NAJNOVIJA PROCENA SZO O KORONA VIRUSU! Ima li razloga za brigu?
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAOPŠTENJE

NAJNOVIJA PROCENA SZO O KORONA VIRUSU! Ima li razloga za brigu?

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da varijante kovida-19, uključujući mutirane verzije visoko infektivnog omikrona, pokreću ponovnu pojavu epidemije

Objavljeno:

Broj novih prijavljenih slučajeva korona virusa širom sveta nastavlja da opada, osim u Americi i Africi, saopštila je SZO u najnovijoj proceni pandemije.

U nedeljnom izveštaju o pandemiji SZO je saopštila da je globalno prijavljeno oko 3,5 miliona novih slučajeva, što je smanjenje od 12 odsto, i više od 25.000 smrtnih slučajeva, što predstavlja smanjenje od 25 odsto, prenosi AP.

Trend pada prijavljenih infekcija počeo je u martu, iako su mnoge zemlje ukinule svoje široko obuhvatne programe testiranja i nadzora, što je učinilo utvrđivanje tačnog broja slučajeva izuzetno teškim, stoji u saopštenju SZO-a.

SZO je saopštila da postoje samo dva regiona u kojima se broj prijavljenih infekcija kovidom-19 povećao: Amerika za 14 odsto i Afrika za 12 odsto, te da je u regionu zapadnog Pacifika ostao isti broj slučajeva, a svuda drugde je zabeležen pad, prenosi AP.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da varijante kovida-19, uključujući mutirane verzije visoko infektivnog omikrona, pokreću ponovnu pojavu epidemije u nekoliko zemalja, uključujući Južnu Afriku, koja je prva identifikovala omikron u novembru.

1 / 7 Foto: Profimedia

On je saopštio da relativno visoke stope imuniteta stanovništva sprečavaju nagli porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva, ali je upozorio da „to nije zagarantovano za mesta gde je nivo vakcinacije nizak“.

U siromašnijim zemljama je protiv COVID-a 19 vakcinisano samo oko 16 odsto stanovništva. U izveštaju SZO-a se navodi da su neki od najvećih skokova u broju slučajeva kovida-19 zabeleženi u Kini, koja je prošle nedelje imala porast od 145 odsto, prenosi američka agencija.

Bonus video:

00:44

Požar na Zelenom vencu

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.