PUŠAČI ĆE SE BAŠ SMORITI KADA VIDE: Šta kažete na OVO?!
Ilustracija, Foto: AP

SUD ODLUČIO

PUŠAČI ĆE SE BAŠ SMORITI KADA VIDE: Šta kažete na OVO?!

U Nemačkoj ne postoji zakonska regulativa za prekid rada za redovne stanice za pušenje. To znači da ako na poslu nisu propisane pauze za pušenje, morate se suzdržati od pušenja do svoje pauze, na kojoj možete raditi što želite

Objavljeno:

Sud u nemačkoj saveznoj zemlji Mecklenburg-Zapadna Pomeranija odlučio je da poslodavci nisu dužni svojim zaposlenicima dati pauze za pušenje. U odluci suda od 29. marta 2022. godine je navedeno kako takvi prekidi u radu nisu opravdani, piše Fenix magazin.

Naime, reč je o slučaju logističke firme u Rostocku, koja ima sedište u morskoj luci. Firma obrađuje velike količine drva i proizvoda od drveta te zbog toga imaju zabranu pušenja u celom prostoru morske luke.

Pušenje je izričito dopušteno samo u za to određenim prostorima (prostorima za pušenje). Na to se žalilo radničko veće, no sud smatra kako naredba poslodavca da njegovi zaposlenici smeju pušiti samo u pauzama predviđenim kolektivnim ugovorom ne podleže pravu suodlučivanja radničkog veća. Po njima, pravo na suodlučivanje podrazumeva način na koji zaposlenici zajedno žive i rade u poduzeću.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Zakon o radnom vremenu (ArbZG) kaže: Zaposleni koji rade do devet sati dnevno imaju pravo na odmor od 30 minuta tokom smene. Ako rade više od devet sati, imaju pravo na pauzu od 45 minuta.

Upravo to vreme pušači mogu iskoristiti za pušenje. Ne postoji zakonska regulativa za prekid rada za redovne pauze za pušenje. To znači da ako na poslu nisu propisane pauze za pušenje, morate se suzdržati od pušenja do svoje pauze, na kojoj možete raditi što želite.

Budući da poslodavac ima obavezu zaštite prava nepušača u firmi, on može zabraniti pušenje tokom radnog vremena na radnom mestu. Međutim, većina šefova prihvata da pušači uzimaju nekoliko pauza tokom radnog vremena kako bi zapalili cigaretu. Međutim, prema zakonu o radu pauze za pušenje moraju se nadoknaditi. Radno vreme je sukladno tome duže.

( Espreso / Vecernji.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.