KOLIKO NOVCA ĆE BITI POTREBNO ZEMLJAMA EU DA SE OSLOBODE ENERGETSKE ZAVISNOSTI OD RUSIJE? Cifra je ENORMNA!
Ilustracija, Foto: Profimedia, AP

U NAREDNIH PET GODINA

KOLIKO NOVCA ĆE BITI POTREBNO ZEMLJAMA EU DA SE OSLOBODE ENERGETSKE ZAVISNOSTI OD RUSIJE? Cifra je ENORMNA!

Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini zapadne zemlje su pojačale sankcije Moskvi, a u Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata

Objavljeno:

Zemljama Evropske unije biće potrebno 195 milijardi evra u narednih pet godina da se oslobode energetske zavisnosti od Rusije, piše Fajnenšel tajms.

Toliki budžet je uključen u projekat ubrzane energetske tranzicije koji je pripremila Evropska komisija, ističući da je brzo odbacivanje ruskih energetskih resursa moguće samo kroz preorijentaciju na čistu energiju, prenose RIA novosti posanje britanskog poslovnog lista.

Da bi to ostvarile, evropske zemlje će morati da pojača uštedu energije za 13 odsto do 2030. godine umesto planiranih devet procenata, što bi trebalo da se postigne povećanjem energetske efikasnosti, prema nacrtu plana EK.

Pored toga, predviđa se da će Evropa u narednih osam godina aktivno koristiti zeleni vodonik u količini do 20 miliona tona godišnje, od čega će se veći deo uvoziti.

Kako prenosi FT, ovaj dokument će zvanično biti predstavljen 18. maja.

Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini zapadne zemlje su pojačale sankcije Moskvi, a u Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata. Evropska unija je već uvela pet paketa sankcija i sada se raspravlja o šestom, koji bi uključivao i embargo na rusku naftu.

1 / 9 Foto: Profimedia, Grad Vršac

Kremlj je ove mere nazvao ekonomskim ratom kakvog nije bilo u istoriji, navode RIA novosti, dodajući da je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da sankcije zadaju ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji i da aktuelni događaji predstavljaju podvlačenje crte na globalnu dominaciju Zapada i u politici i u ekonomiji.

Bonus video:

00:06

Tužna povorka krenula prema grobnici

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.