NOVI ŠAMAR RUSIJI! Neočekivane vesti stigle iz Mađarske
Katalin Novak, Foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE

a orban?

NOVI ŠAMAR RUSIJI! Neočekivane vesti stigle iz Mađarske

Prva žena predsednica Madarske, Novak je bila zamenica predsednika stranke Fides i ministarka za porodična pitanja u prethodnoj Orbanovoj vladi

Objavljeno:

Tokom današnje ceremonije inauguracije novoizabrana predsednica Mađarske Katalin Novak osudila je rusku invaziju na Ukrajinu i rekla da će njen prvi put kao predsednice države biti poseta Poljskoj, što se tumači kao potez dobre volje u pravcu poboljšanja odnosa sa zvaničnom Varšavom.

Odbijanje Mađarske da šalje oružje susednoj Ukrajini i njeno protivljenje planiranom embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte uticalo je na odnose Budimpešte i Varšave, čije su dve nacionalisticke vlade bile dugogodišnji saveznici u EU, prenosi Rojters.

Novakova je bivša poslanica stranke Fides i saveznik premijera Viktora Orbana i u martu je, nešto pre nego što je Orban odneo još jednu ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, izabrana na uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednice Mađarske.

1 / 6 Foto: Profimedia

Prva žena predsednica Madarske, Novak je bila zamenica predsednika stranke Fides i ministarka za porodična pitanja u prethodnoj Orbanovoj vladi.

„Osudujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na jednu suverenu državu. Kažemo zauvek ne svakom pokušaju da se obvnovi ŠSR“, poručila je Katalin Novak.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.