DRŽAVE G7 NIKADA NEĆE PRIZNATI OVO: Berbok poslala SNAŽNU poruku nakon UPOZORENJA!
Ilustracija, Foto: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL

odbijaju

DRŽAVE G7 NIKADA NEĆE PRIZNATI OVO: Berbok poslala SNAŽNU poruku nakon UPOZORENJA!

Berbok je izjavila da je rat u Ukrajini postao "globalna kriza" i da će se do 50 miliona ljudi, posebno u Africi i na Bliskom istoku, suočiti sa glađu u narednim mesecima

Objavljeno:

Ministri spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenijih država (G7) nikada neće priznati promene ukrajinskih granica i upozoravaju da rat izaziva globalnu prehrambenu i energetsku krizu, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Nikada nećemo priznati promene granica koje Rusija želi da sprovede silom", rekla je ona posle trodnevnog sastanka u opštini Vangels na severu Nemačke, prenosi TASS.

G7 upozorila je da rat u Ukrajini izaziva globalnu prehrambenu i energetsku krizu koja preti siromašnim zemljama i da su potrebne su hitne mere da se oslobode zalihe žitarica koje Rusija sprečava da napuste Ukrajinu.

Berbok je izjavila da je rat u Ukrajini postao "globalna kriza" i da će se do 50 miliona ljudi, posebno u Africi i na Bliskom istoku, suočiti sa glađu u narednim mesecima.

"Odlučni smo da ubrzamo koordiniran multilateralni odgovor kako bismo očuvali globalnu sigurnost hrane i stali uz naše najugroženije partnere u tom pogledu", saopštila je G7.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli rekla je da je njena zemlja spremna da pošalje brodove u evropske luke kako bi ukrajinsko žito moglo da se doprema do onih kojima je potrebno.

"Cene rastu zbog sankcija koje je Zapad uveo pod pritiskom SAD. Nerazumevanje ovoga je znak ili gluposti ili namernog obmanjivanja javnosti", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Bonus video:

25:24

CENTRALNI DNEVNIK 14.05.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.