(UŽIVO) Od sutra EMBARGO na NAFTU! Šef UN-a za pomoć će se sastati sa RUSKIM ZVANIČNICIMA!
Ukrajina, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, Profimedia

RATNO STANJE

(UŽIVO) Od sutra EMBARGO na NAFTU! Šef UN-a za pomoć će se sastati sa RUSKIM ZVANIČNICIMA!

* Pentagon potvrdio da će SAD poslati Ukrajini četiri sofisticirana raketna sistema srednjeg dometa * Interpol upozorava da će oružje iz Ukrajine završiće u rukama kriminalaca u EU i šire * Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 6. juna

Objavljeno: 23:22h

Činjenice

Pentagon potvrdio da će SAD poslati Ukrajini četiri sofisticirana raketna sistema srednjeg dometa

Interpol upozorava da će oružje iz Ukrajine završiće u rukama kriminalaca u EU i šire

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 6. juna

Više od 234.000 ukrajinske dece deportovano od početka sukoba

Od početka sukoba poginulo oko 15.000 ruskih vojnika, piše Gardijan

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 99. dan.

Pentagon je u sredu saopštio da će SAD poslati Ukrajini četiri sofisticirana raketna sistema srednjeg dometa i municiju, kako bi pomogli u pokušaju zaustavljanja ruskog napretka u regionu Donbasa u toj zemlji, prenosi Asošiejted pres. Kako je rečeno tom prilikom, biće potrebno najmanje tri nedelje da se precizno oružje i obučene trupe dovedu na bojno polje.

Paralelno je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok upozorio je da će mnoga oružja koja se šalju u Ukrajinu na kraju završiti u rukama kriminalaca u Evropi i šire. Stark je pozvao zemlje da počnu da istražuju baze podataka o praćenju oružja.

- Visoka dostupnost oružja tokom trenutnog sukoba rezultiraće proliferacijom nelegalnog oružja u postkonfliktnoj fazi. Organizovane kriminalne grupe će biti osnažene dostupnošću oružja. Kriminalci su već sada, ovde dok govorimo, fokusirani na to - rekao je on.

O svemu tome, a i mnogo čemu održaće se Sastanak Saveta bezbednosti UN 6. juna ove godine. Tačna tema sastanka još nije definisana, a očekuje se da će SB UN biti predani izveštaji o trenutnoj situaciji u Ukrajini, uključujući humanitarne i prehrambene oblasti.

Za to vreme. Darija Herasimčuk, komesarka ukrajinskog predsednika za prava deteta i rehabilitaciju dece saopštila je da je više od 234.000 ukrajinske dece deportovano od početka sukoba. Oni su prešli granicu sa Rusijom što ocenjuje kao "prisilnu deportaciju".

Ni brojke sa druge strane nisu ništa manje tragične. Kako navodi Gardijan, od početka rata u Ukrajini poginulo je oko 15.000 ruskih vojnika, a 40.000 ranjeno, procenjuju zapadni zvaničnici. Zvaničnici takođe podržavaju procenu Ukrajine da njene snage gube između 60 i 100 vojnika svakog dana u bici u Donbasu.

1 / 15 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

23:18 Medvedev: SAD i Brisel umanjuju šanse za političko rešenje

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kaže da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini smanjuju pod uticajem Vašingtona i Brisela, te napominje da će Rusija morati da deluje po centrima odlučivanja u slučaju da Kijev upotrebi višecevne bacače raketa koje je dobio od SAD za napade na objekte na ruskoj teritoriji.

- Potrebno je razumeti da se krajnji centri donošenja odluka u ovom slučaju, na žalost, ne nalaze čak ni na teritoriji Kijeva. Zbog toga je to opasnost koju treba uzeti u obzir - rekao je Medvedev u intervjuu za TV „Al Džazira“.

On je precizirao da se kada je reč o centrima donošenja odluka to odnosi na ministarstva odbrane i generalštabove. Medvedev je ocenio da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini pogoršavaju pod uticajem Vašingtona i Brisela.

- Šanse se, na žalost, ne poboljšavaju već pogoršavaju i to je nemoguće ne primetiti - istakao je Medvedev.

23:15 Zelenski: Uz manji uspeh, situacija u Donbasu ne promenjena

Ukrajinske snage su imale određeni uspeh u borbama protiv Rusa u gradu Sijerodonjecku, ali se ukupna vojna situacija u regionu Donbasa nije promenila u poslednja 24 sata, rekao je u četvrtak predsednik Volodimir Zelenski.

U kasnonoćnom video obraćanju, Zelenski je zahvalio američkom predsedniku Džou Bajdenu na obećanju da će poslati projektile i rekao da očekuje dobre vesti o snabdevanju oružjem od drugih partnera.

22:32 Griffis u Moskvi: Razgovor o čišćenju puta za žitarice i hranu iz crnomorske luke

Šef UN za pomoć Martin Grifits boravi u Moskvi u četvrtak i petak kako bi razgovarao o čišćenju puta za izvoz žitarica i druge hrane iz ukrajinskih crnomorskih luka, prenosi Rojters.

Grifits će se sastati sa ruskim zvaničnicima nekoliko dana nakon što je drugi visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija, Rebeka Grinspan, imala „konstruktivne“ razgovore u Moskvi sa prvim potpredsednikom ruske vlade Andrejem Belousovim o ubrzavanju ruskog izvoza žitarica i đubriva.

21:52 Poziv civila na evakuaciju u Slavjansku pred pojačanim bombardovanjem

Bombardovanje u istočnoj Ukrajini postaje sve intenzivnije i, bez vode i struje, oko 100 ljudi je poslušalo gradonačelnikov poziv u četvrtak da se evakuiše grad Slavjansk koji se nalazi na nišanu Rusije, prenosi agencija Frans pres.

- Situacija je sve gora, eksplozije su sve jače i sve jače, a bombe sve češće padaju - rekla je 18-godišnja studentkinja Gulnara Evgaripova za AFP. Ona se ukrcala u jedan od pet minibusa namenjenih da odvezu ljude iz grada u regionu Donjecka.

U jednom ruskom udaru u utorak su u Slavjansku poginule tri osobe, ranjeno šest, a šteta je ostavila tragove, rekli su svedoci za AFP. Gradonačelnik Vadim Liak govorio je o novom bombardovanju u četvrtak koje je oštetilo električne vodove na obodu grada.

21:11 Identifikovani ruski vojnici osumjičeni za pljačku stanovnika Buče

Identifikovano je i prijavljeno 10 ruskih vojnika koji su opljačkali imovinu stanovnika Buče zbog sumnje da su prekršili zakone i običaje ratovanja, prenosi Evromajdan.

21:08 Energoatom negira zatvaranje atomske elektrane ako Kijev izgubi kontrolu u njenoj oblasti

Ukrajinski državni operater nuklearne elektrane Energoatom negirao je u četvrtak da bi mogao zatvoriti veliku atomsku elektranu koja se nalazi na teritoriji koju je okupirala Rusija ako Kijev izgubi kontrolu nad operacijama na toj lokaciji, prenosi Rojters.

Postrojenje u Zaporožju na jugoistoku Ukrajine je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Ruske trupe su preuzele fabriku, ali ukrajinski stručnjaci i dalje upravljaju njom. Interfaks je citirao pomoćnika ukrajinskog predsednika koji je rekao da bi fabrika mogla biti zatvorena ako Kijev izgubi svu kontrolu.

20:42 Evropski parlament zabranio ruskim lobistima pristup u prostorijama

Evropski parlament zabranio ruskim lobistima da ulaze u prostorije Evropski parlament je u četvrtak saopštio da je zabranio svim ruskim lobistima da uđu u svoje prostorije kako bi ih sprečio da šire moskovsku „propagandu” o ratu Rusije u Ukrajini, prenosi agencija Frans pres.

- Odmah, predstavnicima ruskih kompanija više nije dozvoljeno da uđu u prostorije Evropskog parlamenta -rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola na Tviteru.

19:31 Stoltenberg: NATO u kontaktu s Turskom zbog Švedske i Finske

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Alijansa u kontaktu sa Turskom kako bi zajednički pronašli način da reše pitanja koja brinu Ankaru u vezi sa nastojanjem Švedske i Finske da se pridruže paktu.

Finska i Švedska su saopštile juče da će nastaviti dijalog sa Turskom o njihovom članstvu u NATO, ali nisu navele da li je bilo napretka u prevazilaženju primedbi Ankare na nastojanja dve zemlje da se priključe vojnom paktu, preneo je Rojters.

Za pridruživanje NATO potrebna je jednoglasna podrška svih 30 država članica.

19:12 Turska poklanja Litvaniji borbeni dron Bairaktar

Turska će Litvaniji pokloniti borbeni dron Bairaktar ​​koji će biti predat Ukrajini nakon što su stotine Litvanaca prikupile skoro šest miliona evra da ga kupe, saopštilo je litvansko ministarstvo odbrane.

Proizvođač Baikar isporučiće napredni borbeni dron TB2, obojen u boje litvanske i ukrajinske zastave, za nekoliko nedelja, saopštilo je ministarstvo.

18:51 Zelenski: Ruske snage zauzimaju oko 20 odsto teritorije Ukrajine

Ruske snage zauzimaju oko 20 odsto teritorije Ukrajine, rekao je Vladimir Zelenski u video obraćanju parlamentu Luksemburga.

Linije fronta se protežu na više od 1.000 km, prenosi ukrajinski predsednik.

18:35 Moskva: Brodovi koji prevoze žito mogu da napuste ukrajinske luke

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da brodovi koji prevoze žito mogu da napuste ukrajinske luke u Crnom moru preko humanitarnih koridora i da je Rusija spremna da garantuje njihovu bezbednost, javila je agencija Interfaks.

Ministarstvo odbrane je, takođe, navelo da Rusija neće iskoristiti humanitarnu situaciju u Ukrajini u svrhu onoga što Moskva naziva, svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, preneo je Rojters.

18:04 Administracija Zaporožja pod Rusima preuzima državnu imovinu

Administracija ukrajinskog regiona Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom planira da preuzme državnu imovinu, uključujući strateške firme, zemljište i prirodne resurse. Rusija je preuzela punu kontrolu nad regijonom Herson u martu i drži delove regiona Zaporožja na severoistoku, preneo je Rojters.

17:50 Završena istraga protiv Medvedčuka, preti mu 15 godina zatvora

Ukrajinski Državni biro za istrage završio je predsudsku istragu protiv, kako navodi Rojters, proruskog političara Viktora Medvedčuka, koji je optužen za izdaju, saopštile su danas vlasti Kijeva. Medvedčuk, koga u Kijevu opisuju jednim od najbližih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, suočava se sa 15 godina zatvora ukoliko bude optužen za izdaju i kršenje zakona i običaja rata, dodao je ukrajinski biro.

U izveštaju biroa se navodi da je Medvedčuk davao pomoć liderima Rusije, tako što je vršio subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine, uključujući i prikupljanje informacija o lokacijama vojske. Medvedčuk je lider Opozicione platforne - Za život. Negirao je optužbe, a pritvoren je u aprilu.

17:39 Šef Interpola ponovio: Oružje poslato Ukrajini završiće u rukama kriminalaca

Oružje poslato Ukrajini nakon sukoba završiće u globalnoj skrivenoj ekonomiji iu rukama kriminalaca, rekao je šef Interpola Jirgen Štok. On tvrdi da će, kada se sukob završi, talas oružja i teškog naoružanja preplaviti međunarodno tržište i pozvao je zemlje članice Interpola, posebno one koje snabdevaju oružjem, da sarađuju u traženju oružja.

- Kada sukob utihne doći će ilegalno oružje. To znamo iz mnogih drugih sukoba. Zločinci su čak i sada, dok govorimo, fokusirani na njih. Kriminalne grupe pokušavaju da iskoriste ovu haotičnu situaciju i dostupnost oružja, čak i onog koje koristi vojska Oni će biti dostupni na kriminalnom tržištu i predstavljaće izazov. Nijedna zemlja ili region ne može da se nosi sa tim izolovano jer ove grupe deluju na globalnom nivou.

17:25 Nove sankcije SAD za rusku elitu i jahte

Bela kuća je najavila novi krug sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu, ciljajući na zvaničnike ruske vlade i elite bliske Vladimiru Putinu, kao i na nekoliko jahti povezanih sa predsednikom. Sankcije su usmerene na ruske pojedince, uključujući Sergeja Roldugina, bliskog saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina koji je već pod sankcijama EU.

Odeljenje trezora je takođe ciljalo 16 subjekata, sedam plovila i tri aviona. Među njima su bile i dve jahte, „Grejsful pod zastavom Rusije i Olimpija pod zastavom Kajmanskih ostrva“, koje je trezor identifikovao kao „blokirano vlasništvo u kome predsednik Vladimir Putin ima interes“. Putin je „prošao brojna putovanja“ na jahtama još prošle godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

16:52 Patrijarh Kiril nije na novoj listi sankcija EU

Patrijarh Kiril je prema navodima diplomata sada skinut sa spiska sankcionisanih lica, na zahtev Mađarske, prenosi The Guardian.

Lideri EU su se ranije ove nedelje u principu složili oko šestog paketa sankcija Rusiji, ali je nekoliko diplomata reklo da Budimpešta odlaže finalizaciju paketa.

Portparol mađarskog premijera Viktora Orbana za štampu je ranije danas rekao da je protivljenje Mađarske potencijalnim sankcijama EU protiv patrijarha Kirila "već dugo poznato".

16:05 Putinovom kumu preti 15 godina zatvora: Završena istraga protiv Medvedčuka, na redu je sud

16:02 EU usvojila 6. paket sankcija, od sutra embargo na naftu

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra, nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, saznaje Tanjug u Briselu.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je iz teksta šestog paketa sankcija izostavljen poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, na čemu je insistirala Mađarska.

15:50 Ove zemlje šalju novo oružje Ukrajini: Kijev dobija raketne sisteme, haubice - da li će to promeniti nešto?

15:00 Oko 800 ljudi krije se ispod fabrike u Severodonjecku?

Oko 800 ljudi, uključujući decu, krije se ispod hemijske fabrike u Severodonjecku, koja je došla pod intenzivno rusko granatiranje, rekao je Sergej Hajdaj, guverner regiona Lugans.

On je rekao da su se lokalni stanovnici sakrili u skloništu iz sovjetske ere ispod fabrike.

- Pitali smo ih da napuste grad, ali su odbili. Tamo je i dece, ali ne puno - rekao je on.

14:25 Nekada simbol muškosti, sada deluje pogrbljeno? Američki obaveštajci ne odustaju od priča da Putin ima rak

14:17 Nikolenko: Rusija mora da garantuje bezbednost pomorskih ruta

Rusija mora da garantuje bezbednost komercijalnih konvoja i morskih luka za izvoz žitarica, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

- Kao prvi korak, Rusija mora da povuče svoje snage iz ukrajinskog pomorskog područja i obezbedi bezbednosne garancije za luke i komercijalne konvoje - napisao je Nikolenko na Fejsbuku.

Prema rečima Nikolenka, Ukrajina zajedno sa svojim partnerima pokušava da oformi međunarodnu misiju pod okriljem UN koja bi preuzela odgovornost da obezbedi funkcionisanje pomorskih izvoznih ruta za ukrajinsku poljoprivrednu robu.

13:25 Ukrajina: Rusi pokušavaju da napreduju ka Kramatorsku i Slavjansku

Ruske snage na istoku Ukrajine pokušavaju da napreduju na jug prema ključnim gradovima Kramatorsku i Slavjansku, koji su pod kontrolom Ukrajine, izjavio je danas guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

- Front Liman i Izjum su glavni pravci u kojima neprijatelj pokušava da napreduje kako bi zauzeo teritorije Slavjanska i Kramatorska, njihove ključne ciljeve na severu regiona - poručio je Kirilenko na konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

12:55 Zelenski: Rusija kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija u ovom trenutku kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine.

- Moramo da se branimo od skoro cele ruske armije. Sve borbeno spremne ruske vojne formacije su uključene u ovu agresiju - poručio je Zelenski u video obraćanju Parlamentu Luksemburga, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da se borbena linija fronta proteže na više od 1.000 kilometara.

12:15 Peskov potvrdio da je Jumašev dao ostavku

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je pre oko mesec dana Valentin Jumašev, zet bivšeg predsednika Borisa Jeljcina, prestao da bude dobrovoljni savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

12:02 Nova karta sukoba u Ukrajini: Rusi imali ograničen uspeh oko Lisičanska, raste bes u Rusiji?

11:48 Konašenkov: Ruski borbeni avioni uništili ukrajinski avion SU-25

Ruski borbeni avioni su tokom proteklog dana oborili ukrajinski borbeni avion Su-25 u regionu Nikolajeva, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Naš lovac je oborio jedan avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini sela Ljubomirovka u Nikolajevskoj oblasti - kazao je Konašenkov na konferenciji za novinare.

Konašenko nije ponudio dokaze koji bi potvrdili njegove navode.

Kako je naveo, skoro 130 ukrajinskih vojnih helikoptera već je uništeno u specijalnoj vojnoj operaciji.

Ukrajina se još uvek nije oglasila ovim povodom.

11:29 Ukrajina: Od početka sukoba ubijeno 261 dete

Od početka sukoba u Ukrajini ubijeno je ukupno 261 dete, tvrdi danas na Telegramu državno tužilaštvo te zemlje.

- Do 2. juna 2022. godine, ukupno 721 dete u Ukrajini pogođeno je ruskom oružanom agresijom punog obima. Prema zvaničnim podacima tužilaca za maloletnike, 261 dete je ubijeno, a preko 460 je povređeno - navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, ovi podaci nisu konačni, jer se istražuju u oblastima borbenih dejstava, privremeno okupiranim i oslobođenim područjima.

11:00 Granatiran Harkov, ima žrtava?

Jedna žena poginula je kada se u ruskom granatiranju Harkova protekle noći zapalila škola, saopštile su danas hitne službe.

Prema navodima zvaničnika, u požaru je povređen jedan muškarac.

Usled granatiranja i u drugim delovima harkovske oblasti izbili su požari, prenosi AP.

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko saopštio je danas na Telegramu da je granatirano i područje na granici te i Hersonske oblasti, koja je većim delom pod ruskom kontrolom.

Prema rečima guvernera Sumske oblasti Dmitra Živickog, u raketnim napadima tokom noći ranjene su tri osobe.

10:25 Slovačka će Ukrajini isporučiti osam samohodnih haubica

Slovačka će Ukrajini isporučiti osam samohodnih haubica "Zuzana 2" u okviru komercijalnog ugovora, saopštilo je slovačko Ministarstvo odbrane.

10:00 Peskov otkrio da li postoji kontakt između Bele kuće i Kremlja

09:12 Britanija: Rusija drži najveći deo Severodonjecka

Rusija je preuzela kontrolu nad najvećim delom ukrajinskog industrijskog grada Severodonjecka, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Prema procenama Ministarstva, ukrajinske snage zadržale su kontrolu nad lokacijama na rečnim prelazima između Severodonjecka i susednog grada Lisičanska, kao i nad gradom Limanom, prenosi Rojters.

Kako se navodi u objavi Ministarstva na Tviteru, na obe lokacije ukrajinske snage su uništile mostove.

08:27 Gađan tunel ispod Karpata koji spaja Ukrajinu i Slovačku

Iz Crnog mora izveden je raketni napad na železničko čvorište u Lavovskoj oblasti, a prema ukrajinskim izvorima, cilj je bio Beskidski tunel, strateški objekat i najveći tunel koji je izgrađen u Ukrajini posle 1991. godine, javlja Sputnjik.

Tunel prolazi ispod Karpata i spaja Ukrajinu i Slovačku, a dug je dva kilometra.

Do početka specijalne vojne operacije Rusije, kroz njega je prolazilo 60 odsto tereta iz Evrope.

08:00 Britanija šalje višecevne raketne sisteme Ukrajini

Velika Britanija će poslati višecevne raketne sisteme u Ukrajinu kako bi joj pomogla u odbrani od Rusije, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas, prenosi CNN.

Britanija će poslati lansere M270 koji će moći da gađaju ciljeve udaljene do 80 kilometara, što će omogućiti "značajno povećanje sposobnosti ukrajinskih snaga", navelo je sinoć u saopštenju britansko ministarstvo.

Taj potez je blisko koordinisan sa odlukom SAD da Ukrajini obezbede svoj artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS), varijantu višestrukih raketnih sistema koji će dobiti od Velike Britanije, dodaje se u saopštenju.

07:25 Bajden i Stoltenberg danas o daljim potezima NATO u vezi Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se u danas u Beloj kući sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, u trenutku kada Alijansa razmatra svoje sledeće korake zbog rata u Ukrajini, prenosi CNN.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je da će se Bajden pridružiti sastanku između Stoltenberga i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, kako bi između ostalog razgovarali o sledećem sastanku NATO-a u Španiji.

- Oni će razgovarati o pripremama za samit NATO-a u Madridu i o snazi transatlantske alijanse - naglasila je Žan-Pjer.

07:03 Merkel osudila "varvarski" sukob u Ukrajini

U prvom javnom obraćanju u šest meseci, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ruski napad na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i "dubokom prelomnom tačkom u istoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata.

- Moja solidarnost sa Ukrajinom koja je napadnuta i na koju je Rusija izvršila invaziju i podrška njenom pravu na samoobranu - rekla je Merkel.

07:00 Pentagon: Rusija ponavlja iste greške

Ruska vojska, potučena i demoralizovana nakon tromesečnog rata, čini iste greške u svojoj kampanji zauzimanja dela istočne Ukrajine zbog koje je odustala od nastojanja da zauzme celu zemlju, kažu visoki američki zvaničnici.

Dok ruske trupe zauzimaju teritoriju, jedan zvaničnik Pentagona rekao je da ih njihov tempo iscrpljuje i da je ukupna borbena snaga vojske smanjena za oko 20 odsto. A otkako je počeo rat, Rusija je izgubila 1.000 tenkova, rekao je prošle nedelje visoki zvaničnik Pentagona.

06:52 SAD: Sajber napadi na Rusiju nisu vojna konfrontacija

Bela kuća poručila je da bilo kakva ofanzivna sajber aktivnost protiv Rusije ne predstavljala kršenje američke politike izbegavanja direktne vojne konfrontacije sa Rusijom ni nakon invazije na Ukrajinu.

Rojters prenosi da je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer to izjavila komentarišući izjavu načelnika američke sajber komande, generala Pola Nejkasona, koji je u sredu za Skaj njuz rekao da su SAD sprovele niz digitalnih operacija podrške Ukrajini.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.