FINCI ODLUČNI POVODOM RUSKOG GASA: Najavljuju ARBITRAŽNI POSTUPAK!
Ilustracija, Foto: EPA/CLEMENS BILAN

gasna mreža

FINCI ODLUČNI POVODOM RUSKOG GASA: Najavljuju ARBITRAŽNI POSTUPAK!

Kompanija planira da uvozi energiju tokom predstojeće letnje sezone preko gasovoda Baltik Konektor, koji povezuje finsku i baltičku gasnu mrežu preko Finskog zaliva

Objavljeno: 09:45h

Finski državni dobavljač energije Gasum saopštio je da neće prihvatiti zahtev Moskve za plaćanje gasa u rubljama i najavio da će zbog toga pokrenuti spor pred arbitražnim sudom protiv Gasprom eksporta, podružnice ruskog državnog energetskog giganta Gasproma.

„U ovoj situaciji, Gasum nije imao izbora osim da pokrene arbitražu u vezi sa ugovorom. U ovoj izazovnoj situaciji, učinićemo sve kako bismo mogli da snabdevamo finske kupce potrebnom energijom“, naveo je u saopštenju glavni izvršni direktor Gasuma, Mika Viljanen, prenosi Raša tudej.

Kompanija planira da uvozi energiju tokom predstojeće letnje sezone preko gasovoda Baltik Konektor, koji povezuje finsku i baltičku gasnu mrežu preko Finskog zaliva.

1 / 9 Foto: Profimedia

Gasum je priznao da ograničen transportni kapacitet tog gasovoda može da bude problem. Kao dugoročno rešenje, Finska namerava da zakupi plutajući terminal sa Estonijom za uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG).

Ova severnoevropska država većinu svog gasa kupuje od Rusije, ali prirodni gas čini samo 5,0 posto njene godišnje potrošnje energije. Ipak, izostanak te ponude iz energetskog miksa mogao bi da ima negativan uticaj na kompanije u energetskom i šumarskom sektoru, kao i u hemijskoj i prehrambenoj industriji.

Brisel je izdao ažurirane smernice o tome kako preduzeća iz EU mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija uvedenih Rusiji. Određeni broj evropskih energetskih kompanija je ispoštovao ruski zahtev za plaćanje gasa u rubljama, dodaje RT.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.