POSTOJI MNOGO NAČINA DA FIRME NAPUSTE RUSIJU: Međutim, svi su zaista loši
Foto: Profimedia

TEŠKA PRIČA

POSTOJI MNOGO NAČINA DA FIRME NAPUSTE RUSIJU: Međutim, svi su zaista loši

Mnogo je načina da firma napusti Rusiju, ali svi su loši

Objavljeno:

Malo je dobrih opcija za strane kompanije koje odlaze iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija, a u vremenskom su škripcu zbog finansijskih, pravnih i moralnih razloga da je napuste, piše Rojters.

Hitnost pritiska kompanije na odlazak, a mnogo ih je to već učinilo. Najnoviji u nizu je McDonald's koji je u ponedjeljak saopštio da je započeo prodaju svojih lokala u Rusiji, u kojoj je prisutan 30 godina pa Reno koji većinski udeo u proizvođaču automobila Avtovaz prodaje ruskom naučnom institutu.

Njihov odlazak sledi nakon kozmetičke grupe L’Oréal, koja je došla u opasnost od bojkota potrošača na drugim tržištima ako nastavi s poslovanjem u Rusiji. Zabrane uvoza mikročipova sa Zapada dale su tehnološkim kompanijama poput Applea malo izbora, osim da odu.

"Neke firme ostaju u Rusiji jer ne žele predati imovinu Putinovom režimu"

Problem sa žurnom prodajom je što su kupci obično oligarsi bliski Kremlju poput Vladimira Potanina, koji je za jednu svotu kupio ruske operacije francuskog zajmodavca Societe Generalea. Jedan od razloga zašto grupe poput Nestlea i Unilevera ostaju u Rusiji je što svoju imovinu ne žele predati Putinovom režimu.

Čekanje bi moglo proširiti krug kupaca. Indija potiče svoje državne energetske kompanije da razmotre kupovinu imovine u Rusiji, a to bi potencijalno moglo pružiti mogućnost prodaje ruske imovine zapadnim naftnim kompanijama poput Shella i BP-a. Njihova ukupna imovina u Rusiji procenjuje se na 30 milijardi dolara.

Pivarski div Anheuser-Busch InBev je svoje rusko zajedničko ulaganje prodao turskom partneru Anadolu Efesu. Lanac cipela FLO je još jedna turska firma, koja je trenutno u pregovorima o kupovini nekih Reebokovih trgovina.

Neki pokušavaju vrata ostaviti odškrinutima: Renaultova prodaja za simboličnu jednu rublju, dolazi sa šestogodišnjom mogućnošću ponovnog reotkupa svog ruskog poslovanja. Ali, za kompanije poput talijanskog UniCredita, koji još uvek istražuje moguće opcije za svoje poslovanje u zemlji, odlaganje povećava opasnost da bi joj ruska država mogla uzeti imovinu.

Ruski parlamentarni zastupnik Vjačeslav Volodin nedavno je predložio da bi Rusija trebala zapleniti imovinu neprijateljskih zemalja. Za one koje još uvek planiraju svoj izlazak, poput pivarskih divova Carlsberga i Heinekena, to bi mogao biti dodatni poticaj odlaska.

Mnogo je načina da firma napusti Rusiju, ali svi su loši, zaključuje Reuters.

(Espreso/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.