(UŽIVO) NAJVEĆA OFANZIVA NA TLU EVROPE OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Rau: Rusija ostaje trajna pretnja miru u Evropi!
Putin,Mariupolj, Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, EPA-EFE/AP POOL

IZ MINUTA U MINUT

(UŽIVO) NAJVEĆA OFANZIVA NA TLU EVROPE OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Rau: Rusija ostaje trajna pretnja miru u Evropi!

* Ukrajina istražila 13.000 navodnih ruskih ratnih zločina * Ukrajina: Zabrana kretanja u graničnom pojasu ka Belorusiji * Putin i Lukašenko se sastali u Sočiju

Objavljeno: 23:48h

Činjenice:

Zelenski: Susret sa Putinom samo ako je tema okončanje rata

Pala prva presuda za ratne zločine u Ukrajini

Poljska prekida uvoz ruskog gasa

Ukrajinci tvrde: Putina pokušali da ubiju pre dva meseca

Još jedan ruski diplomata podneo ostavku

Danas su tačno tri meseca od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Ruski savetnik pri UN u Ženevi podneo je juče ostavku zbog "krvavih, besmislenih i apsolutno bespotrebnih borbi u Ukrajini", što ga čini najvišim diplomatom u zemlji koji je "prebegao" zbog rata.

U pismu ostavke Boris Bondarev je rekao da je tokom svoje 20-godišnje karijere video "različite zaokrete" spoljne politike svoje zemlje, "ali nikada se nisam toliko stideo svoje zemlje kao 24. februara, kada je Rusija krenula u napad".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata.

1 / 8 Foto: Profimedia

Iz časa u čas:

23:20 Mizincev: Pet stranih brodova napustilo luku Mariupolj

Pet stranih brodova, prethodno blokiranih zbog opasnosti od granatiranja i mina, napustilo je luku Mariupolj na jugu Ukrajine, rekao je večeras general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Rusije.

Ranije danas je završeno deminiranje teritorije luke, otklanjanje opasnosti od mina i puštanje u rad hidrauličnih objekata i navigacione opreme na prilazima i u akvatoriju luke Mariupolja.

Mizincev je podsetio da Oružane snage Rusije svakodnevno od 8 do 19 časova po moskovskom vremenu otvaraju humanitarni koridor - bezbednu traku za brodove u pravcu jugozapada u dužini od 80 milja i širine tri milje, prenose RIA Novosti.

21:59 Šreder odustao od kandidature za nadzorni odbor Gasproma

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je danas da je odustao od kandidature za mesto u nadzornom odboru ruskog energetskog giganta Gasprom.

- Odustao sam od nominacije za nadzorni odbor Gasproma odavno. O tome sam obavestio i kompaniju - napisao je Šreder na svom Linkdin nalogu.

Gasprom nije želeo da komentariše Šrederovu nominaciju, prenosi Rojters.

20:44 Rau: Rusija ostaje trajna pretnja miru u Evropi

Rusija će ostati pretnja miru u Evropi čak i nakon prekida vatre u Ukrajini, ocenio je danas poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau.

- Možemo samo da sanjarimo da će se Rusija promeniti odmah nakon dogovora o prekidu vatre jer će ona i dalje predstavljala opasnost za mir u Evropi - rekao je Rau na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok, prenosi CNN.

Rau je izjavio da se plaši ruske invazije na Poljsku, kao i "opasnosti od oružane invazije Rusije na zemlje istočnog krila NATO".

20:00 Kuleba: Najveća ofanziva na tlu Evrope od Drugog svetskog rata

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba nazvao je danas rusku ofanzivu u Donbasu "nemilosrdnom bitkom, najvećom na evropskom tlu od Drugog svetskog rata".

Kuleba je na Tviteru naveo da je prerano zaključiti da Ukrajina ima sve što joj je potrebno od oružja.

On je pozvao saveznike Ukrajine da ubrzaju isporuke oružja i municije, posebno sistema za višestruko lansiranje raketa, artiljerije dugog dometa i oklopnih transportera.

19:53 Kanada: 20.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu

Kanada je kupila za Ukrajinu 20.000 komada artiljerijske municije po NATO standardima kako bi podržala ukrajinsku odbranu od ruske invazije, izjavila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anan.

Municija je kupljena od SAD za oko 98 miliona kanadskih dolara (76,32 miliona američkih dolara) i uskoro će biti isporučena Ukrajini, prenosi Rojters.

Tokom virtuelnog sastanka sa saveznicima u cilju koordinacije procesa naoružavanja Ukrajine održanog u ponedeljak, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je oko 20 zemalja najavilo nove pakete bezbednosne pomoći Ukrajini.

19:28 Peskov: Bondarev nije s nama, on je protiv Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je jučerašnju ostavku Borisa Bondareva, savetnika u stalnoj misiji Rusije pri UN u Ženevi, na koju se odlučio zbog neslaganja sa ruskom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini ocenivši da je bivši ruski diplomata "protiv Rusije".

19:10 Gutereš: Svetu preti novi hladni rat s nuklearnim prizvukom

Svet se suočava sa pretnjom novog hladnog rata s nuklearnim prizvukom i naletom ekstremnog nacionalizma, upozorio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš tokom govora održanog diplomiranim studentima Univerziteta Seton Hol u Nju Džersiju.

Gutereš je među brojnim globalnIm pretnjama istakao klimatske promene, rastuće društvene nejednakosti i širenje gladi i bolesti upozorivši američke diplomce da je svet u koji ulaze "pun opasnosti", prenosi TAS S.

- Suočavamo se sa sukobima i podelama u razmerama koje decenijama nisu viđene. Od Jemen do Sirije, od Etiopije do Sahela i dalje - predočio je Gutereš, posebno se osvrnuvši na sukob u Ukrajini, koji, kako je istakao "prouzrokuje ogromnu ljudsku patnju, uništenje i smrt".

19:01 Lajen: Neće biti dogovora o zabrani za rusku naftu na samitu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbacila je danas mogućnost da će na specijalnom zasedanju Evropskog saveta sledeće nedelje biti postignut sporazum u okviru EU o zabrani na uvoz ruske nafte.

U intervjuu za portal Politiko.eu koji je dala na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Fon der Lajen je rekla da ne želi da pobuđuje "lažna očekivanja" da će sporazum biti postignut sledeće nedelje.

- Mislim da to nije tema koju bi trebalo rešavati na zasedanju Evropskog saveta, jer ćemo se baviti tehničkim pitanjima. Tema su zemlje bez izlaza na more, kojima je potrebno alternativno snabdevanje putem gasovoda, tako da morate da govorite o ulaganju u gasovode i da povećate snabdevanje, a mi ćemo razgovarati o rafinerijama koje moraju da se modernizuju, investicijama i obnovljivoj energiji - rekla je predsednica Evropske komisije.

18:44 Ministar Bon: Ukrajina će na kraju postati deo EU

Ukrajina će na kraju postati deo Evropske unije, izjavio je danas u Parizu francuski ministar za Evropska pitanja Klemen Bon, ističući da inicijativa za uspostavljanje bližih veza između evropskog bloka i zemalja kandidata neće biti zamena za njihove kandidature za pridruživanje, javlja Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije ovog meseca predložio je stvaranje projekta "evropske političke zajednice", koja bi omogućila bližu saradnju sa zemljama kandidatima za članstvo u EU.

- Uveren sam da će Ukrajina biti deo Evropske unije. Iskreno govoreći, znamo da je za članstvo potrebno vreme i zato u ovom trenutku ne možemo sebi dozvoliti da jednostavno čekamo. Moramo da negujemo evropsku nadu - rekao je Bon novinarima posle sastanka sa Olgom Stefanišinom, potpredsednicom ukrajinske Vlade zaduženom za evropske i evroatlantske integracije, koja boravi u poseti Parizu.

18:36 Mađarska od ponoći uvodi vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

18:07 Ukrajina: "Invazija Rusije u najaktivnijoj fazi"

Ruska vojna kampanja u Ukrajini ušla je u najaktivniju fazu, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe u dva grada koji se prostiru na reci Siverski Donjec u istočnoj Ukrajini - Severodonjecku i Lisičansku.

Ukrajina kaže da ruske snage nisu odustale od pokušaja da pređu reku.

18:00 Orban protiv razgovora o sankcijama EU naredne nedelje

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, u kojem je naveo da na samitu lidera EU naredne nedelje ne bi trebalo da se raspravlja o predloženim novim sankcijama EU, koje uključuju embargo na rusku naftu.

U pismu u koje je Rojters imao uvid, Orban je naveo da nije verovatno da će se do samita lidera EU naći rešenje za predložene sankcije.

On je naglasio da Mađarska nije u mogućnosti da se saglasi sa predloženim sankcijama dok se ne reše sva otvorena pitanja.

17:44 Moskva: Luka Mariupolj potpuno deminirana

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je potpuno završeno deminiranje luke Mariupolj na jugu Ukrajine.

U saopštenju se navodi su tokom ispitana 134 objekta, a da je pronađeno i neutralisano više od 12.000 eksplozivnih predmeta i oružja koje su ukrajinski militanti napustili"

Agencija navodi da se u gradu uspostavlja miran život, da su počeli da rade javni prevoz i benzinske pumpe i da su otovrene četiri od pet bolnica.

17:07 Neverovatan snimak iz Rusije: Hiljade ljudi na koncertu skandiralo protiv sukoba u Ukrajini

16:33 - Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 britanska poslanika

Rusija je uvela sankcije za 154 člana britanskog Doma lordova, gornjeg doma parlamenta, i zabranila im ulazak u zemlju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je objasnilo u saopštenju, ovaj potez je odgovor na odluku britanske vlade da stavi na crnu listu skoro sve članove ruskog Saveta federacije, godnjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije.

- Sankcije na ličnom nivou uvedene su na osnovu principa reciprociteta za 154 člana britanskog parlamenta Doma lordova. Rad na proširenju ruske crne liste će se nastaviti - poručilo je rusko ministarstvo.

16:06 - Kijev: Pronađeno 200 tela u ruševinama zgrade u Mariupolju

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su radnici koji su kopali po ruševinama stambene zgrade u Marijupolju navodno su pronašli 200 tela u podrumu.

Tela su bila u stanju raspadanja, rekao je savetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko.

Za sada nije jasno kada su tela otkrivena, napominje AP.

15:09 - Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu

NATO neće biti deo konflikta u Ukrajini i neće tamo slati trupe jer želi da izbegne rat sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu podsetio da je od izbijanja rata NATO "značajno pojačao podršku Ukrajini kako bi zadržala pravo na samoodbranu".

- Glavna odgovornost NATO-a je da štiti sve saveznike i spreči da ovaj rat eskalira. Ne želimo da izazivamo konflikt, već da ga sprečimo i da sačuvamo mir - istakao je Stoltenberg.

14:58 - Fon der Lajen: Rusija koristi zalihe hrane kao oružje

Govoreći na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj Ursula fon der Lajen je rekla da Rusija koristi zalihe hrane kao oružje.

- U Ukrajini koju je okupirala Rusija, vojska oduzima zalihe žita. Ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i semenki suncokreta - dodala je Fon der Lajen.

Ministri poljoprivrede iz zemalja EU sastaju se u utorak u Briselu kako bi raspravili o tom pitanju. Ruski napad na Ukrajinu i pokušaj Zapada da kazni Moskvu izolacijom uzrokovali su rast cena žitarica, jestivog ulja, đubriva i energije.

1 / 4 Foto: Profimedia

14:15 - Prva zajednička vojna vežba Rusije i Kine od napada na Ukrajinu?

Rusija i Kina održale su prve zajedničke vojne vežbe otkako je pre tri meseca ruski predsednik Vladimir Putin naredio napad na Ukrajinu, javlja New York Times.

14:00 - Turska potvrdila sastanak sa Švedskom i Finskom

Tursko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da će se turski zvaničnici sutra sastati sa švedskom i finskom delegacijom u Ankari kako bi razgovarali o kandidaturama dve nordijske zemlje za NATO.

13:44 - Stoltenberg: Ne smemo da žrtvujemo bezbednost zbog profita

Zapadne zemlje ne smeju da žrtvuju bezbednost radi ekonomskog profita, upozorio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je povodom debate o upotrebi kineske tehnologije u 5G merežama i Severnog toka 2 rekao da Zapad mora da prepozna kada ekonomski izbori imaju posledice na bezbednost.

- Sloboda je važnija od slobodne trgovine - poručio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

13:36 - Finska i NATO potpisali sporazum o uzajamnoj tehničkoj saradnji

Ministarstvo odbrane Finske je saopštilo da su sa NATO potpisali sporazum o uzajamnoj tehničkoj saradnji.

Sporazum je potpisan u belgijskom gradu Monsu.

- Tehnički sporazum će ubrzati proces dogovaranja podrške zemlje domaćina između Finske i NATO-a prilikom dobijanja pomoći i tokom održavanja vežbi pod normalnim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:10 - Kuleba: Ruski napad na Donbas najveća ofanziva u Evropi od Drugog svetskog rata

Ruska ofanziva u Donbasu, regiji na istoku Ukrajine, "najveća je ofanziva na evropskom tlu od Drugog svetskog rata", objavio je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba na Tviteru.

Kuleba je pozvao sve saveznike Ukrajine da ubrzaju snabdevanje oružjem i municijom, naročito višecevnim bacačima raketa, dalekometnom artiljerijom i oklopnim transporterima.

- Ruska ofanziva u Donbasu je nemilosrdna - napisao je Kuleba na Tviteru, dodavši kako je prerano zaključiti da Ukrajina već ima svo oružje koje treba.

12:45 - Ruski diplomata koji je podneo ostavku zbog sukoba u Ukrajini: "Možda me Kremlj sada smatra izdajnikom"

12:40 - EU izdvojila još pola milijarde evra za naoružanje Ukrajine

Posle usvajanja tri tranše od ukupno 1,5 milijardi evra, Savet EU odobrio je i dodatnih 500 miliona evra koji će biti izdvojeni iz Evropskog mirovnog fonda u cilju podrške ukrajinskim oružanim snagama.

U EU navode da će se novim paketom obezbediti vojna podrška u skladu sa trenutnim prioritetima koje je izrazila ukrajinska vlada.

12:12 - Šojgu: Postoji pretnja da će Ukrajina razviti nuklearno oružje

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: Profimedia

12:00 - Rusija o italijanskom planu za rešavanje sukoba

Kremlj još uvek nije video italijanski predlog za rešavanje konflikta u Ukrajini, nadamo se da će taj plan biti donešen diplomatskim kanalima na razmatranje, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Još uvek ga nismo videli. Nadamo se da će nam na to biti skrenuta pažnja diplomatskim kanalima i da ćemo moći da se upoznamo sa tim - rekao je Peskov novinarima.

11:30 - Sančez: Švedska i Finska na samitu NATO-a u junu

Švedska i Finska prisustvovaće samitu NATO-a u Madridu u junu, izjavio je danas u Davosu premijer Španije Pedro Sančez.

Finska i Švedska su 18. maja aplicirale za članstvo u NATO-u.

Samit Alijanse biće održan u Madridu od 28. do 30. juna, navodi Rojters.

11:00 - Patrušev: Rusija ne juri rokove u operaciji u Ukrajini

Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini biće ispunjeni, Rusija ne juri rokove, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

On je u intervjuu za list Argumenti istakao da će svi ciljevi, koje je postavio predsednik Rusije, biti ostvareni, prenosi Interfaks.

10:35 - Zvaničnici Švedske i Finske večeras u Turskoj

Delegacije Švedske i Finske trebalo bi večeras da stignu u Tursku na razgovore sa ministarstvom spoljnih poslova o njihovim zahtevima za članstvo u NATO.

10:20 - Moskva: Ruski avioni uništili skladište granata za američke haubice

Ruski avioni uništili su u Ukrajini visokopreciznim projektilima veliko skladište granata za američke haubice M777, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Precizirao je da je uništeno skladište u Razdolovki, u Donbasu, prenosi Izvestija.

Konašenkov je naveo da je uništen i jedan ukrajinski MIG-29.

09:45 - Duterte kritikovao Putina zbog ubistava civila u Ukrajini

Odlazeći filipinski predsednik Rodrigo Duterte, oštro je danas kritikovao ruskog kolegu Vladimira Putina zbog ubistava civila u Ukrajini.

- Ja ubijam kriminalce, ne ubijem decu i starce - rekao je Duterte nakon što je priznao da mnogi obojicu lidera označavaju kao ubice, preneo je "Gardijan".

Duterte, koji otvoreno zove Putina idolom i prijateljem, prvi put je danas digao glas protiv ruskog napada na Ukrajinu, a njegove reči preneo je AP.

Iako je naglasio da ne osuđuje ruskog predsednika, Duterte se nije složio sa Putinovim nazivom napada na Ukrajinu koju naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Duterte je rekao da je u pitanju "veliki rat protiv suverene države".

Rodrigo Duterte
foto: Profimedia

- Mnogi kažu da smo Putin i ja ubice. Govorio sam, Filipinci, da ja zaista ubijam. Ali, kao što sam rekao, ubijam samo kriminalce, a ne decu i starce. Putin i ja smo u različitim svetovima - rekao je Duterte u televizijskom obraćanju.

09:10 - Tokom noći bez sirena u Lavovu

Maksim Kizitskij, guverner Lavova, napisao je na Telegramu da tokom noći nije bilo sirena za vazdušnu opasnost u regionu.

08:27 - Predstavnik Rusije pri UN: Ukrajinska sajber armija biće pretnja i za Zapad

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Zapad preplavio Ukrajinu sajber oružjem i stvara armiju hakera koji će kasnije predstavljati pretnju za Zapad.

- Uporedo sa poplavom Ukrajine zapadnim konvencionalnim oružjem, dolazi do nekontrolisanog izdavanja sajber oružja i metoda njegove upotrebe - rekao je Nebenzja u ponedeljak, na sastanku Saveta bezbednosti UN o miru i bezbednosti.

Prema njegovim rečima, ogroman broj ljudi stiče praktične veštine.

- Prema rečima (predsednika Ukrajine Volodimira) Zelenskog, u njegovoj sajber vojsci ima više od 300.000 boraca. Hakeri koje ste mobilisali proširiće se po celom svetu, predstavljajući pretnju i građanima zapadnih zemalja - upozorio je ruski predstavnik u UN.

08:29 - Tokom granatiranja Severodonjecka četiri žrtve

U ruskom granatiranju Severodonjecka u jednoj od višespratnica poginule su četiri osobe, izjavio je danas šef regionalne administracije Sergej Gajdaj.

On je naveo da ruske snage gotovo neprekidno granatiraju Severodonjeck, prenosi Interfaks Ukrajina.

08:14 - Vojnici iz Kolumbije obučiće ukrajinske kolege o tehnikama deminiranja

Tim kolumbijskih vojnika otputovaće u Evropu da obuči svoje ukrajinske kolege o tehnikama deminiranja, rekao je ministar odbrane te južnoameričke zemlje.

Skoro 60 godina unutrašnjeg sukoba Kolumbije između oružanih snaga, levičarskih pobunjenika, desničarskih paravojnih formacija i narko-kartela učinilo ju je jednom od zemalja sa najviše mina na svetu, prema Ujedinjenim nacijama. Nagazne mine su u Kolumbiji od 1990. godine ubile 2.342 osobe, a povredile blizu 10.000, navodi vlada.

08:03 - Bajden: Zbog sukoba u Ukrajini potreban „slobodan i otvoren“ Indo-Pacifik

Previranja izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu istakla su potrebu za slobodnim indo-pacifičkim regionom, rekao je Džo Bajden na početku sastanka sa regionalnim partnerima koji je Peking osudio kao deo pokušaja SAD da obuzda Kinu. Bajden i lideri labavog saveza poznatog kao Kvad – Indija, Japan i Australija – potvrdili su svoju posvećenost „slobodnom i otvorenom“ Indo-Pacifiku tokom razgovora u Tokiju u utorak.

Komentari su usledili dan nakon što je američki predsednik rekao da će Vašington biti spreman da vojno interveniše da odbrani Tajvan, što je navelo Kinu da ga optuži da se „igra vatrom“.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Ovde se radi o demokratijama protiv autokratija, i moramo da budemo sigurni da ćemo uspeti - rekao je Bajden na početku sastanka sa Modijem, japanskim premijerom Fumiom Kišidom i novim premijerom Australije Entonijem Albanezeom.

07:56 - Britanci razmatraju plan da štite ukrajinske teretnjake sa žitom

Velika Britanija razgovara sa saveznicima o potencijalnom planu da se pošalju ratni brodovi u ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, kako bi se pružila zaštita brodovima koji izvoze ukrajinske žitarice.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis izjavio je u ponedeljak da je razgovarao o stvaranju "zaštitnog koridora" iz Odese sa koleginicom iz Britanije Liz Tras, preneo je "Dejli mejl".

On je rekao da bi takva koalicija, sačinjena od zemalja NATO i drugih zemalja koje se oslanjaju na te žitarice, kao što je Egipat, možda bila voljna da angažuje vojne resurse za jačanje zaštite i sprečavanje nestašice hrane.

07:44 - Hersonska oblast želi da bude deo Rusije, tražiće vojnu bazu

Hersonska oblast ne planira da bude posebna nezavisna republika, cilj je da postane ruski region, izjavio je zamenik načelnika regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

- Ne planiramo da budemo posebna nezavisna republika. Naš glavni zadatak je da budemo subjekt u okviru Ruske Federacije - prenosi Guardian Stremousovu izjavu.

On takođe navodi da Hersonska oblast, nalazi na jugu Ukrajine, neće žuriti sa referendumom o samoopredeljenju.

07:42 - Rusija nastoji da zauzme Severodonjeck da bi okupirala Lugansk

Rusija je pojačala intenzitet svojih operacija u Donbasu dok nastoji da opkoli Severodonjeck, Liščansk i Rubižnje kako bi celu Lugansku oblast stavila pod rusku okupaciju, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane. Prema nedavno objavljenom obaveštajnom izveštaju, u ovom trenutku severnu i južnu osovinu ruske operacije razdvaja oko 25 km teritorije pod kontrolom Ukrajine.

07:35 - Rusija bi mogla da postavi vojnu bazu u ukrajinskoj Hersonskoj oblast

Ruska administracija ukrajinske oblasti Herson zatražiće od Moskve da postavi vojnu bazu na svojoj teritoriji, prenosi Guardian.

Rusija je sredinom marta zauzela južnu oblast Ukrajine u Hersonu, koja se nalazi u blizini Krima, poluostrva koje Moskva kontroliše od 2014. Od tada je tamo postavila novu administraciju i počela da uvodi rusku rublju kao valutu sa planovima da integriše region kao deo ruske teritorije.

07:30 - Zelenski: Spremni smo odmah na razmenu zarobljenika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman na razmenu zatvorenika sa Rusijom "već sutra" i pozvao njegove saveznike da dodatno pritisnu Moskvu.

- Razmena ljudi, je humanitarno pitanje, ali i politička odluka koja zavisi od podrške brojnih zemalja - kazao je Zelenski sinoć putem video linka prisutnima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, preneo je Rojters.

On je naglasio da je važno "pritisnuti" Moskvu politički na bilo kojem nivou, kroz zatvaranje poslovanja jakih kompanija, ali i kroz naftni embargo.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

- Kroz te pretnje treba intenzivirati razmenu: ruski vojnici za naše ljude. Nama nisu potrebni ruski vojnici, već naši. Spremni smo za razmenu, ako može i sutra - kazao je Zelenski.

07:26 - Delegacija Kine napustila salu posle govora Zelenskog

Kineska delegacija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u ponedeljak nije aplaudirala posle govora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, a zatim je izašla iz prostorije, javio je CNN, pozivajući se na američkog kongresmena Majkla Mekola koji prisustvuje forumu.

Mekol je pokazao sliku dok je bio u programu, na kojoj se vide predstavnici Kine koji sede dok drugi u prostoriji aplaudiraju.

Nakon toga, kako je rekao kongresmen, kineska delegacija je napustila prostoriju.

07:22 - Sud u Ukrajini naredio hapšenje odbeglog Viktora Janukoviča

Ukrajinski sud je na suđenju u odsustvu naredio hapšenje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, optužujući ga za izdaju zbog sporazuma koji je potpisao 2010. godine o produženju ruskog zakupa pomorskih objekata na Krimu. Sporazum, koji je u Ukrajini poznat kao Harkovski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj, preneo je Rojters.

Janukovič, koji je pobegao u Rusiju 2014. nakon masovnih protesta, već je osuđen na 13 godina zatvora u odsustvu zbog izdaje. Taj slučaj je bio vezan za pismo koje je 1. marta 2014. godine uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, u kojem je od njega tražio da upotrebi rusku vojsku i policiju za uspostavljanje reda u Ukrajini.

Janukovič je ranije negirao sve optužbe.

07:11 - Oko 20 zemalja najavilo nove pakete pomoći Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je oko 20 zemalja najavilo nove pakete bezbednosne pomoći Ukrajini tokom virtuelnog sastanka koji je imao sa saveznicima, a čiji je cilj bila koordinacija slanja naoružanja Kijevu.

Nove pakete pomoći najavile su između ostalih Italija, Danska, Grčka, Norveška i Poljska, rekao je Ostin novinarima u ponedeljak, posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, preneo je Rojters.

Danska će obezbediti bacač harpuna i rakete za odbranu ukrajinske obale, rekao je Ostin.

07:00 - Lavrov: Moskva da produbi veze sa Kinom

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da će se Moskva fokusirati na razvoj odnosa sa Kinom, iako će razmotriti ponude sa zapada za ponovno uspostavljanje veza. Sergej Lavrov, u sesiji pitanja i odgovora na događaju u Moskvi, rekao je da zapadne zemlje podržavaju „rusofobiju“ otkako je počeo sukob u Ukrajini. Rusija je radila na tome da zameni robu uvezenu iz zapadnih zemalja, rekao je on, i da će u budućnosti zavisiti samo od „pouzdanih“ zemalja

1 / 5 Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

06:55 - Teške borbe u pravcu Limana

Pavlo Kirilenko, načelnik donjecke regionalne vojne administracije u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, izvestio je o „teškim borbama“ u pravcu Limana, gde su Rusi izvršili ofanzivu poslednjih dana.

- U pravcu Limana vode se teške borbe. U proteklih 12 sati među civilnim stanovništvom jedna je mrtva, a četiri osobe su povređene - rekao je Kirilenko.

Kirilenko je rekao da je nekoliko drugih gradova — Avdijevka, Svjatohorsk, Bahmut i Soledar — pod teškim granatiranjem ili raketnim i bombaškim napadima. Regionalni vojni guverner je izvestio o snažnom ruskom granatiranju duž svih linija fronta u regionu poslednjih dana, pri čemu ruske snage pokušavaju da se probiju na nekoliko lokacija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.