luis, tehnički vođa SZO za majmunske boginje, nejasno je koliko dugo se virus širi neprimetno van Afrike:

- Zaista ne znamo da li je prekasno za suzbijanje. Ono što SZO i sve države članice pokušavaju da urade jeste da spreče dalje širenje. Traženje kontakata i izolacija pacijenata koji imaju majmunske boginje su ključni za zaustavljanje širenja.

Tedros je rekao da su većinu slučajeva prijavili muškarci koji su potražili pomoć u klinikama za seksualno zdravlje nakon što su imali seks sa drugim muškarcima i razvili simptome. On je naglasio da svako može dobiti majmunske boginje bliskim fizičkim kontaktom i upozorio na stigmatizaciju ljudi i pozvao zemlje da pojačaju nadzor kako bi se identifikovali slučajevi u široj populaciji.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić, Printscreen, Profimedia

Kako navodi dr Luis, SZO i zemlje članice zadržale su rezerve vakcine protiv malih boginja, iako su to uglavnom vakcine prve generacije koje ne ispunjavaju trenutne standarde, a takođe postoje i vakcine novije generacije i tretmani za male boginje, međutim ponuda je ograničena. Zato Svetska zdravstvena organizacija radi sa kompanijama na povećanju pristupa tim novim vakcinama i tretmanima.

- U slučaju majmunskih boginja SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju. Trenutno se virus uglavnom širi u određenoj zajednici, među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, i važno je da pojedincima u toj zajednici pružimo informacije koje su im potrebne da se zaštite i spreče širenje virusa. Najveće epidemije majmunskih boginja izvan Afrike su u Evropi, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji i Portugalu. SAD su prijavile najmanje 15 slučajeva u devet država - objašnjava dr Luis, a prenosi Cnbc.com.

Majmunske boginje obično počinju simptomima sličnim gripu, uključujući groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, iscrpljenost i otečene limfne čvorove. Zatim se na telu formiraju infektivne lezije. Majmunske boginje se prvenstveno šire stalnim kontaktom koža na kožu sa ovim lezijama. Smatra se da osoba više nije zarazna kada lezije nestanu i kada se formira novi sloj kože.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.