OTKRIVEN CILJ SASTANKA U BRISELU: TIče se embarga RUSKE nafte
Ilustracija, Foto: Profimedia

embargo

OTKRIVEN CILJ SASTANKA U BRISELU: TIče se embarga RUSKE nafte

Ovo bi bilo izvanredno dostignuće za EU koja je i potpunosti ujedinjena i posvećena jačanju pristisaka na Rusiju

Objavljeno:

Lideri EU 27 na današnjem sastanku u Briselu pokušaće da postignu politički dogovor o embargu na rusku naftu, najavljeno je iz diplomatskih izvora Unije.

Nakon što ambasadori EU nisu ni jutros uspeli da postignu konsenzus o šestom paketu sankcija, pri čemu je glavni ”kamen spoticanja” bio dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, neimenovani EU zvaničnik je dva sata pred početak samita najavio da će lideri ipak razgovarati o embargu koji bi trebalo da se odnosi na ”uvoz nafte u EU morskim putem”, a koji pokriva dve trećine ukupnog uvoza ruske nafte iz Rusije.

”Ovo bi bilo izvanredno dostignuće za EU koja je i potpunosti ujedinjena i posvećena jačanju pristisaka na Rusiju”, naveo je EU zvaničnik.

1 / 6 Foto: Profimedia

Dodaje se se da bi ovaj politički dogovor uključivao i pojedina izuzeća kad je reč o nabavci nafte za neke države članice kao i da je embargo na rusku naftu samo deo šestog paketa sankcija koji podrazumeva oduzimanje svift transkacija najvećoj ruskoj banci Sberbanci, zabranu rada još nekim ruskim državnim medijima, kao i pojedinačne sankcije za neke osobe, uključcujući i one koji su počinile ratne zločine, ali i za ruskog patrijarha Kirila.

Bonus video:

09:15

ŠTA JE ZAJEDNIČKO BOMBAŠU IZ INĐIJE I UBICI IZ SURČINA? Blažo Marković o stravičnim zločinima

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.