VAŠINGTON MENJA POLITIKU PREMA KUBI
Foto: Printscreen/Youtube/ Church Newsroom

KO BI REKAO?

VAŠINGTON MENJA POLITIKU PREMA KUBI

Te mere su uključivale, između ostalog, olakšice prilikom slanja novca iz SAD članovima porodice na Kubi

Objavljeno:

SAD su saopštile da će učinti niz koraka kojima će revidirati svoju politiku prema Kubi, uključujući i ublažavanje nekih restriktivnih mera iz vremena kada je Donald Tramp bio predsednik.

Mere, koje dolaze nakon celodnevne revizije američke vlade, oznacavaju najbitnije promene u američkoj politici prema Havani otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo funkciju u januaru 2021. godine, preneo je Rojters.

Međutim, u ovoj nameri SAD izostalo je značajnije poboljšanje u američko-kubanskim odnosima, ili, "istorijsko zbližavanje", koje je osmislio bivši predsednik Barak Obama.

Te mere su uključivale, između ostalog, olakšice prilikom slanja novca iz SAD članovima porodice na Kubi, olakšice prilikom putovanja i brže izdavanje viza.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs naveo je da su mere, objavljene u ponedeljak, urađene sa ciljem da se "dalje podrži kubanski narod, da im se daju alatke kojm bi mogli da sebi stvore život slobodan od represije kubanske vlade, ali i da traže bolje ekonomske prilike".

Stejt department je poručio da će ukinuti limit na slanje novca iz SAD članovima porodice na Kubi, koji je dosad iznosio 1.000 dolara po kvartalu, i dozvoliće se slanje novca osobama koje nisu članovi porodice. Ipak, SAD neće ukloniti sa crvene liste određene kompanije i entitete povezane sa kubanskom vladom.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.