RUSKE SNAGE IZVELE TAJNU OPERACIJU? Isplivale najnovije TVRDNJE o potonuloj krstarici MOSKVA!
Krstarica Moskva, Foto: Profimedia

RUSIJA

RUSKE SNAGE IZVELE TAJNU OPERACIJU? Isplivale najnovije TVRDNJE o potonuloj krstarici MOSKVA!

Prema tvrdnjama Ukrajine, operacija izvlačenja tela došla je nakon što je, prema nekim izveštajima, rodbina posade besna zbog navodnog prikrivanja sudbine mnogih mornara od strane ruskih vlasti, od kojih su veliki deo bili regruti

Objavljeno:

Ruske snage navodno su izvele tajnu operaciju izvlačenja tela iz potonule krstarice Moskva, navodi se u izveštajima.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Ratna krstarica crnomorske flote ruskog predsednika Vladimira Putina potonula je 14. aprila. Dok Ukrajinci tvrde da je brod potonuo nakon što su ga pogodile njihove rakete Neptun, Moskva ostaje pri stavu da je na brodu došlo do požara u skladištu municije, što je rezultiralo potonućem.

Rusija je do sada priznala da je jedna osoba izgubila život na brodu, dok ukrajinska strana kaže da su gubici puno veći.

Naime, ukrajinska vojna obaveštajna služba tvrdi da je Rusija izvela dvonedeljnu operaciju spasavanja nakon potonuća. U nju je, kako kažu, bilo uključeno sedam plovila.

Do ovih izveštaja došlo je nakon što su se pojavile spekulacije da su mladi mornari "ostavljeni da se udave" dok su "oficiri pobegli sa broda".

- Izvukli su tela, uklonili svu klasifikovanu opremu i očistili brod - rekao je Vadim Skibitskij, portparol glavne obaveštajne uprave kijevskog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, "uzeli su ono što ne bi trebalo da padne u ruke treće zemlje".

Međutim, ono što nije jasno jeste šta se dalje desilo sa telima, prenosi Daily mail.

Isto tako, Rusija se još nije oglasila u vezi sa ovim navodima, niti je bilo moguće nezavisno potvrditi ove informacije.

1 / 4 Foto: Profimedia

Najnovije tvrdnje su potvrdile raniju rusku izjavu da je brod potonuo dok su ga vukli prema pomorskoj luci Sevastopolj.

Operacija izvlačenja tela došla je nakon što je, prema nekim izveštajima, rodbina posade besna zbog navodnog prikrivanja sudbine mnogih mornara od strane ruskih vlasti, od kojih su veliki deo bili regruti.

Otac jednog mornara Dmitrij Škrebets (43) rekao je da nije bilo spasilačkih napora.

- Oficiri su pobegli sa broda kao pacovi, mornari su ostavljeni. Putin će lično odgovarati - rekao je on.

On tvrdi da je na brodu izgubio svog sina Jegora (20).

- Želite li da znate zašto nije bilo teško ranjenih preživelih sa Moskve? Zato što su ih potopili zajedno sa kruzerom. Nisu mogli da odvuku brod do Sevastopolja jer bi svi shvatili šta se desilo, pa su ga u noći između 13. i 14. aprila odvukli dalje na jug i potopili - tvrdi ovaj otac.

Potonuće Moskve vidi se kao jedan od najvećih udarca Putinu, jer je to bio najveći brod koji je potonuo od Drugog svetskog rata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.