REKORDAN MANJAK RADNIKA U NEMAČKOJ: Situacija se dodatno POGORŠALA
Nemačka, Foto: Profimedia, EPA-EFE/HAYOUNG JEON

NEVEROVATNO

REKORDAN MANJAK RADNIKA U NEMAČKOJ: Situacija se dodatno POGORŠALA

U pandemijskim godinama 2020. i 2021. usporen je priliv stručne radne snage iz inostranstva, ali je trend povećanog broja nepopunjenih radnih mesta počeo mnogo pre

Objavljeno:

U Nemačkoj se situacija s nedostatkom stručne radne snage u prvom tromesečju ove godine dodatno pogoršala, javlja Institut nemačke privrede (IW).

"U martu je broj nepopunjenih radnih mesta za koja poslodavci ne mogu pronaći odgovarajuću radnu snagu porastao za dodatnih 88.000 te se sad nalazi na rekordnoj razini od 558.000", stoji u saopštenju Instituta nemačkog gospodarstva, koji se poziva na vlastita istraživanja.

Manjak kvalifikovanih radnika, kako nadalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada, ali je posebno izražen na polju zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i građevinarstva. "Samo u sektorima zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja šest od deset radnih mesta nije popunjeno zbog nedostatka odgovarajuće radne snage", stoji u priopćenju IW-a.

U pandemijskim godinama 2020. i 2021. usporen je priliv stručne radne snage iz inostranstva, ali je trend povećanog broja nepopunjenih radnih mesta počeo mnogo pre. Jedan od razloga je i odlazak u penzije brojčano snažne generacije iz sredine pedesetih.

Zašto se ovo događa?

U subotu je objavljena i informacija savezne vlade po kojoj posljednjih godina raste broj penzionera, tj. osoba koje su navršile 67 godina, a koje su još uvek aktivne na tržištu rada. Prošle godine je 1.05 miliona stanovnika starijih od 67 bilo u nekom obliku radnog odnosa, što je porast u usporedbi s 2010., kada je samo 685.000 penzionera još uvek uz penziju odlazilo na posao.

Delimično, ova pojava je povezana sa nedostatkom stručnjaka, zbog čega poslodavci i nakon penzionisanja vraćaju mnoge kvalifikovane radnike na stara radna mesta.

Pored povećanog uvoza stručnjaka iz zemalja Evropske unije, Nemačka je olakšala proces dobijanja radnih i boravišnih dozvola za stanovnike zemalja koje nisu članice EU. Tako je od 2016. godine na snazi program zapošljavanja radnika sa Zapadnog Balkana koji omogućava migraciju na nemačko tržište rada.

Poslodavci i sindikati su odmah nakon početka rata u Ukrajini zatražili od vlasti da uklone birokratske prepreke kako bi izbeglice iz Ukrajine što brže integrisale na nemačko tržište rada.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.