ČLANICE G7 POZVALE KINU DA PRESTANE SA OVIM! Tiče se Rusije
Ilustracija, Foto: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL

poziv

ČLANICE G7 POZVALE KINU DA PRESTANE SA OVIM! Tiče se Rusije

Članice G7 ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i podržavaju učešće Tajvana na Svetskoj zdravstvenoj skupštini i tehničkim sastancima SZO

Objavljeno:

Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pozvale su danas Kinu da ne pomaže Rusiji, a naročito da ne podriva međunarodne sankcije i ne opravdava akcije Moskve u Ukrajini.

Peking treba da podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a ne da "pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu“, navodi se u zajedničkim zaključcima G7, prenosi AP.

Ove zemlje pozivaju Kinu i da, kako tvrde, prestane da manipuliše informacijama i dezinformacijama, i da "preduzima druge aktivnosti da bi dala legitimitet ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine“.

- Nikada nećemo priznati granice koje je Rusija pokušala da promeni vojnom agresijom“, saopštile su članice G7 - prenosi američka agencija.

Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države, ponovile su svoj stav da teritorije koje su zauzele ruske snage treba da budu vraćene Ukrajini i pozvale Kinu da poštuje međunardno i nacionalno pravo.

1 / 4 Foto: EPA/ LUDOVIC MARIN / POOL

Članice G7 ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i podržavaju učešće Tajvana na Svetskoj zdravstvenoj skupštini i tehničkim sastancima SZO, te izražavaju duboku zabrinutost u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Kini, posebno u Sinđangu i na Tibetu, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

15:16

POPODNEVNI DNEVNIK 14.05.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.