(UŽIVO) UKRAJINA POČELA DA DOBIJA RAKETE HARPUN: U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak!
Ilustracija, Foto: Printscreen, Google Earth, EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

94 DAN RATA U UKRAJINI

(UŽIVO) UKRAJINA POČELA DA DOBIJA RAKETE HARPUN: U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak!

Rusija je proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi, a nota o tome juče je uručena hrvatskom ambasadoru, saopštilo je MSP Rusije

Objavljeno: 21:25h

Činjenice:

  • Zelenski otpužuje Moskvu za "genocid" u Donbasu
  • Lavrov: U Buči je odrađena ista šema kao u Račku
  • Rusija proteruje pet hrvatskih diplomata
  • Zelenski: Donbas će ponovo biti ukrajinski
  • Putin i Nehamer razgovarali telefonom
  • Kličko demantovao spornu izjavu o Srbiji

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 94. dan.

Rusija je proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi, a nota o tome juče je uručena hrvatskom ambasadoru, saopštilo je MSP Rusije. Kako je navedeno u saopštenju, proglašenje diplomata za "persona non grata" predstavlja odgovor na "neprijateljske korake" koje je Zagreb ranije preduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo je da je ovo proterivanje njihovih diplomata nelegitimno i da će Zagreb razmotriti dalje korake prema Moskvi.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko oštro je demantovao da je rekao da će Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije "kao što su Albanci oslobođeni od Srbije", izjavivši da je to gnusna laž i da novinari treba da zatraže audio i video potvrdu svake pojedinačne izjave pre nego što je objave.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog naoružanja.

- Teško naoružanje je u vrhu agende Kijeva i stiže nam još isporuka - rekao je Kuleba.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sinoćnom video obraćanju da će Donbas ponovo biti ukrajinski.

- Zato moramo da povećamo odbranu, da povećamo otpor i Donbas će ponovo biti ukrajinski. Čak iako Rusija donese patnju i propast, mi ćemo obnoviti svaki grad, svaku zajednicu - rekao je Zelenski.

1 / 11 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

20:59 Kadirov: Rusi su zauzeli Severodonjeck

Lider Čečena Ramzan Kadirov napisao je na svom telegram kanalu da su Rusi preuzeli potpunu kontrolu nad Severodonjeckom.

- To je to. Severodonejck je pod našom kontrolom, nacisti su poraženi. Svi njihovi položaji su uništeni. Grad je osobođen, ljudi mogu da dišu, od sada više nisu u opasnosti - napisao je Kadirov.

Kijecv i Moskva se još uvek nisu oglasile ovim povodom.

20:26 Krimska eparhija protiv nezavisnosti Ukrajinske pravoslavne crkve

Simferopoljska i krimska eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) odbila je da na Saboru glasa za nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve.

- Simferopoljska i krimska eparhija ostaje pod omoforom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije - saopštila je danas pres-služba te eparhije.

U saopštenju se ističe da je delegacija Simferopoljske i krimske eparhije jednoglasno glasala protiv usvajanja odluke Sabora i predloženih izmena i dopuna povelje UPC, prema kojima ona postaje nezavisna.

Dodaje se da je mitropolit simferopoljski i krimski Lazar skrenuo pažnju članovima Sabora da je trenutni kanonski status UPC kao samoupravnog dela Ruske pravoslavne crkve optimalan.

19:49 Ukrajinac osuđen zbog pomaganja Rusima

Sud u Ukrajini osudio je muškarca na 15 godina zatvora zbog pomaganja ruskim trupama u Donjeckoj oblasti.

Muškarac star oko 40 godina proglašen je krivim jer je ruskim, trupama dao informacije o lokaciji ukrajinskih vojnih objekata u Harkovu koji je potom granatiran, preneo je BBC.

On je priveden u Užgorodu, blizu granice sa Slovačkom, gde su tužioci rekli da je otišao da bi sprovodio nove subverzivne aktivnosti.

18:45 Ukrajinci tvrde da su ubili još jednog ruskog komandanta

17:48 Premijer Ukrajine: Trenutno ne funkcioniše 35 odsto privrede

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma.

- Oko 35 odsto privrede trenutno ne funkcioniše - naveo je Šmihal, prenosi BBC.

On je istakao da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika takođe uništeno ili oštećeno, a više od 300.000 kvadratnih kilometara zemlje minirano ili kontaminirano bombama.

Šmihal je procenio da je izgubljeno 30 do 50 odsto BDP-a Ukrajine, a mesečni budžetski deficit je pet milijardi dolara.

17:03 Ukrajina objavila fotografiju uništenih žitnih polja

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dramatičnu fotografiju snimljenu iz vazduha koja, kako tvrde, prikazuje štetu nastalu nakon ruskih napada na žitnim poljima u blizini Izjuma.

- Svetu preti nestašica hrane, a ruski agresori pucaju po ukrajinskim poljima. Ovo je ulica prema Izjumu u harkivskoj regiji - navodi se u opisu fotografije koju su objavili Ukrajinci.

15:44 - Jermakov: Rusija nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja

Rusija je znatno nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja, izjavio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov.

- Što se tiče reakcije na ovakav razvoj događaja, u konkretnom slučaju, prema tvrdnjama SAD, one već dugi niz godina pokušavaju da ''sustignu'' Rusiju, koja je pokazala značajan napredak u razvoju hipersoničnih sistema - rekao je on za TAS S.

Prema njegovim rečima, to je bio nezaobilazan potez u ruskoj situaciji da se obezbedi garantovano prevazilaženje američkog globalnog sistema protivraketne odbrane, kao i pouzdano osigura održavanje strateške stabilnosti.

- Očigledno, za Vašington je ovo pokušaj da se obnovi primetno poljuljana reputacija napredne vojne sile sa najsavremenijim naoružanjem, međutim, vredi napomenuti da uprkos ogromnim finansijskim resursima, nijedan punopravni hipersonični sistem u Sjedinjenim Američkim Državama još nije pušten u upotrebu - naglasio je Jermakov.

15:29 - Šolc i Makron pozvali Putina na primirje i pregovore

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kojeg su pozvali na ozbiljne direktne pregovore sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i na diplomatsko rešenje konflikta.

Kako se navodi u saopštenju koje je objavila nemačka vlada, Šolc i Makron su apelovali na Putina i da se pobrine za poboljšanje humanitarne situacije za civilno stanovništvo u Ukrajini.

Navodi se, da su u razgovoru čuli da će ratni zarobljenici biti tretirani u skladu sa međunarodnim pravom, posebno Ženevskom konvencijom, i da će biti osiguran pristup predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Šolc i Makron su sa Putinom razgovarali i o globalnoj situaciji u snabdevanju namirnicama, koja je poremećena usled ruske agresije.

15:07 - Putin sa Makronom i Šolcom o dijalogu i izvozu žita

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On ih je obavestio da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa Kijevom, preneo je Sputnjik.

Takođe, ih je upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada. Kako je rekao, to vodi ka destabilizaciji situacije.

Sa sagovornicima je razgovarao i o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini istakavši da ruske snage striktno poštuju humanitarno pravo.

Predsednik Rusije je objasnio Makronu i Šolcu kako se organizuje proces normalizacije života u Mariupolju i drugim oslobođenim gradovima Donbasa, saopštio je Kremlj.

Jedna od tema razgovora bilo je i pitanje prehrambene bezbednosti.

- Rusija je spremna da doprinese pronalaženju varijanti izvoza žita bez prepreka, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka - rekao je ruski lider.

On je objasnio francuskom predsedniku i nemačkom kancelaru realne teškoće u vezi sa isporukama hrane do kojih je došlo usled pogrešne politike Zapada.

14:20 - Zaharova: SAD same provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države same provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini.

Ona je naglasila da Rusija svakodnevno otvara nove koridore za strane brodove, ali kijevske vlasti, faktički, drže kao taoce njihove posade.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da Sjedinjene Američke Države sa saveznicima traže mogućnost da ukrajinsku pšenicu vrate na svetsko tržište kako bi spustili cene te žitarice.

- Izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena od 10. maja da je neophodno naći mogućnost da se iz Ukrajine izveze 20 miliona tona žita poklopila se sa potpisivanjem Zakona o ukrajinskom ''zajmu i najmu''. Proizilazi da će Kijev oružje platiti pšenicom. Zapravo, Amerikanci sami provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini, lišavajući je zaliha žita - objasnila je ona, preneo je Sputnjik.

1 / 5 Foto: Profimedia

13:54 - Ukrajina počela da dobija rakete Harpun i samohodne haubice

Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz SAD, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, istakavši da će to oružje ojačati snage koje se bore protiv ruske invazije.

- Obalsku odbranu naše zemlje neće ojačati samo rakete Harpun, njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi - napisao je Reznikov na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters.

On je rekao da će se rakete Harpun koristiti zajedno sa ukrajinskim raketama Neptun u odbrani obale, uključujući južnu luku Odesu.

Reznikov je kazao da su isporuke projektila Harpun rezultat saradnje nekoliko zemalja i dodao da su isporuke iz Danske obavljene uz učešće britanskih prijatelja.

On je naveo da je Ukrajina dobila, takođe, veći broj teškog artiljerijskog oružja, uključujući modifikovane samohodne haubice M109 američke proizvodnje koje će omogućiti ukrajinskoj vojsci da gađa ciljeve sa veće udaljenosti.

12:17 - Zelenski: Moramo raditi zajedno na sprečavanju krize sa hranom i deblokiranju luka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o "jačanju odbrambene podrške" Ukrajini i "deblokadi luka" tokom rata.

- U okviru redovnog dijaloga, imao sam još jedan telefonski razgovor sa Borisom Džonsonom. Razgovarali smo o jačanju odbrambene podrške Ukrajini, intenziviranju rada na bezbednosnim garancijama, snabdevanju Ukrajine gorivom. Moramo zajedno da radimo na sprečavanju prehrambene krize i deblokadi luka - napisao je na Tviteru Zelenski.

Juče su italijanski premijer Mario Dragi i Zelenski razgovarali o deblokadi izvoza pšenice iz Ukrajine kako bi se uhvatila u koštac sa krizom hrane koja preti najsiromašnijim zemljama sveta.

Ruska blokada ukrajinskih luka sprečila je isporuke žitarica, čiji su obe zemlje glavni izvoznici.

Kremlj je optužio Ukrajinu za miniranje luka, a Ukrajina je rusku poziciju opisala kao "ucenu".

12:05 - U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak

Prvi put otkako je Rusija zauzela Mariupolj u luku tog grada je uplovio jedan teretni brod.

U izveštaju agencije TAS S se navodi da je brod uplovio u luku kako bi utovario metal i transportovao ga na istok u Rusiju, što je zvanični Kijev okarakterisao kao pljačku, prenosi Rojters.

Portparol luke rekao je za TAS S da će na brod biti utovareno 2.700 tona metala koji će biti transportovan 160 kilometara na istok do ruskog grada Rostova na Donu.

11:30 - Rusija testirala hipersoničnu raketu Cirkon

10:43 - Ministarstvo odbrane Rusije: Grad Krasni Liman potpuno oslobođen od ukrajinskih nacionalista

Oružane snage Ruske Federacije i trupe DNR oslobodile su grad Krasni Liman od ukrajinskih nacionalista, izjavio je u subotu zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

- Kao rezultat zajedničkih dejstava jedinica Narodne milicije Donjecke Narodne Republike i ruskih oružanih snaga, grad Krasni Liman je potpuno oslobođen od ukrajinskih nacionalista - rekao je general.

10:15 Podoljak: Ruska invazija može se zaustaviti jedino silom

Savetnik ukrajinskog predsednika i pregovarač sa Rusijom Mihail Podoljak izjavio je danas da se ne može verovati bilo kakvom dogovoru sa Moskvom i da se ruska invazija može zaustaviti samo silom.

- Bilo kakav sporazum sa Rusijom nije vredan ni pare. Da li je moguće pregovarati sa državom koja uvek cinično i propagandistički laže - napisao je Podoljak na Telegramu, prenosi Rojters.

Rusija i Ukrajina se uzajamno okrivljuju za zastoj u pregovorima.

Kremlj je juče saopštio da krivi Ukrajinu zbog činjenice da su mirovni pregovori dve zemlje zamrznuti, navodeći da nije jasno šta Kijev želi.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ OP_EDITZ

09:54 - Ministarstvo odbrane VB: "Trupe Kremlja su verovatno zauzele veći deo grada Lajman"

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnovije obaveštajne podatke o krizi u Ukrajini.

Oni navode da su ruske snage verovatno zauzele veći deo grada Lajman, na severu Donjecke oblasti, u preliminarnoj operaciji za sledeću fazu svoje ofanzive na istoku Ukrajine.

Lajman je strateški važan jer je mesto glavnog železničkog čvora, a takođe omogućava pristup važnim železničkim i drumskim mostovima preko reke Siverski Donjec, kaže ministarstvo.

U ažuriranju se dalje kaže da će ruske trupe verovatno "dati prioritet forsiranju prelaska reke" u narednim danima.

09:00 - Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila 30.000 vojnika

Ruska vojska izgubila je oko 30.000 pripadnika od početka napada na Ukrajinu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski generalštaba navodi i da su ruske snage izgubile 1.330 tenkova, 3.258 oklopnih vozila, 628 artiljerijskih sistema, 930 PVO sistema, 207 aviona, 174 helikoptera, 116 krstarećih raketa i 13 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.

08:45 - Novi satelitski snimci ruskih operacija na istoku Ukrajine

Satelitski snimci koje je objavila kompanija Maxar Technologies prikazuju ruske vojne operacije u ukrajinskim gradovima Liman i Popasne te oko njih.

08:30 - Ukrajinska pravoslavna crkva se odvojila od ruske

Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu nezavisnost.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila je danas "potpunu autonomiju i nezavisnost" obrazloživši da se ne slaže sa stavom moskovskog patrijarha Kirila o sukobu.

Ukrajinska crkva rekla je da osuđuje rat i pozvala Ukrajinu i Rusiju da nastave pregovarački proces i zaustave krvoproliće.

07:20 - Ukrajinski guverner: Rusi su ušli u Severodonjeck

Ukrajinske snage možda će se morati da se povuku iz poslednjeg uporišta u Lugansku kako bi izbrgle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai.

Haidai je objavio da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Lugansku i najveći grad u regiji Donbas koji je još pod kontrolom ukrajinskih snaga.

07:06 - Orban i Džonson razgovarali o situaciji u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je telefonom sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom o "zabrinjavajućoj" situaciji u Ukrajini, izjavio je danas Orbanov predstavnik za medije, Bertalan Havasi.

1 / 5 Foto: Profimedia

07:05 - Zelenski: Donbas će biti ukrajinski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se Rusija vara ako misli da će Liman ili Severodonjeck biti njeni, prenosi Tanjug.

- Donbas će biti ukrajinski - rekao je Zelenski u video obraćanju. Dodao je da čak i ako Rusija svuda donese razaranja i stradanja, Ukrajina će ipak obnoviti svaki grad, prenosi Ukrinform.

06:55 - Litvanci skupljaju novac da kupe dron Ukrajini

Građani Litvanije prikupljaju novac da bi kupili napredni vojni dron Bajraktar namenjen Ukrajini za ratovanje protiv Rusije, solidarišući se tako sa tom zemljom koja je, kao i Litvanija bila deo ŠSR.

Oko tri miliona evra (3,2 miliona dolara) od potrebnih pet miliona prikupljeno je za samo tri dana uglavnom u malim iznosima, navodi se u izveštaju lokalne TV Laisves, litvanskom internet emiteru koji je pokrenuo akciju, prenosi Rojters.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.