RUSIJA PREKINULA ISPORUKU GASA PREKO POLJSKE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PUTINOV UKAZ STUPIO NA SNAGU

RUSIJA PREKINULA ISPORUKU GASA PREKO POLJSKE!

Rusija je u sredu uveče najavila sankcije protiv 31 zapadne kompanije, uključujući energetsku kompaniju Gasprom Nemačka, koja je od početka aprila pod upravom Nemačke Federalne mrežne agencij

Objavljeno: 16:51h

Gasprom je saopštio da više neće transportovati gas gasovodom Jamal-Evropa (koji prolazi kroz poljsku teritoriju) nakon što je Rusija uvela sankcije kompaniji koja je vlasnik poljskog dela gasovoda.

Gaspromu je zabranjeno da koristi poljski deo gasovoda Jamal-Evropa u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport gasa, rekao je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov, a prenosi ruska novinska agencija RIA.

„U skladu sa Ukazom predsednika Ruske Federacije, uvedene su sankcije jednom broju stranih kompanija. Među njima je i EuroPol GAZ, koji poseduje poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa. Uvedena je zabrana transakcija i plaćanja u korist lica pod sankcijama, posebno za Gasprom, što podrazumeva zabranu korišćenja gasvoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog gasa kroz Poljska“, navodi se u saopštenju Telegram kanala.

Gazprom
Gazprom foto: Profimedia

Agencija TASS prenosi i izjavu portparola Gasproma Sergeja Kuprijanova.

„Ruske sankcije uvedene brojnim stranim energetskim kompanijama zabranjuju Gaspromu da koristi EuroPol GAZ (zajedničko preduzeće između Gasproma i poljskog PGNiG, koji poseduje poljski deo gasovoda Jamal-Evropa) u vlasništvu EuroPol GAZ-a za pumpanje ruskog gasa kroz Poljsku, “, rekao je Kuprijanov.

Poljska strana je više puta kršila prava Gasproma kao akcionara EuroPol GAZ-a, a krajem aprila je rusku kompaniju uvrstila na listu sankcija, blokirajući mogućnost ostvarivanja prava na akcije i druge hartije od vrednosti zajedničkog preduzeća i primanja dividende, rekao je Kuprijanov.

1 / 4 Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Rusija je u sredu uveče najavila sankcije protiv 31 zapadne kompanije, uključujući energetsku kompaniju Gasprom Nemačka, koja je od početka aprila pod upravom Nemačke Federalne mrežne agencije.

Moskva je uvela sankcije kompanijama iz Evropske unije, Sjedinjenih Država i Singapura, kao odgovor na sankcije koje joj je uveo Zapad zbog vojne invazije na Ukrajinu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media