OGLASILI SE IZ GASPROMA: Vesti koje su podigle buru su POTVRĐENE!
Severni tok 2, Foto: Profimedia

odlučili

OGLASILI SE IZ GASPROMA: Vesti koje su podigle buru su POTVRĐENE!

Finski Gasum je odbio da plati gas ruskom Gaspromu u rubljama, što je Moskva ranije tražila od evropskih zemalja.

Objavljeno:

Finska državna energetska kompanija Gasum saopštila je danas da će Rusija prekinuti isporuku gasa Finskoj nakon što je ta zemlja odbila da plaća ruski gas u rubljama.

Ovu vest je potvrdio ruski gasni gigant Gasprom i naveo da će isporuka gasa prestati u subotu, kada se okonča postojeći ugovor o snabdevanju između dve zemlje, piše Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da planira da razgovara sa Gaspromom o mogućnosti povećanja isporuke prirodnog gasa Kalinjingradu, gradu koji se nalazi između Litvanije i Poljske.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

Podsetimo, finski Gasum je odbio da plati gas ruskom Gaspromu u rubljama, što je Moskva ranije tražila od evropskih zemalja.

„Zaista je žalosno što će isporuke prirodnog gasa sada biti zaustavljene uprkos našem ugovoru o snabdevanju“, rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Viljanen.

„Međutim, pažljivo smo se pripremili za ovu situaciju i pod uslovom da ne dođe do poremećaja u gasnoj mreži, moći ćemo da snabdevamo gasom sve naše kupce u narednim mesecima“, rekao je on.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko 5% godišnje potrošnje energije.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.