EU ISPUNILA JOŠ JEDNU ORBANOVU ŽELJU: Tiče se Rusije
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

sankcije

EU ISPUNILA JOŠ JEDNU ORBANOVU ŽELJU: Tiče se Rusije

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz SWIFT sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba

Objavljeno:

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra, nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, saznaje Tanjug u Briselu.

Ambasadori EU na sastanku u četvrtak podržali su mere, koje bi predstavljale najteže do sada EU i koje imaju za cilj suzbijanje sposobnosti Rusije da finansira rat u Ukrajini, kažu ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

Mere brane kupovinu sirove nafte iz Rusije koja se isporučuje u zemlje članice putem mora u narednih šest meseci i rafinisanih naftnih derivata u narednih osam meseci. Nafta iz gasovoda bi bila privremeno pošteđena kao ustupak Mađarskoj i drugim zemljama bez izlaza na more, koje se oslanjaju na ruske isporuke preko naftovoda Družba.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je iz teksta šestog paketa sankcija izostavljen poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, na čemu je insistiralo mađarski premijer Viktor Orban.

1 / 10 Foto: Profimedia

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz SWIFT sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

Bonus video:

02:59

OZBILJAN PROBLEM U SRBIJI! U protekle 4 godine isplaćeno 5 MILIJARDI DINARA odštete zbog ujeda pasa

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.