POSTIGNUT DOGOVOR SA VIŠE OD 300 MEDIJSKIH KUĆA: Gugl će u EU plaćati sadržaj!
Gugl, Foto: EPA-EFE/WALLACE WOON

ODLUČENO!

POSTIGNUT DOGOVOR SA VIŠE OD 300 MEDIJSKIH KUĆA: Gugl će u EU plaćati sadržaj!

Novi alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vesti, koji će kompaniji iz SAD omogućiti prikaz isečaka i najava vesti uz plaćanje naknada

Objavljeno:

Tehnološki div Gugl (Google) je postigao dogovor sa više od 300 medijskih kuća u šest zemalja Evropske unije - kada je reč o plaćanju njihovog sadržaja.

Takođe, najavio je ponude i za medije u drugim članicama EU.

Izdavači se svrstavaju među najžešće kritičare Gugla, budući da već duže vreme pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj - objavljen na digitalnim platformama.

Podsećamo i da je Australija među prvima propisala ovo plaćanje, a u martu je sličan zakon stupio na snagu i u Kanadi.

Direktorka odeljenja za medije u ovoj kompaniji, Sulina Konal, objavila je u utorak na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja sa oko 300 medijskih kompanija Unije, preneo je Rojters.

1 / 4 Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Julien de Rosa

"Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Nemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji i Irskoj, a vodi se i mnogo rasprava", napisala je ona, međutim, nije navela koliko će Gugl plaćati medijima.

Konal je pomenula i novi alat, koji će u narednim mesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Nemačke i Mađarske. Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vesti, koji će kompaniji iz SAD omogućiti prikaz isečaka i najava vesti uz plaćanje naknada.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media