ZAŠTO JE HARKOV TOLIKO BITAN? Ukrajinci tvrde da se Rusi povlače iz grada koji je jedna od KLJUČNIH ZONA!
Harkov, Foto: Printscreen, Google Earth, EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

RATNO STANJE

ZAŠTO JE HARKOV TOLIKO BITAN? Ukrajinci tvrde da se Rusi povlače iz grada koji je jedna od KLJUČNIH ZONA!

Harkov je veliki grad, drugi najveći u Ukrajini, i pre početka sukoba u njemu je živelo oko 1,4 miliona ljudi, dok je provincija oko njega dom za još najmanje milion ljudi

Objavljeno:

Čini se da je Ukrajina pobedila u bici za Harkov, barem za sada. Ukrajinci tvrde da se ruske trupe povlače iz ovog grada. On je bio na meti sukoba od početka specijalne operacije ruske vojske. Zašto je toliko bitan?

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Grad Harkov na severoistoku Ukrajine je samo oko 50 kilometara udaljen od ruske granice i nije daleko od Donbasa, koji je dom proruskim separatističkim grupama koje se bore na strani Rusije u sukobu.

Harkov je veliki grad, drugi najveći u Ukrajini, i pre početka sukoba u njemu je živelo oko 1,4 miliona ljudi, dok je provincija oko njega dom za još najmanje milion ljudi.

To ga čini ključnom strateškom metom Rusije od prvih dana operacije, ali je ukrajinska odbrambena linija nedeljama izdržavala pokušaje probijanja. Umesto toga, Rusija je navodno granatirala grad, što je, prema rečima Kijeva, radila i sa drugim ključnim gradovima kao što je Mariupolj. To je napravilo veliku štetu i izazvalo pustoš.

Ali poslednjih nedelja, pokušaj ukrajinskih snaga da ponovo zauzmu gradove severno od grada je prerastao u uspešnu kontraofanzivu, potiskujući ruske snage nazad ka granici.

Neki izveštaji sugerišu da je ruska artiljerija potisnuta dovoljno daleko da više ne preti centru grada. Međutim, lokalna vlada upozorava ljude da još uvek nije bezbedno za povratak.

Informaciju o povlačenju ruskih trupa za BBC je potvrdio i gradonačelnik Harkova, Igor Terekov.

On je rekao da se ruske snage povlače iz područja grada u pravcu ruske granice.

Istakao je da su Rusi samo jednom uspeli da uđu u mali deo ključnog severoistočnog grada i da ih tamo nije bilo dugo.

- Rusi su stalno granatirali Harkov jer su se držali veoma blizu grada. A zbog napora Teritorijalne odbrane Harkova i Oružanih snaga Ukrajine, Rusi su se povukli daleko od gradskog područja u pravcu ruske granice - rekao je on.

1 / 8 Foto: Printscreen/Facebook/ДСНС України

Terekov je dodao da je sada mirno u gradu i da se ljudi postepeno vraćaju kućama.

- Obezbedili smo vodu, gas i struju svim građanima. Nažalost, mnoge stambene zgrade su uništene ili oštećene - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u poslednjih pet dana nema granatiranja Harkova.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.