(UŽIVO) ZELENSKI IZNEO PODATKE O RAZARANJU ZDRAVSTVENIH USTANOVA: Pol blokirao usvajanje zakona o pomoći Ukrajini
Ukrajina, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

(UŽIVO) ZELENSKI IZNEO PODATKE O RAZARANJU ZDRAVSTVENIH USTANOVA: Pol blokirao usvajanje zakona o pomoći Ukrajini

* Podignuta prva optužnica protiv ruskog vojnika za ratne zločine *Boris Džonson potpisao podršku Velike Britanije ako Švedska bude napadnuta * Ukrajina tvrdi: Strano oružje je već na frontu

Objavljeno: 23:53h

Činjenice:

  • Podignuta prva optužnica protiv ruskog vojnika za ratne zločine
  • Bela kuća: Razgovor sa Rusijom bio o uskom spektru pitanja
  • Mizincev: Ukrajina kao živi štit drži 90.000 civila
  • Boris Džonson potpisao podršku Velike Britanije ako Švedska bude napadnuta
  • NATO: Ne želimo direktan sukob sa Rusijom
  • Ukrajina: Strano oružje je već na frontu
  • Lavrov: Nećemo rat u Evropi

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 78. dan.

Državna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova juče je najavila prvo suđenje za navodne ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku koji je optužen za ubistvo civila. Optužnica je podignuta protiv 21-godišnjeg Vadina Šišimarina za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila koji je upucan dok je vozio bicikl, četiri dana nakon početka rata, prenosi AP.

Jučerašnji dan je obeležilo i jutarnje protrčavanje američkog ambasadora u Rusiji Džon Salivan kroz Moskvu. Tek predveče Stejd department je saopštio da je vođen razgovor "o uskom spektru pitanja u bilateralnim odnosima", što je potvrdio i ruski MSP, u takođe šturom saopštenju da su zamenik ministra Sergej Rjabkov i američki ambasador razgovarali "o nizu pitanja vezanih za rusko-američke odnose".

Pružajući podršku Ukrajini i jačajući sopstvenu odbranu, u toku dana oglasio se i NATO preko zamenika generalnog sekretara Mirča Džoana koji je izjavio da Alijansa nastoji da minimizuje rizike od direktnog sukoba sa Ruskom Federacijom.

- Moramo se pobrinuti da, podržavajući Ukrajinu, jačanjem odbrane NATO, ne stvaramo rizik od eskalacije ka ratu između NATO i Rusije - upozorio je on u Vašingtonu.

Za to vreme je britanski premijer Boris Džonson potpisao u Helsinkiju sporazume sa Švedskom i Finskom u cilju jačanja evropske bezbednosti, obećavajući da će podržati oružane snage obe zemlje "ako budu napadnute".

- Zajednička deklaracija znači da ćemo u slučaju neke katastrofe, ili ako bilo ko od nas bude napadnut, priskočiti jedni drugima u pomoć, a to podrazumeva i vojnu pomoć - uveravao je novinare Džonson.

I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio u toku dana da je sukob sa Rusijom mogao da bude sprečen da je Ukrajina bila članica NATO pakta, dok je paralelno zamenica ministra odbrane Hana Malijar otkrila da je oružje koje Kijevu isporučuju SAD i drugi partneri već raspoređeno na prve linije fronta.

Juče se oglasio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji je rekao da Rusija ne želi rat na celom kontinentu u Evropi, ali je dodao da je oprezan u vezi sa namerama zapadnih vlada koje podržavaju Ukrajinu.

Iz časa u čas:

23:43 Bocan-Harčenko: Nadam se da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se Moskva nada da Srbija neće promeniti stav o uvođenju sankcija Rusiji.

Ambasador je za Radio-televiziji Vojvodine izjavio da „sankcije nisu prijateljski korak, posebno ne sankcije ovih dimenzija“ i izrazio je nadu da se Srbija neće pridružiti sankcijama Rusiji. On je naveo da je "ta nada dosta čvrsta, na osnovu izjava na najvišem nivou".

23:38 Zelenski: Rusija uništila 570 zdravstvenih ustanova i 101 bolnicu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija uništila 570 zdravstvenih ustanova i 101 bolnicu, prenosi Njujork tajms. Primedbe su stigle tokom njegovog noćnog obraćanja naciji. On je takođe rekao da su neke škole pogođene u četvrtak na severu Ukrajine. Ranije danas, Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava doneo je rezoluciju o istrazi kršenja ljudskih prava Rusije u Ukrajini sa 33 protiv i 2 glasa.

23:16 Američki senator Rand Pol blokirao usvajanje zakona o pomoći Ukrajini

Američki senator Rand Pol iz Kentakija blokirao usvajanje zakona o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara. Pol je zahtevao izmene zakona koje bi uključivale uvođenje specijalnog generalnog inspektora koji bi nadgledao kako se pomoć troši, navodi CNN.

22:24 OEBS: Nekoliko hiljada Ukrajinaca poslato u "centar za filtriranje"

Majkl Karpenter, američki ambasador u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), rekao je da je „najmanje nekoliko hiljada Ukrajinaca” poslato u takozvane „centre za filtriranje” u Rusiji, prema transkriptu Stalnog saveta OEBS-a.

- Tokom ovog takozvanog procesa „filtracije“, ruske snage navodno obrađuju i ispituju zarobljene ukrajinske državljane kako bi identifikovali bilo koga ko je povezan sa ukrajinskom vladom ili vojskom, kao i pojedince sa „proukrajinskim uverenjima“ - navodi se u Karpenterovom komentaru.

On ističe da su stanovnici Mariupolja navodno iseljeni iz skloništa i primorani da uđu u autobuse do ovih „filtracionih kampova“, a da im nije rečeno kuda idu.

22:25 Španske vlasti identikovale imovinu ruskih oligarha na listi sankcija

Vlasti u Španiji identifikovale su kuće, kompanije i jednu luksuznu jahtu koje pripadaju ruskim oligarsima koji su na listi sankcija, prenosi Rojters. U nedeljama nakon ruske invazije na Ukrajinu, Marijano Garsija Fresno, šef jedinice za sprečavanje pranja novca Generalnog saveta notara rekao je da je grupa primetila povećanu aktivnost jer su oligarsi pokušavali da prenesu vlasništvo i udeo u preduzećima na rođake ili saradnike.

21:33 Ukrajinske snage zapalile ruski brod u Crnom moru

Ukrajinske snage oštetile su moderni logistički brod ruske mornarice u Crnom moru i zapalile ga, izjavio je u četvrtak portparol regionalne vojne administracije Odese na jugu Ukrajine, prenosi Rojters.

Portparol Serhij Bračuk rekao je u onlajn objavi da je "Vsevolod Bobrov" pogođen u blizini Zmijskog ostrva, poprište obnovljenih borbi poslednjih dana, ali nije izneo detalje. Malo ostrvo se nalazi u blizini morske granice Ukrajine sa Rumunijom. Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode

20:49 Ruski brod s ukradenim ukrajinskim zitom stigao u Siriju

Ruski brod Matros Pozinič, za koji se veruje da prenosi ukradeno žito iz Ukrajine, pristao je u luku Latakiju u Siriji, nakon što mu je najmanje jedna mediteranska luka odbila da uplovi, prenosi CNN.

Satelitski snimci i podaci o praćenju pokazuju da je Matros Pozinič iz Sevastopolja na Krimu prešao Bosfor i stigao do egipatske luke Aleksandrije, koja mu je odbila pristajanje.

Zvanični Kijev je saopštio da je brod natovaren sa skoro 30.000 tona ukrajinske pšenice, navodi CNN.

20:27 Bejzbol lopta koju je potpisao Zelenski prodata na aukciji za 50.000 dolara

Lopta za bejzbol koju je potpisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prodata je na aukciji za više od 50.000 dolara, a deo prihoda ide Ukrajincima koji su raseljeni sukoba u njihovoj zemlji.

Aukcionar iz Bostona rekao je da je pobednička ponuda za bejzbol loptu Rolings Major lige više od tri puta veća od procene.

20:06 EU priprema plan kojim bi zaustavila uvoz ruskih energenata

Evropska komisija planira da predstavi plan vredan 195 milijardi evra kojim želi da zaustavi uvoz ruskih fosilnih goriva do 2027. godine. Plan se zasniva na kombinovanju bržeg uvođenja obnovljive energije, uštede energije i prelaska na alternativno snabdevanje gasom.

Komisija očekuje da će mere zahtevati 195 milijardi evra ulaganja iznad onih koja su potrebna za postizanje klimatskog cilja koji EU želi da ostvari do 2030. godine kako bi smanjila izdatke za uvoz fosilnih goriva, prenosi Rojters. Brisel želi da do 2030. godine 45 odsto energetskih potreba EU zadovoljava energijom dobijenom iz obnovljivih izvora.

20:02 Rusija traži sednicu SB o američkim laboratorijama u Ukrajini

Rusija je danas zatražila javnu sednicu Saveta bezbednosti UN na temu vojno-biološkog programa na kojem su američke laboratorije radile u Ukrajini.

- Zatražili smo javnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bismo predstavili nove dokaze o vojno-biološkim programima koje su SAD sprovodile u laboratorijama u Ukrajini - saopštio je prvi zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. On je na svom Telegram kanalu naveo i da je sednica zakazana za sutra u 17 časova po moskovskom vremenu.

19:50 Aplikacija Ukrajine za pristup EU ​​biće ocenjena u junu

Francuska, lideri Evropske unije, planiraju da sledećeg meseca procene članstvo Ukrajine, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

- Aplikaciju Ukrajine za članstvo u EU ispituje Evropska komisija i o njoj će se razgovarati na nivou šefova država i vlada u Evropskom savetu u junu - rekao je portparol ministarstva. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u ponedeljak da će EU sledećeg meseca objaviti mišljenje o pristupanju Ukrajine bloku.

19:36 Šef Unicefa: Skoro 100 dece ubijeno u Ukrajini samo u aprilu

Skoro 100 dece je ubijeno u Ukrajini samo tokom aprila, ali stvarne brojke bi mogle biti znatno veće, saopštio je Dečji fond Ujedinjenih nacija.

- Samo ovog prošlog meseca, UN su potvrdile da je skoro 100 dece ubijeno, a verujemo da su stvarne brojke znatno veće. Rat u Ukrajini stvorio krizu zaštite dece i prava deteta - izjavio je zamenik izvršnog direktora Unicefa, Omar Abdi.

19:20 UN:Ukrajina i Rusija da razgovaraju o humanitarnim pitanjima

UN traži načine da dovedu Rusiju i Ukrajinu za pregovarački sto kako bi razgovarali o humanitarnim pitanjima, uključujući bezbedan prolaz za civile i kretanje humanitarnih konvoja, saopštio je Džojs Msuja, pomoćnik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja.

- Pored evakuacije iz fabrike Azovstalj i Marijupolja, pet humanitarnih konvoja UN sa osnovnim medicinskim potrepštinama, vodom, hranom, neprehrambenim artiklima, sistemima za prečišćavanje vode i generatorima pružilo je spas civilima u ratnom okruženju - rekla je Msuja na današnjem sastanku Saveta bezbednosti UN.

Ona je pozvala strane u sukobu da nastave napore da doprinesu da pomoć stigne do većeg broja civila.

- Naši nedavni napori da evakuišemo civile na istoku pokazali su nam da postoji dobra volja i zajednički jezik koji možemo da razvijamo između strana - naglasila je.

18:54 Makron podržava ulazak Finske u NATO

Francuski predsednik Emanuel Makronon rekao je danas svom finskom kolegi Sauliju Ninistu da u potpunosti podržava izbor te zemlje da se pridruži NATO-u, saopštila je kancelarija francuskog predsednika.

Finska mora „bez odlaganja" da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a, rekli su danas predsednik i premijer te zemlje, prenosi Rojters. Oni dodaju da je to u skladu sa istorijskom promenom politike koju je pokrenula ruska invazija na Ukrajinu.

18:42 Rusija na SB UN: Optužbe za nasilje nad decom u Ukrajini su apsurdne

Sve optužbe na račun ruskih vojnika da su počinilI nasilje nad decom u Ukrajini su apsurdne, izjavio je danas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

- Danas smo još jednom čuli izvestan broj naših kolega kako optužuju ruske vojnike za vršenje dela nasilja, uključujući seksualno nasilje, nad decom. To smo čuli od britanskog kolege i od drugih. Ove optužbe su u najmanju ruku apsurdne - naglasio je ruski ambasador. Nebenzja još rekao da u prilog njegovoj tvrdnji ide i činjenica da je ukrajinska komesarka za prava deteta Darja Herasimčuk u nedavnom televizijskom intervjuu izjavila da Državno tužilaštvo u Kijevu nema potvrđene dokaze koji svedoče o najmanje jednom takvom slučaju, navodi ruska agencija.

18: 26 Ministri G7 razmotriće deblokadu i plasman ukrajinskog žita

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam najrazvijenijih država (G7) razgovaraće o načinima da se okonča blokada ukrajinskog žita i omogući njegov plasman u inostranstvu, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

- U luci u Odesi trenutno je blokirano 25 miliona tona žitarica, što predstavlja hranu za milione ljudi u svetu koja je hitno potrebna, pre svega afričkim i zemljama na Bliskom istoku - rekla je Berbok, prenosi Rojters.

Rat u Ukrajini doveo je do skoka svetskih cena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva, a agencije Ujedinjenih nacija upozoravaju da će poskupljenje pogoršati krizu s hranom u Africi, navodi britanska agencija.

17:43 Kuleba: Kijev spreman za razgovore, ali bez ruskih ultimatuma

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba poručio je da je Kijev spreman za razgovore sa Rusijom, ali da odbacuje ruske ultimatume.

U intervjuu koji je danas objavio nemački Di Velt, a prenosi TAS S, Kuleba je poručio: "Spremni smo za razgovore. Međutim, nismo spremni da prihvatimo ruske ultimatume".

On je dodao da će ako situacija eskalira Kijev uzvratiti udarac.

Kuleba je naveo da Rusija ne želi da sedne za pregovarački sto i da umesto toga planira nastavak neprijateljstava.

- Pravi problem je što Rusija nije voljna da se uključi u stvarne i značajne pregovore - rekao je ukrajinski ministar.

17:23 Bivši savetnik Merkelove: Ne treba potceniti rusku vojsku

Raniji vojno-politički savetnik bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, brigadni general Erih Vad kaže da ne bi trebalo potceniti rusku vojsku u Ukrajini.

Vad je, za švajcarski nedeljnik "Veltvohe", rekao da je rusku vojsku na početku precenio i pošao od toga da će samo marširati do Kijeva.

- Ja sam ih precenio i potcenio spremnost na pružanje otpora Ukrajinaca. Danas preti opasnost da se Rusi potcene - upozorio je on.

Prema njegovim rečima Rusi su ti koji trenutno određuju gde se kojim snagama zadaje udarac.

- Oni u Donbasu, na frontu dugom oko 500 kilometara, deluju polako sa 100.000 ljudi - objasnio je on.

17:00 Kina upozorila na posledice širenja NATO

Ulazak Švedske i Finske u NATO direktno ugrožava bezbednost Rusije i ne doprinosi deeskalaciji tenzija u Evropi, navodi se u materijalu Sinhuaneta, koji je na engleski preveo zvanični kineski vojni portal China Military.

- Ako Finska i Švedska uđu u NATO, to će dodatno povećati osećaj nesigurnosti Rusije i pokrenuti odgovarajuće kontramere, dodatno pogoršavajući bezbednosnu situaciju u Evropi - navodi se.

16:42 - Šolc: Puna podrška ulasku Finske u NATO

Nemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolcfoto: EPA-EFE/FILIP SINGER

16:38 - Rusija prekinula isporuku gasa preko Poljske

Gasprom je saopštio da više neće transportovati gas gasovodom Jamal-Evropa (koji prolazi kroz poljsku teritoriju) nakon što je Rusija uvela sankcije kompaniji koja je vlasnik poljskog dela gasovoda.

16:21 - Finska strahuje da će ostati bez ruskog gasa?

Rusija bi sutra mogla da prekine svoje isporuke gasa Finskoj, dan nakon što su finski lideri rekli da treba da podnesu zahtev za ulazak u NATO "bez odlaganja“, navodi lokalni list Iltalehti.

Ključni finski političari upozoreni su da bi Rusija mogla da obustavi isporuke gasa u petak, piše list, pozivajući se na neimenovane izvore i ne precizirajući odakle dolazi upozorenje.

Ako ruski gas bude prekinut, to bi izazvalo velike probleme industriji i proizvodnji hrane, prenosi Iltalehti.

16:07 - Porodice boraca zarobljenih u Azovstalu mole Erdogana da reaguje

Porodice boraca puka Azov skrivene u fabrici Azovstal u Mariupolju uputile su apel turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, pozivajući ga da "bude heroj" i pokrene proceduru izvlačenja za sve preostale borce u fabrici.

Na brifingu za novinare u Kijevu, otac 18-godišnjeg borca pozvao je turskog lidera da iskoristi „istorijsku priliku da uđe u istoriju kao mirotvorac, kao heroj“.

- Kao čovek čoveku, otac ocu, preklinjem vas da spasete mog sina i njegove saborce - rekao je Evgenij Suharnikov, pozivajući se na iskustvo Turske sa vojnim operacijama izvlačenja na Bliskom istoku.

Koristeći primere izvlačenja u Siriji i Denkerku tokom Drugog svetskog rata, Suharnikov je tražio da se pošalje civilni brod za prikupljanje lovaca iz Azovstala. Otac borca je takođe predložio da ih odvedu u neutralnu zemlju, daleko od neprijateljstava.

1 / 5 Foto: Profimedia

15:34 - Blinken u Evropi za vikend

Američki Stejt department saopštio je sekretar Entoni Blinken otputovati u Evropu u subotu na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a.

- Sekretar će 14. maja otputovati u Berlin kako bi prisustvovao neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a gde će saveznici i partneri razgovarati o svom jedinstvenom odgovoru na kontinuirani brutalni rat Rusije protiv Ukrajine i predstojećem Samitu lidera u Madridu - navodi se u saopštenju.

Entoni Blinken
Entoni Blinken foto: Profimedia

14:55 - NATO snage stigle u Makedoniju

Snage NATO-a stigle su na vojnu vežbu u Severnoj Makedoniji sa ciljem da pokažu spremnost za raspoređivanje duž istočnih granica alijanse.

Skoro 10.000 vojnika iz 19 zemalja učestvuje u NATO vežbama „Brzi odgovor“, koje se održavaju na pet odvojenih lokacija od Norveške do Severne Makedonije, najnovije članice alijanse.

13:14 - Rusija preti vojnim koracima zbog odluke Finske

- Ulazak Finske u NATO je radikalna promena u spoljnoj politici zemlje. Rusija će biti prinuđena da preduzme korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje pretnji po njenu nacionalnu bezbednost - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova

12:51 - Putin: Sankcije Zapada stvoriće ozbiljne posledice

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će, ako se sankcije zapada nastave, to doneti ozbiljne posledice, koje je teško sada predvideti.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putinfoto: Profimedia

12:30 - Stoltenberg: Željno čekamo Finsku

Finska će imati toplu dobrodošlicu u NATO, rekao je šef vojne alijanse Jens Stoltenberg nakon što su najviši zvaničnici Finske rekli da žele da pristupe.

- Ovo je suverena odluka Finske, koju NATO u potpunosti poštuje. Ukoliko Finska odluči da se prijavi, ona bi bila srdačno dobrodošla u NATO, a proces pristupanja bio bi nesmetan i brz. Finska je jedan od najbližih partnera NATO-a, zrela demokratija, članica Evropske unije i važan doprinos evroatlantskoj bezbednosti - rekao je Stoltenberg.

11:44 - Kremlj reagovao na odluku Finske

Pristupanje Finske Severnoatlantskom savezu bi "sigurno" predstavljalo pretnju za Rusiju, a Moskva će analizirati posledice takvog koraka po sopstvenu bezbednost, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

1 / 5 Foto: Profimedia

11:07 - Medvedev upozorio na mogući nuklearni rat Rusije i NATO

Snabdevanje Ukrajine oružjem povećava verovatnoću za sukob između Rusije i NATO, koji može da se pretvori u nuklearni rat, upozorio je danas zamenik ruskog bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev.

- Pokušaji NATO zemalja da preplave Ukrajinu oružjem, da treniraju ukrajinsku vojsku zapadnom opremom, da pošalju plaćenike i održavaju vežbe u blizini naših granica, samo povećavaju šanse za direktan i otvoren sukob između Rusije i NATO, umesto postojećeg posredničkog rata - naveo je Medvedev na Telegramu.

Zamenik ruskog bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev
Zamenik ruskog bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedevfoto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

11:00 - Švedska sledeće nedelje podnosi zahtev za članstvo u NATO

Švedska vlada planira da podnese zahtev za članstvo u NATO sledeće nedelje, nakon što su se finski lideri danas javno izjasnili da ta zemlja treba da postane članica Severnoatlanske alijanse, objavio je švedski dnevnik "Ekspresen".

Švedski parlament će održati debatu o bezbednosnoj situaciji u ponedeljak i premijerka Magdalena Andersen će onda sazvati sednicu vlade gde će biti doneta formalna odluka o zahtevu za prijem u NATO, dodao je "Ekspresen", citirajući neimenovane izvore.

Zahtev za članstvo će biti poslat odmah nakon toga, uz pretpostavku da se ne dogodi ništa neočekivano.

10:36 - Putin: Suverenitet LNR će biti održan zajedničkim naporima

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će odbraniti teritorijalni integritet i suverenitet samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) zajedno sa narodom koji živi tamo, obraćajući se lideru LNR Leonidu Pasečnjiku.

- Građani LNR slave nacionalni praznik pod kompleksnim okolnostima - brane svoju rodnu zemlju i drže oružje. Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima zaštiti nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Republike, dok će Sporazum o prijateljstvu, saradnji i obostranoj pomoći potpisan 21. februara služiti kao dobra osnova da se pojačaju veze između naših zemalja - naveo je Putin.

1 / 5 Foto: Profimedia

Putin je poželeo Pasečnjiku dobro zdravlje i uspeh i obratio se svim stanovnicima LNR, poželevši im snagu, hrabrosti i odlučnost u njihovoj borbi za mirniju i bezbednu budućnost.

10:00 - Danska pozdravila odluku Finske o NATO

Danska premijerka Mete Frederiksen kaže da će Danska dočekati Finsku u NATO-u. Ona kaže da će ta odluka "ojačati NATO i našu zajedničku bezbednost“ i da će "Danska učiniti sve za brz proces prijema nakon formalne prijave".

Danska premijerka Mete Frederiksen
Danska premijerka Mete Frederiksenfoto: Profimedia

09:20 - Ukrajina potiskuje ruske trupe iz Harkova

Ukrajinske trupe oko Harkova potisnule su ruske snage toliko unazad da njihova artiljerija više nije u centru.

Poslednje mesto koje je oslobođeno bilo je selo Pitomnik – saopštila je juče ukrajinska vojska dodajući da ruske snage nisu u punom povlačenju.

09:10 - Finski predsednik i premijerka podržali članstvo države u NATO

08:55 - Borac iz Azovstala zatražio pomoć od Ilona Maska

Ukrajinski zapovednik koji se nalazi u čeličani Azovstal, zatražio je pomoć od Ilona Maska. On je svoj apel prvo objavio na Fejsbuku, a zatim je rekao da je otvorio Tviter sa samo jednom namerom, kako bi kontaktirao Maska.

Ilon Mask
Ilon Maskfoto: Profimedia

- Ljudi kažu da ste došli sa druge planete kako biste nas naučili da verujemo u nemoguće. Naše planete su jedna pored druge i na mojoj je gotovo nemoguće preživeti, Pomozite nam da izađemo iz Azovstala, ako ne možete vi, onda ko može. Molim vas dajte nam hint - napisao je na Tviteru.

08:41 - Human Righrts Watch: Rusija i Ukrajina koristile kasetno oružje

U najnovijem izbeštaju organizacije Human Rights Watch navodi se da su Rusi više puta, a Ukrajinci najmanje jednom koristili kasetno oružje od početka rata.

Iz organizacije navode da su dokumentovali nekoliko napada ruskih snaga u stambenim prodručjima u Harkovu, Čeringovu, Nikolajevu i Ugledaru.

- Obe zemlje treba da se obavežu na pridržavanje međunarodnom sporazuu o zabrani upotrebe kasetnog oružja - zaključuje se u izveštaju.

08:04 - Bačena crvena boja na ambasadu Poljske u Moskvi

Nepoznate osobe bacile su crvenu boju na poljsku ambasadu u Moski u sredu uveče, a zaposleni u ambasadi su pokušali da uklone boju.

Oni su odbili da komentarišu incident.

Poljski ambasador u Rusiji Kšištof Krajevskije pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova u sredu, gde mu je predočeno da Moskva očekuje izvinjenje od poljskih vlasti u vezi sa napadom na ruskog ambasadora u Poljskoj, Sergeja Andrejeva, 9. maja.

07:23 Bela kuća: Razgovor sa Rusijom bio o uskom spektru pitanja

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan sastao se sa ruskim zvaničnicima kako bi razgovarali o uskom spektru pitanja u bilateralnim odnosima, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Ambasador Salivan sa svojim ruskim kolegama razgovara o pitanjima u bilateralnim odnosima. Oni imaju tendenciju da budu prilično uski. U mnogim slučajevima, oni su uglavnom usredsređeni na funkcionisanje naše ambasade - rekao je Prajs na jučerašnjoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Bela kuća
Bela kućafoto: Profimedia

07:04 - Kličko: Ne možemo da garantujemo sigurnost onima koji se vraćaju

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je još uvek zabrinut zbog mogućnosti da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje na Kijev.

- Sigurnost je glavni prioritet. Brinemo i nadamo se da će svi naši vojnici i dalje boriti, ali rizik je i dalje prisutan. Bez naših prijatelja SAD i drugih evropskih zemalja, ne možemo da preživimo - kaže Kličko.

On kaže da nema sumnje da je glavni grad Kijev i dalje glavna meta i cilj Rusije.

- Upozoravamo sve koji se vraćaju u Kijev da budu oprezni. Kao gradonačelnik, svima kažem da ukoliko se vrate da je to na lični zahtev. Ne možemo dati nikome sigurnost sve dok traje rat - rekao je Kličko.

1 / 5 Foto: Profimedia

07:00 - Nastavljaju se borbe u čeličani Azovstal

Ukrajinske oružane snage saopštile su da Moskva nastavlja da bombarduje čeličanu Azovstal u Mariupolju gde se još uvek nalaze borci Azova.

Smatra se da je oko 100 civila još uvek zarobljeno u bunkerima ispod čeličane, iako to nije potvrđeno.

06:55 - Fon der Lajen: Rusija je najdirektnija pretnja svetskom poretku

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je juče nakon sastanka sa japanskim premijerom da je Rusija najdirektnija pretnja svetskom poretku.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajenfoto: Profimedia

Sastanku je prisustvovao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.