ZMIJSKO OSTRVO, A NA NJEMU NEMA ZMIJA: Kako je TRENUTNO NAJVAŽNIJE mesto na Crnom moru dobilo ime?
Printscreen, Foto: Printscreen/Youtube

važno mesto

ZMIJSKO OSTRVO, A NA NJEMU NEMA ZMIJA: Kako je TRENUTNO NAJVAŽNIJE mesto na Crnom moru dobilo ime?

Ostrvo se nalazi nedaleko od rumunskih i ukrajinskih obala

Objavljeno:

Ostrvo se nalazi nedaleko od rumunskih i ukrajinskih obala, a upravo te dve zemlje vode dugogodišnji spor na Međunarodnom sudu pravde, kako bi se utvrdila pripadnost teritorijalnih voda oko ostrva, pa i njega samog.

Od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini bilo je jasno da Moskva želi da preuzme kontrolu nad Zmijskim ostrvom, čime bi mogla da "dominira" delom Crnog mora.

Trenutnu situaciju u Ukrajini možete pratiti na na našem blogu.

Nekoliko sati nakon što je Rusija objavila da je odbila ukrajinske napore da povrate kontrolu nad ostrvom, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da se borbe nastavljaju i da su ukrajinske snage uspele da poremete napore Moskve da proširi svoj uticaj.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/ Military Videos

Ostrvo se nalazi nedaleko od rumunskih i ukrajinskih obala, a upravo te dve zemlje vode dugogodišnji spor na Međunarodnom sudu pravde, kako bi se utvrdila pripadnost teritorijalnih voda oko ostrva, pa i njega samog.

Najbliži gradovi su Sulina u Rumuniji, udaljen od ostrva 45 kilometara i Vilkovo u Ukrajini, udaljen 50 kilometara od ostrva.

Prvi naziv glasio je "Belo ostrvo", a dat je od strane Grka, te se zbog njihove prisutnosti na ostrvu mogu naći i ostaci antičkih građevina. Prema legendi o Trojanskom ratu, Ahilovo telo je tu sahranjeno, a 1823. godine, prema verovanju, kapetan Kritzikli je našao i ruševine njegovog hrama.

Današnje ime "Zmijsko ostrvo" dobilo je po vrsti zmije, sličnoj smuku, dužine oko dva metara, neotrovnice, koja je na ovoj lokaciji preživela hraneći se samo glodarima. Dolaskom vojske u vreme SSSR-a ova vrsta je iskorenjena, s obzirom na početak gradnje vojnih objekata na ostrvu.

Posle rusko-turskog rata, 1887. godine, Rusija je ostrvo prepustila Rumuniji, želeći time da poravna stvari za rusku aneksiju južne Besarabije.

Pomenuta teritorija nije menjala pripadnost sve do 1948. godine kada je Rumunija poklekla pod pritiskom Sovjetskog Saveza, dopustivši im kontrolu nad ostrvom. Raspad SSSR doveo je, kako će se kasnije ispostaviti, dodatne komplikacije oko Zmijskog ostrva, s obzirom na to da je od 1991. godine, posle raspodele teritorije Sovjetskog Saveza, pripalo Ukrajini.

Shodno rumunskim tvrdnjama da je ostrvo njihovo vlasništvo, početkom ovog veka započet je spor između Rumunije i Ukrajine, kako bi se pitanje pripadnosti končano razrešilo.

Na ostrvu živi oko 100 stanovnika, od kojih su većina pripadnici granične policije sa porodicama i tehničkim osobljem. Nacionalni univerzitet iz Odese je od 2003. poslao stalnu naučnu ekspediciju na ostrvo.

Ostrvo je trenutno demilitarizovano i pod stalnom obnovom. Prema sporazumu Rumunije i Ukrajine iz 1997. godine, Ukrajina je bila dužna da ukloni vojni radar i sve vojne objekte pretvori u civilne.

Ostrvo je opremljeno modernom navigacionom opremom, koja je ugrađena i u svetionik star 150 godina. Struja se dobija preko agregata koji radi na dizel i vetar. Ostrvo ima i civilne objekte, kao što su pošta, banka, stanica prve pomoći, satelitska televiziju, fiksna telefoniju, mobilna telefoniju i povezanost sa internetom.

Ruska Federacija je u februaru ove godine započela vojnu operaciju u Ukrajini, pa je tako 24. februara preuzela kontrolu nad Zmijskim ostrvom.

Zmijsko ostrvo je veličine kvadratnog kilometra i tu više uopšte nema zmija. Ali ne može se osporiti važnost ostrva za kontrolu zapadnog dela Crnog mora.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.