"TREBALO BI DA IMA PAMETNIJA POSLA": Koja je PUTINOVA uloga u zapovedanju ruskom vojskom, lider LIČNO umešan u rat?
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZAPADNI IZVORI TVRDE

"TREBALO BI DA IMA PAMETNIJA POSLA": Koja je PUTINOVA uloga u zapovedanju ruskom vojskom, lider LIČNO umešan u rat?

Koja je Putinova uloga u zapovedanju ruskom vojskom?

Objavljeno:

Veruje se da je ruski predsednik Vladimir Putin lično umešan u rat u Ukrajini i da učestvuje u donošenju operativnih i taktičkih odluka koje inače donose pukovnik ili brigadir, tvrde zapadni vojni izvori.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Predsednik Ruske Federacije pomaže prilikom utvrđivanja kretanja ukrajinskih snaga u Donbasu, gde je ruska vojska doživela poraz kada su trupe u nekoliko navrata pokušale da pređu reku Severni Donjeck, prenosi Guardian.

Izvori dodaju da Putin još uvek usko sarađuje sa generalom Valerijem Gerasimovim, vrhovnim zapovednikom ruskih oružanih snaga, što je u suprotnosti sa tvrdnjama ukrajinskih vlasti da je general marginalizovan.

- Verujemo da Putin i Gerasimov učestvuju u donošenju taktičkih odluka kakve bismo inače očekivali od pukovnika i brigadira - rekao je vojni izvor.

1 / 4 Foto: Profimedia

Zapadni izvori nisu objavili dodatne pojedinosti, iako se implicira da je zaključak o ličnom angažmanu Putina i donošenje vojnih odluka utemeljen na obaveštajnim podacima.

Ben Beri, bivši brigadir u britanskoj vojsci i stručnjak za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije, smatra da šef države ne bi trebalo da donosi vojne odluke.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Šef Vlade bi trebalo da ima pametnija posla nego da donosi vojne odluke. Oni bi trebalo da promišljaju o političkoj strategiji umesto da zaglave u svakodnevnim aktivnostima - rekao je.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.