IZOLUJTE SVOJE LJUBIMCE: Majmunske boginje mogu biti opasne i za njih?
Majmunske boginje, Foto: Wikipedia

NOVI DETALJI

IZOLUJTE SVOJE LJUBIMCE: Majmunske boginje mogu biti opasne i za njih?

Tamo gde je to moguće, pacijent treba da izbegava pripremanje hrane ili negu svog ljubimca

Objavljeno: 14:37h

Pacijenti sa majmunskim boginjama treba da izbegavaju svaki kontakt sa svojim kućnim ljubimcima 21 dan, prema novom savetu Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), prenosi BBC.

Do sada je u Velikoj Britaniji potvrđeno da je 106 osoba zaraženo virusom. Gerbili, hrčci i drugi glodari mogu biti posebno podložni ovoj bolesti i postoji zabrinutost da bi se mogla proširiti na životinjsku populaciju. Vlada je saopštila da do sada nije otkriven nijedan slučaj kod kućnih ljubimaca i da je rizik i dalje nizak.

"Zabrinutost je što bi virus mogao da se prenese na domaće životinje i u suštini to je ping-pong igra između njih i ljudi", rekao je profesor Lorens Jang, virolog sa Univerziteta Vorvik.

- Ako ne budete pažljivi, mogli biste da stvorite životinjski rezervoar za bolest koja bi mogla da dovede do njenog širenja nazad na ljude, a mi ćemo biti u petlji zaraze.

Preporuke i saveti

Smernice UKHSA i drugih zdravstvenih vlasti preporučuju da se kućni ljubimci kao što su pacovi, miševi i drugi glodari uklone iz domaćinstva nekoga ko je zaražen majmunskim boginjama na 21 dan i da se testiraju na bolest.

Smatra se da u Velikoj Britaniji ima dva miliona domaćinstava sa nekom vrstom glodara kućnog ljubimca, prema podacima o prodaji. Ostale kućne ljubimce, poput pasa i mačaka, treba staviti u izolaciju domaćinstva uz redovne veterinarske kontrole kako bi se osiguralo da se ne primećuju klinički znaci.

Srodni saveti Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (Defra) kažu da gde je to moguće pacijent treba da izbegava pripremanje hrane ili negu svog ljubimca ako to može da uradi neko drugi u domaćinstvu.

Engleska glavna veterinarska službenica Kristin Midlmis rekla je: "Nikad se nije sumnjalo na nijedan slučaj majmunskih boginja kod kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji i rizik je i dalje nizak. Nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju i sarađujemo sa kolegama iz veterinarstva i javnog zdravlja, kako u Velikoj Britaniji, tako i širom sveta, kako bismo upravljali rizicima povezanim sa zdravljem životinja sa majmunskim boginjama".

NHS (National Health Service) sugeriše da ako ste zaraženi, trebalo bi da se izolujete i obavestite NHS. Ipak, oni predlažu da redovno perete ruke sapunom ili sredstvom za dezinfekciju ruku i jedete samo meso koje je potpuno kuvano.

Oni takođe imaju listu stvari koje treba izbegavati:

Izbegavajte divlje ili lutalice, uključujući mrtve životinje

Izbegavajte sve životinje koje izgledaju bolesno

Ne jedite i ne dirajte meso divljih životinja

Ne delite posteljinu ili peškire sa ljudima koji su bolesni i mogu imati majmunske boginje

Nemojte imati bliski kontakt sa ljudima koji su bolesni i koji mogu imati majmunske boginje

Redak virus se takođe proširio u 20 zemalja u Evropi.

1 / 7 Foto: YT Printscreen Al Jazzera

Potpuna lista evropskih zemalja sa potvrđenim slučajevima majmunskih boginja je: Velika Britanija, Belgija, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Portugal, Španija, Švedska, Austrija, Danska i Švajcarska.

Kada je ostatak sveta u pitanju: Australija, Kanada, SAD, Izrael, Argentina, Meksiko.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.